Chrudimské noviny Mlčení komunálních politiků prolomil Petr Lichtenberg

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Mlčení komunálních politiků prolomil Petr Lichtenberg

Chrudim – Mlčení komunálních politiků přerušilo v pátek večer vyjádření chrudimského místostarosty Petra Lichtenberga (Strana svobodných občanů), který měl jako jeden z mála odvahu svými slovy podpořit utlačovanou menšinu obyvatel této země. Těmito občany se  stali z různých důvodů nenaočkovaní lidé proti  nemoci covid-19. Vláda přitom celou dobu vyhlašuje, že očkování je dobrovolné. Jakými prostředky má být momentálně dosaženo maximální proočkovanosti, vzbuzuje u některých obavy a otázky, zda opravdu ještě žijeme ve svobodné zemi.

Obyčejní lidé houfně lamentují na sociálních sítích, jaké nehoráznosti se chystají. Jenomže naříkání online je úplně jiné a má jinou váhu, než vyjít do ulic. Na chrudimském náměstí byla 17. listopadu jen hrstka lidí, kdo by čekal demonstraci jako v Praze, ten se nedočkal. Někteří nepřišli na protest proti končící vládní garnituře a jiní prostě svátek slavili soukromě. Premiér toho odpoledne řekl, že prioritou už není zastavit šíření nemoci covid-19. Rakousko vyhlašuje pro svoje neočkované občany úplný lockdown a náš ministr zdravotnictví vysvětluje, že my se pouze inspirujeme od zahraničí a nejzásadnější je, že očkovaní nezaplňují nemocnice. Z této neděle na pondělí začal v naší republice platit upravený „bavorský model“, který má zajistit urychlení procesu očkování. A vlastně všeho, co z něj může vyplynout.

Až do rozdávání Zlatých Slavíků, a kontroverzního projevu miliardáře Karla Janečka v pátek večer, se ale nikdo z chrudimských politiků viditelně ani na sociálních sítích bez vyzvání v souvislosti s blížícími se opatřeními ke skutečné situaci nevyjádřil, až místostarosta ze strany Svobodných prolomil ticho. „Ano, naše svobody jsou velmi ohroženy. Politici nepochopitelně, a zdá se, že i záměrně, rozdělují společnost na dvě skupiny. Na ty lepší, privilegované a na ty druhé kategorie, kterým se vše zakáže a dovolí jen chodit do práce. A vše směřuje k tomu, že i oni se stanou těmi lidmi lepšími, protože jim očkování bude dáno jako povinnost,“ uvedl Petr Lichtenberg (v koalici Chrudimáci za Svobodné). „Jako běžný občan této země, i jako komunální politik – nedopusťme tuto jejich zlovůli a mějme odvahu se jednotně vzepřít!“

Účel světí prostředky?

Už starověký athénský politik Perikles věděl, že štěstí spočívá ve svobodě a svoboda v odvaze. Renesanční machiavelisté zase měli na prvním místě politické zájmy, když byli ochotní dopouštět se morálně pochybných jednání ve jménu obecně prospěšného cíle. A tak bychom mohli pokračovat. Také z článku, jenž vyšel roku 1895 15. května v Židovských listech na straně 4-7, mrazí, když se zde zmiňuje, jak rakouská vláda více než 1 milion říši věrných degraduje na občany druhé kategorie "a tak nejen vědomím státním sama otřásá, ale podřízeným úřadům sama dává špatný příklad a ve veřejnosti vzbuzuje mínění, že jest třída občanů, která jest z moci státní nechráněna, odstřelná jako ptáci."

Nesrovnáváme holocaust, ale mechanismy, které k němu vedly

Před 82 lety byla situace ještě horší, ale podle známého sociologa Zygmunta Baumana, který by 19. listopadu oslavil své 96. narozeniny, záleží na každém z nás, jak se k dané situaci postavíme. Mlčení není dobrý signál. Stejné mechanismy, které moderní společnost a byrokracie vytvořila a používá dodnes, se bohužel uplatňují stále a vedly už ne jednou k velkým obětem, jak vysvětlil i ve své knize Modernita a holocaust. Člověk by proto měl být ostražitý vždy.

