Chrudimské noviny V kraji přibylo několik nově chráněných památek

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

V kraji přibylo několik nově chráněných památek

Pardubický kraj – Národní památkový ústav včera informoval o seznamu nových kulturních památek v našem kraji. Jak již Chrudimské noviny informovaly, v chrudimském okrese byly za nové památky prohlášeny hrobka v Hrochově Týnci a venkovská usedlost v Mravíně. Přinášíme seznam dalších nově chráněných objektů.

Po Chrudimi blízkých a již památkově chráněných usedlostí v Orli a Řestokách se památkáři rozhodli prohlásit za památkově chráněnou také venkovskou usedlost v Jenišovicích-Mravíně a nově i další objekty.

Jako doklad religiozity tehdejší německé společnosti se nově chráněnými staly i vzdálenější památky Pardubického kraje: v Červené Vodě sousoší svatého Jana Nepomuckého a sousoší Nejsvětější Trojice.

 Foto: NPÚ, ÚOP v Pardubicích

Jak uvedla Šárka Poskočilová z odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Pardubicích: „Svým umístěním, velikostí a provedením je významným hmotným dokladem o zaniklém židovském osídlení v Litomyšli a okolí také nově chráněný areál židovského hřbitova v Lánech.

V okolí je takových chráněných židovských památek více: chráněné židovské hřbitovy už jsou například v Hroubovicích, Zájezdci, ale i v Chrudimi, Pardubicích, Heřmanově Městci nebo v Dřevíkově a v Hoješíně.

Dále byly nově prohlášeny za kulturní památku i sochy ze zámku Zdechovice v okrese Pardubice: alegorie Léta a alegorie Zimy pravděpodobně z 30. let 18. století z autorského okruhu Matyáše Bernarda Brauna.

 

Petra Vintrlíková

Reklama

Obrázek uživatele Bleeer
#9798 Bleeer 22. Leden 2021 - 11:09
Byla redakční párty? "nových kulturní památek", "v Jenišovicíh-Mravíně", "sousoší Největější Trojice" a další chyby. Takhle: pište si jak chcete, jen jsem chtěl upozornit na to, že se pomalu blížíte hranici, kdy na čtení vašich článků bude lépe namísto kontroly pravopisu použít Google překladač.
Obrázek uživatele Luboš Jelínek
#9800 Luboš Jelínek 25. Leden 2021 - 11:24
Děkujeme za upozornění. Chyba byla u nás a snad jsme ji vyřešili:)