Chrudimské noviny Tisková zpráva: Resselův rodný dům po rekonstrukci prokoukl a míří do soutěže

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Tisková zpráva: Resselův rodný dům po rekonstrukci prokoukl a míří do soutěže

Chrudim – Rodný dům nejvýznamnějšího chrudimského rodáka je první realizací, kde se město snaží aktivně přispět ke kultivaci reklamních označení provozoven včetně výloh a výkladců. Může tak sloužit jako vzor, jak lze k rekonstrukcím podobných památek přistupovat. Dům zároveň míří do klání o titul Památka roku, již uděluje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska za nejlepší projekt a realizaci obnovy nemovité kulturní památky.

Ve druhé polovině 20. století byl vzhled domu čp. 124, stejně jako většina dalších v Široké ulici, poškozen odstraněním původního výkladce, jenž byl nahrazen nevzhlednými kovovými výlohami. Nyní však už kolemjdoucí po loňské rekonstrukci míjejí znovuobnovené dřevěné v duchu historických konstrukcí.

Moc mne těší, že se konečně povedlo realizovat první rekonstrukci tohoto typu a že může napříště sloužit coby vzor pro ostatní domy v památkové zóně. Město k tomu vypsalo nový dotační program. Jeho smyslem je motivovat vlastníky k dobré péči, případně i k obnově, nemovitostí v památkové zóně. Pochopitelně za podmínek stanovených našimi památkáři,“ říká starosta města František Pilný (ANO 2011). Zmiňovaný projekt byl městem podpořen mimo uvedený dotační program, do dalších let však může být příkladem jeho vzorové realizace.

Cílem je vnést do historického prostředí města Chrudimě kultivovaně řešená reklamní označení provozoven včetně výloh a výkladců. Taková cesta je nesporně náročnější a majiteli rodného Resselova domu patří velké poděkování za to, že do toho s námi šel,“ dodává starosta Pilný.

Podpora kultivovaného reklamního označení provozoven míří k pomoci s náklady spojenými s architektonickým návrhem a umísťováním reklamního a propagačního označení či zařízení provozoven v nemovitostech v městské památkové zóně. Město Chrudim jako poskytovatel se může finančně podílet na úhradě celkových uznatelných nákladů ve výši max. 80 % z uznatelných nákladů, které budou zahrnovat návrh i realizaci, nejvýše však 80 tis. Kč na jednotlivou akci.

Zajímavostí z průběhu rekonstrukce je, že stav štukové výzdoby byl horší, než se během přípravy zdálo, a musely tak být vytvořeny její otisky a následně i formy pro výrobu kopií. Výsledná monochromní barevnost objektu zase vzešla z průzkumu dochovaných vrstev barevnosti,“ popisuje starosta Pilný.

Budova byla koncem 19. století přestavena a opatřena velmi bohatou štukovou výzdobou, tvořenou atikou s kuželkami, jemným zubořezem na parapetní římse a rostlinným motivem na konzolkách.

Celá rekonstrukce spočívala ve stabilizaci a doplnění štukové výzdoby, v osazení nových dřevěných výkladců, v obnově soklu a provedení klempířských prvků v mědi, přičemž zásadním pro úspěch této akce obnovy bylo znovuosazení nového dřevěného výkladce zhotoveného v duchu historických konstrukcí tohoto typu. Výsledný dojem ze zrekonstruovaného průčelí byl podtržen nově provedenou pásovou rustikou omítek, čímž bylo dosaženo celistvého a vyváženého dojmu celého průčelí.

Celkové náklady na obnovu činily 841 489 Kč vč. DPH, realizovali ji restaurátor BcA. Jaroslav Vrbata a Truhlářství Vrcha – František Říha. Dotace Ministerstva kultury z Programu regenerace činila 351 000 Kč, město Chrudim přispělo částkou 70 000 Kč, zbývající částku uhradil majitel domu.

red

Reklama

Obrázek uživatele koala
#9799 koala 22. Leden 2021 - 19:58
Ta směšná podlahová dlažba místo pískovcových desek na soklu tam moc parády nedělá. Pan restaurátor Vrbata se bude ještě muset hodně učit:)