Chrudimské noviny Zmařená výstavba Na Výsluní možná město vyjde na miliony

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Zmařená výstavba Na Výsluní možná město vyjde na miliony

Chrudim – Když se řekne Na Výsluní, někoho možná napadnou turnaje v petanqu, oblíbená hospoda, nebo rok staré sliby pirátského místostarosty Aleše Nunváře o vzniku oplocené psí loučky. Jde ale také o zmařenou výstavbu. Právě ta se teď stala důvodem  podané žaloby na město Chrudim od společnosti K2 invest. Ta měla zájem postavit v této lokalitě bytové domy se třiceti bytovými jednotkami, ale město změnilo později územní plán pouze pro výstavbu rodinných domů. Věštba bývalého starosty Petra Řezníčka (SNK-ED) o finančních kompenzacích, které bude město za svůj krok muset mnohokrát zaplatit, se tak může naplnit.

Bytové domy Na Výsluní.  Zdroj: K2 invest


Právě Petr Řezníček byl totiž jediný, kdo se na zářijovém zastupitelstvu v roce 2020 zajímal, co bylo tak zásadním impulsem ke změně územního plánu, a také se zeptal, jestli se počítá s tím, že bude muset v případném právním sporu město zaplatit společnosti K2 invest finanční ztráty. „Pokud uvádíme, že je to výhled na Chrudim, tak tuto záležitost nikdy město Chrudim neslibovalo,“ upozornil, že to si pro budoucí vlastníky bytových jednotek odsouhlasili vlastníci bytových jednotek sami.

Bytové domy Na Výsluní.  Zdroj: K2 invest

Piráti zase měli ve svém programu, jak budou podporovat výstavbu nových bytů a sociální bydlení a při první možné příležitosti se místostarosta Aleš Nunvář zasadil o to, aby v ulici Na Výsluní jen tak nové byty nevznikly. „Za sebe můžu říct, že jsem všechny tyto věci zvážil,“ odpověděl tehdy Petru Řezníčkovi místostarosta na schůzi zastupitelstva na otázku, zda počítá město s tím, že bude možná K2 invest požadovat finanční náhradu.

Bytové domy Na Výsluní.  Zdroj: K2 invest


Město si svým rozhodnutím změnit územní plán z bytové výstavby hromadné na individuální znehodnotilo pozemek, na kterém již byla nepravomocně povolena plánovaná výstavba bytů. Nyní je po městu soudně vymáhána náprava změny územního plánu a návrat k původnímu, který umožňoval výstavbu těchto bytových domů. Investor navíc avizuje, že bude požadovat po městu Chrudim náhradu nákladů na realizované projekční práce ve výši 2 až 3 milionů korun a násobně vyšší částku za ušlý zisk.

Bytové domy Na Výsluní.  Zdroj: K2 invest

Chrudim se rozrůstá, v posádkovém městě přibývá vojáků i rodin s dětmi, ale Aleš Nunvář iniciativu postavit nové byty v ulici Na Výsluní nepodpořil, stejně tak, jako většina koaličních zastupitelů. Do fondu bydlení tak nepřibude 30 bytů a město se vystavilo sporu, který se dal očekávat. Paradoxem celé situace je i to, že město změnilo územní plán i pro své sousední pozemky, kde mohl vyrůst dům s cca 20ti městskými byty.

Bytové domy Na Výsluní.  Zdroj: K2 invest

Ačkoliv se Chrudim například v případě investorů v průmyslové zóně dušuje, jak podporuje podnikatele a nechce jim házet klacky pod nohy, v případě bytové výstavby, jako v ulici Na Výsluní, to z nějakého důvodu neplatí. „Město bez jakéhokoli relevantního zdůvodnění mění svůj závazný dokument v neprospěch investora a to není obecně dobrý signál ve vztahu k budoucím investorům v našem městě,“ shrnul problematiku developer Milan Kušta.

