Chrudimské noviny Dobrá kočka, která nemlsá

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Dobrá kočka, která nemlsá

Chrudim – Co mají společného dva symboly, které patří v moderní době neodmyslitelně k Halloweenu a grafika Dobrá kočka, která nemlsá od Václava Hollara s případem, který řešili ve čtvrtek chrudimští strážníci?

Na začátku našeho příběhu byl jeden zvědavý kocour, který si všiml něčeho podezřelého. Možná to bylo někde ve větrací šachtě do sklepa. Nevěděl ale, že podivná myška v okamžiku pravdy mávne křídly, protože je to ve skutečnosti nic netušící přezimující netopýr hvízdavý.

Josef Cach ze záchranné stanice Pasíčka k tomu podal vysvětlení: „Pro přečkání zimního období upadají do zimního spánku, kdy sníží krevní oběh a celkové spalování. Občas se stane, že se ze zimního spánku probudí a přelétnou a opět usnou. Tento spánek se nazývá hibernace. Aby tento spánek zdárně přežili, je nutné je co nejméně rušit a budit, neboť pak jim naběhne normální aktivní chod organizmu a potřebné zásoby by jim na dobu zimování nemusely vystačit.“

Detail leptu Václava Hollara: Dobrá kočka, která nemlsá, 1646.  Zdroj: Wikipedia
 

O to větší překvapení přichystal kocour svému majiteli, když mu přišel ukázat, co zachránil. Páníček se lekl a rychle zavolal strážníkům, aby jim vzápětí donesl krabičku s překvapením. To už bylo po sedmé večer, a tak zůstal netopýr nějakou dobu ještě v přepravním boxu na služebně, odkud si ho později vyzvedl pracovník ze záchranné stanice, aby mohl netopýr pokračovat bez průtahů a v bezpečí nerušeně ve svém zimním spánku. Zimu u nás přečkávají netopýři kromě jeskyní právě i ve sklepích.

 

Za starých časů by příhodu majitel domu jistě zužitkoval a nechal by zhotovit na fasádu na počest vzácného přátelství kocoura a netopýra pamětní desku s reliéfem a třeba s nápisem U Mlsného pecivála.

Petra Vintrlíková

Reklama

Obrázek uživatele devin m
#9831 devin m 16. Únor 2021 - 12:18
Chytrý kocourek. Dobře ví, že se nemají jíst netopýre, protože prý obsahují covid :)).