Petra Vintrlíková

Reklama

Obrázek uživatele Brbla
#10133 Brbla 23. Listopad 2021 - 10:05
Nechutné a skandální. Paralelou protiepidemických opatření k holocaustu jste už překročili rubikon čistého dezinfa, o nevkusu k zblití nemluvě. Zdravotníci padají na hubu, a to se to teprve rozjíždí, a radniční pologramotný modelín mudruje, místní dezinfo plátek placený developerem, poháněný neúspěšným politikem a psaný katolickým fanatikem a zmatemou vílou pozdvihá prapor odporu... Vemte se za ruku s kouzelníkem Žitem a prosím raději odkráčejte do zapomnění.
Obrázek uživatele devin m
#10134 devin m 24. Listopad 2021 - 0:12
Brblo, co kdybys vzal svůj covid pas a odkráčel do zapomnění ty? Hoď se do klidu, budeš tu pohodu potřebovat. Soudruh Válek tě už brzo pozve na čtvrtou dávku řádně neodzkoušené experimentální mRNA vakcíny.
Obrázek uživatele kliĎas
#10135 kliĎas 24. Listopad 2021 - 8:30
devin m: Brblo, co kdybys vzal svůj covid pas a odkráčel do zapomnění ty? Hoď se do klidu, budeš tu pohodu potřebovat. Soudruh Válek tě už brzo pozve na čtvrtou dávku řádně neodzkoušené experimentální mRNA vakcíny.
Nejdříve Brblovi velké dík za příspěvek,pár řádků a perfektně vše vystiženo.Doufám,že toto čte majitel CHN a tuhle partu vyhází.Kvůli takovýmto příspěvkům a takovýto jak bylo výše uvedeno,fanatikům je situace jaká je.Asi žijete v jiné realitě.
Obrázek uživatele JanaSm
#10136 JanaSm 24. Listopad 2021 - 10:02
Plně souhlasím s Brblou i kliĎasem - bláboly virologa a epidemiologa Valenty vychází zřejmě ze studií podobně renomované vědkyně Csákové. Díky takovým tmářům moje matka čeká už téměř 2 roky na výměnu kolenního kloubu, která by jí vrátila do normálního života. Běžte tyhle blbosti říci do očí sestřičkám a lékařům, kteří se na JIP starají o v drtivé většině neočkované pacienty. Ani to, že jsou na JIP především neočkovaní Vás, pane Valento, zřejmě nepřesvědčí, že jedinou cestou je očkování. Platíte si přeci zdravotní pojištění, tak se o mě starejte, když se náhodou nakazím a nic proti tomu nedělám! Přidám něco z Vašeho oblíbeného bestselleru - hlupáci opovrhují moudrostí i učením. Loučím se slovy blahoslavení chudí duchem.
Obrázek uživatele devin m
#10138 devin m 24. Listopad 2021 - 15:57
Kliďasi, Brblo, těšte se na Mikuláše. Letos bude chodit strašit Kubek.
Obrázek uživatele Karel 27
#10139 Karel 27 24. Listopad 2021 - 17:33
Brbla: Nechutné a skandální. Paralelou protiepidemických opatření k holocaustu jste už překročili rubikon čistého dezinfa, o nevkusu k zblití nemluvě. Zdravotníci padají na hubu, a to se to teprve rozjíždí, a radniční pologramotný modelín mudruje, místní dezinfo plátek placený developerem, poháněný neúspěšným politikem a psaný katolickým fanatikem a zmatemou vílou pozdvihá prapor odporu... Vemte se za ruku s kouzelníkem Žitem a prosím raději odkráčejte do zapomnění.
Zakomplexovany Brblo, vůbec si nepochopil podstatu toho článku. To že tomu nerozumíš tě neopravnuje, abys někoho jiného urazel. Já ti dám takovou otázku, ta zmatená víla, jak říkáš, má dvě vysoké školy! Co ty Brblo?
Obrázek uživatele Bleeer
#10140 Bleeer 24. Listopad 2021 - 18:03
Karel 27: Zakomplexovany Brblo, vůbec si nepochopil podstatu toho článku. To že tomu nerozumíš tě neopravnuje, abys někoho jiného urazel. Já ti dám takovou otázku, ta zmatená víla, jak říkáš, má dvě vysoké školy! Co ty Brblo?
Jasně, coby kunsthistorička COVIDu fakt rozumí.
Obrázek uživatele Karel 27
#10141 Karel 27 24. Listopad 2021 - 18:09
kliĎas: Nejdříve Brblovi velké dík za příspěvek,pár řádků a perfektně vše vystiženo.Doufám,že toto čte majitel CHN a tuhle partu vyhází.Kvůli takovýmto příspěvkům a takovýto jak bylo výše uvedeno,fanatikům je situace jaká je.Asi žijete v jiné realitě.