Petra Vintrlíková

Reklama

Obrázek uživatele Kučerovi
#10107 Kučerovi 14. Říjen 2021 - 21:08
Slušná sbírka lží. Je zde něco pravda? Co vím jistě: 1) je podaná žaloba na zrušení změny ÚP a nikoli náhrady škody. Nebo je ještě jiná žaloba? 2) jen aby to nedopadlo jako zde: https://www.idnes.cz/hradec-kralove/zpravy/soud-pec-pod-snezkou-krkonose-kusta-zijeme-snezkou-apartmany.A211013_135923_hradec-zpravy_tuu 3)ten kdo mu zastavil projekt byl KrÚ Pce, který konstatoval rozpor dokumentace bytovek s regulačním plánem. 4) pozemky nekoupil jako pozemky pro bytovky 5) pokud by projekt náhodou prošel, dávám trestní oznámení na vedení města a to právě na to, jak hospodaří s majetkem. Pozemky města by se tím znehodnotili. Nešlo by na nich nic postavit, díky odstupům a oknům bytovek Kušty. Jako soused by nedal souhlas normálně nikdo. Buď bytovka přes všechny pozemky a nebo nic, či jen RD na každé části pozemku. Zde by ale byly bytovky o cca 4 patrech ideální.
Obrázek uživatele emik
#10108 emik 15. Říjen 2021 - 12:08
Tak mám dojem, že právě tyto KuštNoviny psaly, jaký je investor chudák, že chtěl změnit územní plán, aby místo malých domků postavil několikapatrové krabice (jinak se to asi nevyplatí). A že byty byly s tím, že budou mít výhled. Prostě: kde jsou prachy a zájem, tam je cesta.
Obrázek uživatele emik
#10109 emik 15. Říjen 2021 - 12:09
Proč je Captcha tak šílená, že nebylo jasné, jestli to je nota nebo b z notové osnovy?
Obrázek uživatele Kučerovi
#10126 Kučerovi 15. Listopad 2021 - 20:18
Tak to Kušta prý u soudu projel. Bude se sem dávat ten rozsudek?
Obrázek uživatele Marsii
#10177 Marsii 11. Prosinec 2021 - 9:43
Konečně dobrá zpráva. Věřte,že nejsem komunista,ale zničit například lokalitu Podkopanický mlýn si nedovolili ani komunisté.O ceně stávajících rodinných domů, a jejich majitelů,kteří na to musí hledět nemluvě.
Obrázek uživatele Jokl
#10178 Jokl 11. Prosinec 2021 - 12:48
Marsii: Konečně dobrá zpráva. Věřte,že nejsem komunista,ale zničit například lokalitu Podkopanický mlýn si nedovolili ani komunisté.O ceně stávajících rodinných domů, a jejich majitelů,kteří na to musí hledět nemluvě.
Komunista zřejmě nejsi, ale hloupej asi budeš. Poprvé zničili podkopanický mlýn komunisté v roce 1949, když ho sebrali původním majitelům a podruhé, když ho nechali totálně zchátrat. A jestli máš starost o památkově bezcennou budovu z 19. století, tak se spíš porozhlédni po desítkách gotických a renesančních domů, které byly zcela či částečně zničeny v centru města v posledních padesáti letech.
Obrázek uživatele Chrudim Ák
#10179 Chrudim Ák 13. Prosinec 2021 - 11:10
Jokl: Komunista zřejmě nejsi, ale hloupej asi budeš. Poprvé zničili podkopanický mlýn komunisté v roce 1949, když ho sebrali původním majitelům a podruhé, když ho nechali totálně zchátrat. A jestli máš starost o památkově bezcennou budovu z 19. století, tak se spíš porozhlédni po desítkách gotických a renesančních domů, které byly zcela či částečně zničeny v centru města v posledních padesáti letech.
Hospic ve Štěpánkově údajně krachuje, dokonce jsou jeho "byty" nabízené k pronájmu. Koupí nemovitost nějaká z firem pana starosty, ať je o čem psát? :) Hlavně, že stihl trest likvidátory této památkově chráněné budovy.. Co si budme povídta, projek byl určený k záhubě už na papíře.. To opirátům nevadí, když 30cm pozemku dokáže zlikvidovat stavbu x bytových jednotek?
Obrázek uživatele kliĎas
#10180 kliĎas 13. Prosinec 2021 - 15:23
Chrudim Ák: Hospic ve Štěpánkově údajně krachuje, dokonce jsou jeho "byty" nabízené k pronájmu. Koupí nemovitost nějaká z firem pana starosty, ať je o čem psát? :) Hlavně, že stihl trest likvidátory této památkově chráněné budovy.. Co si budme povídta, projek byl určený k záhubě už na papíře.. To opirátům nevadí, když 30cm pozemku dokáže zlikvidovat stavbu x bytových jednotek?
Nevím,jestli to máš něčím podložené,že Hospic krachuje,ale to je jedno.Ty z toho máš evidentně radost.To jako fakt????Co ty seš za hovado bezpáteřní?Jinak to napsat nejde a ač tě neznám ,je mi z tebe na blití
Obrázek uživatele Chrudim Ák
#10184 Chrudim Ák 14. Prosinec 2021 - 17:51
kliĎas: Nevím,jestli to máš něčím podložené,že Hospic krachuje,ale to je jedno.Ty z toho máš evidentně radost.To jako fakt????Co ty seš za hovado bezpáteřní?Jinak to napsat nejde a ač tě neznám ,je mi z tebe na blití
Čtení mezi řádky ti moc nejde, agresivní kliĎasi. Neptej se mě, ale kompetentních. Ale stále nevím, kde se vzal tvůj zcestný názor, že mám radost ze zničení památky, že za její zničení nepadl žádný trest a nakonec z možného krachu tak bohulibého projektu, přestože v centru parkování není ani pro sanitky. A proto se ptám, jak bude město postupovat dál. Žádná prdel hochu..