Chrudimské noviny Zakletá opona je pořád v divadle, jaké nedopatření bude mít na svědomí tentokrát?

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Zakletá opona je pořád v divadle, jaké nedopatření bude mít na svědomí tentokrát?

Chrudim – Druhá nejstarší opona Chrudimska, protože ta původní shořela, před pěti lety rozdělila chrudimské muzeum. Na oponu v Kulturních střípcích upozorňuje Chrudimská beseda, ale nemá úplně jasno proč. Opona v Divadle Karla Pippicha připomíná nejen slavnou éru chrudimského ochotnického divadla, ale zároveň už i temnou minulost chrudimského muzea.

Plakát vylepený dnes na Resselově náměstí.  Foto: Chrudimské noviny

Tehdejší ředitelka chrudimského muzea, Martina Vítková, instituci pozvedla svým vynikajícím kulturním rozhledem nad maloměšťáckou úroveň, a to se jí stalo osudným. Byla nakonec prý právě kvůli této oponě před pěti lety donucena k rezignaci, aby místo ředitele opakovaně převzala muzejní účetní. Odborná veřejnost i uznalí lidé nejen z Chrudimska sepisovali tenkrát petice, aby ředitelka v muzeu zůstala, zaměstnanci muzea kupodivu, aby odešla. 

Podívat se na zrestaurovanou oponu z druhé poloviny 19. století od Jana Kokeše v Divadla Karla Pippicha můžete při představení. Divadlo je ale zavřené. Dnes ale na oponu veřejnost upozorňuje Chrudimská beseda ve svých Kulturních střípcích. Otázka, jakou debatu tím chce Chrudimská beseda v kolemjdoucích vyvolat, vzbudila v řediteli rozpaky. Po upřesnění, o jakou oponu se jedná, se Martin Dytrt vyjádřil: „Popravdě jsme o tom takhle nepřemýšleli, že bychom museli upřesňovat tyto věci. Ale je to pro nás impuls, abychom udělali nějaké dovysvětlení, ale asi nemáme potřebu se k tomu dále vyjadřovat," uvedl. Nakonec ale dodal:  Jsou to opravdu jenom střípky o věcech, o kterých Chrudimáci třeba vůbec nevědí, tak jim je aspoň takhle předkládáme, když nemají možnost jít do divadla."

 

Petra Vintrlíková

Reklama

Obrázek uživatele Jana Novotná
#9745 Jana Novotná 4. Prosinec 2020 - 16:40
Není trochu zbytečné rozšiřovat vizuální smog na již dost dopravními značkami zasviněném náměstí a stavět tam další dřevěné monstrum se zcela banální informací? Kultura je také kulturou čistoty veřejného prostoru, pane řediteli kultury:)