Chrudimské noviny Jakub Valenta: Omluva Pirátům

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Jakub Valenta: Omluva Pirátům

Piráti se ozvali s kritikou článku, jenž referoval o tom, kterak v pondělí zastupitelstvo hlasovalo a hlasovalo, až odhlasovalo nesnižovat si příjmy.

Bod, v němž Roman Málek navrhoval snížení odměn neuvolněným – to jest těm, kteří ke svému jobu pro město mohou zvládat ještě další práci –, se rozdělil na několik dílčích hlasování. Každá jednotlivá část se tak hlasovala zvlášť a autor těchto řádků nepřesně referoval o tom, jak se Piráti k „vypouštění vlastního rybníka“ postavili.

Zatímco oba místostarostové – Nunvář se Štěpánkem – se při hlasování o snižování svých platů zdrželi (nejspíše chtěli vzbudit dojem, že jim je žinantní hlasovat o vlastních penězích; v únoru letošního roku však pro zvýšení odměn hlasovali všichni Piráti jako jeden muž), zastupitel krajský i městský, Daniel Lebduška, byl proti. Údajně proto, že za svou práci si jeho kolegové místostarostové peníze zaslouží.

Více než 37 tisíc hrubého, cca 32 tisíc korun čistého měsíčně.

Přestože jsou oba pánové ve svých funkcích neuvolněni, je veřejným tajemstvím, že svou práci dělají „na full“. Tedy jako regulérní zaměstnání. Dobrá, nebo špatná zpráva? Záleží, jako vždy, na úhlu pohledu a odpovědích na otázky: Je za Piráty po dvou letech vidět víc, než jen participativní rozpočet? 

Všem dotčeným Pirátům v každém případě náleží má omluva.

Danielu Lebduškovi, který rozhodně „nehonil lacinou popularitu“ jako jeho kolegové, ale zcela v duchu levicové doktríny Pirátské strany povstal do první linie a řekl rozhodné „ANO“ dalšímu zbytečnému dojení městské kasy na platy politiků, kteří sice líbivě žvaní a dávají na odiv svou vysokou sociální inteligenci, přesto jim skutek stále poněkud utíká.

Pavlu Štěpánkovi a Aleši Nunvářovi za dezinformaci. Své platy chtějí v současné výši, protože nejspíše žijí v domnění, že si je zaslouží. Pravda, jejich kalendáře jsou podstatně plnější než diář uvolněného místostarosty Petra Lichtenberga. Jejich práce je však stále jen prací správců majetku svěřeného jim voliči, nikoli politiků s jasnou vizí, tvrdou strategií a tahem na branku.

Pokud by byli placeni od množství frází, floskulí, slibů, mlácení prázdné slámy, memorování pouček zaslechnutých na školeních, sebejistoty politických elévů, pak si své platy bezesporu zaslouží.

Takto však jde o výsměch daňovému poplatníku, který od svého zvoleného zástupce, jemuž přispívá na plat, očekává přece jen podstatně víc.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele daniel.lebduska
#9761 daniel.lebduska 14. Prosinec 2020 - 14:58
Díky za omluvu. Přihodím i nějaké čtení z druhé strany. Ať si každý udělá obrázek sám: Zhodnocení poločasu působení na chrudimské radnici https://chrudim.pirati.cz/tiskove-zpravy/zhodnoceni-polocasu-chrudimska-radnice.html
Obrázek uživatele lgj22
#9763 lgj22 15. Prosinec 2020 - 18:25
Docela dobře napsané. Piráti za očekáváním, ale na politické nováčky to není špatné.
Obrázek uživatele Jokl
#9764 Jokl 15. Prosinec 2020 - 22:33
lgj22: Docela dobře napsané. Piráti za očekáváním, ale na politické nováčky to není špatné.
Úplně si to nemyslím. Především zde forma předchází obsah. Piráti jsou často na pražském ústředí proškolováni, jak prodávat svoji práci. V tomto ohledu dobrá práce. Ale ... o měkkých projektech zde mluví jako by to byla strategická vítězství. Hodně nadsazují, často se chlubí cizím peřím (obchvat). Celkově je to dobrý text pro prosťáčky, pravda o chlup chytřejší než je voličstvo páně Babišovo.
Obrázek uživatele lgj22
#9765 lgj22 16. Prosinec 2020 - 19:36
Jokl: Úplně si to nemyslím. Především zde forma předchází obsah. Piráti jsou často na pražském ústředí proškolováni, jak prodávat svoji práci. V tomto ohledu dobrá práce. Ale ... o měkkých projektech zde mluví jako by to byla strategická vítězství. Hodně nadsazují, často se chlubí cizím peřím (obchvat). Celkově je to dobrý text pro prosťáčky, pravda o chlup chytřejší než je voličstvo páně Babišovo.
To jsme si jen nerozuměli, myslel jsem, že ten text pana Valenty je dobře napsaný :-) I tak si myslím, že na úplné nováčky to od Pirátů není špatné, jen by si měli uvědomit, že doba hájení už skončila. A pan Valenta se více zaměřit na místostarostu Lichtenberga, jehož činnost na radnici je velkou neznámou.