A ty žiješ asi na jiné planetě. Ohni hřbet, běž si pro další dávku super vakcíny, pak co pět měsíců pro další a až budeš na čísle 100 tak možná získáš imunitu aspoň na rok. Víš koho by měli vyhodit, všechny ty odborníky kteří chtějí očkovat děti a všechny od 12let. Já jenom doufám, že ještě stále platí ústava ČR a ne názory lidí kteří by tohle chtěli a sami očkovaní nejsou.
Obrázek uživatele Jakub Valenta
#10142 Jakub Valenta 24. Listopad 2021 - 18:30
JanaSm: Plně souhlasím s Brblou i kliĎasem - bláboly virologa a epidemiologa Valenty vychází zřejmě ze studií podobně renomované vědkyně Csákové. Díky takovým tmářům moje matka čeká už téměř 2 roky na výměnu kolenního kloubu, která by jí vrátila do normálního života. Běžte tyhle blbosti říci do očí sestřičkám a lékařům, kteří se na JIP starají o v drtivé většině neočkované pacienty. Ani to, že jsou na JIP především neočkovaní Vás, pane Valento, zřejmě nepřesvědčí, že jedinou cestou je očkování. Platíte si přeci zdravotní pojištění, tak se o mě starejte, když se náhodou nakazím a nic proti tomu nedělám! Přidám něco z Vašeho oblíbeného bestselleru - hlupáci opovrhují moudrostí i učením. Loučím se slovy blahoslavení chudí duchem.
Ajo, máte vlastně pravdu! Jen si tedy nejsem jist, které číslo teď platí. Původně nám slibovali úprk viru při proočkovanosti 60%, později snad 75%, nýčko 86% a brzo prý to bude možné jen při stoprocentní propíchanosti obyvatelstva. Jo a ti očkovaní na JIPkách jsou co? Ti naočkovaní roznašeči, kteří ohrožují všechny - včetně naočkovaných seniorů, kterým už jaksi jejich imunitní systém neslouží, takže protilátky nemají po měsíci? Madam, pokud je někdo vinen současným stavem, nejsou to ti, kdo pokládají výše zmíněné a mnohé další otázky. Je to vláda. Minulá a podle všeho i ta budoucí. Pokud nechápete, že vzdáním se svobody bezpečnost nezískáte, není vám, obávám se, pomoci.
Obrázek uživatele Chrudim Ák
#10143 Chrudim Ák 24. Listopad 2021 - 19:05
Karel 27: A ty žiješ asi na jiné planetě. Ohni hřbet, běž si pro další dávku super vakcíny, pak co pět měsíců pro další a až budeš na čísle 100 tak možná získáš imunitu aspoň na rok. Víš koho by měli vyhodit, všechny ty odborníky kteří chtějí očkovat děti a všechny od 12let. Já jenom doufám, že ještě stále platí ústava ČR a ne názory lidí kteří by tohle chtěli a sami očkovaní nejsou.
Ústava rozhodně platí, vakcínu proti demenci bohužel ještě nemají. Ovšem tobě Karliku, tobě nepomůže ani galon takové látky. Čau lidi, makátě?
Obrázek uživatele JanaSm
#10144 JanaSm 24. Listopad 2021 - 19:07
Jakub Valenta: Ajo, máte vlastně pravdu! Jen si tedy nejsem jist, které číslo teď platí. Původně nám slibovali úprk viru při proočkovanosti 60%, později snad 75%, nýčko 86% a brzo prý to bude možné jen při stoprocentní propíchanosti obyvatelstva. Jo a ti očkovaní na JIPkách jsou co? Ti naočkovaní roznašeči, kteří ohrožují všechny - včetně naočkovaných seniorů, kterým už jaksi jejich imunitní systém neslouží, takže protilátky nemají po měsíci? Madam, pokud je někdo vinen současným stavem, nejsou to ti, kdo pokládají výše zmíněné a mnohé další otázky. Je to vláda. Minulá a podle všeho i ta budoucí. Pokud nechápete, že vzdáním se svobody bezpečnost nezískáte, není vám, obávám se, pomoci.
Očkovaní na JIP mají bohužel imunitu oslabenou ještě jinými nemocemi. Po očkování se necítím o nic méně svobodná než před ním. Trvám na tom, že za současný stav mohou všichni, kteří nejsou schopni či nechtějí dodržovat základní pravidla a odmítají očkování. Že to je jediná možná cesta, dokazuje příklad Portugalska. Mimochodem, papež František je také očkovaný a odmítnutí vakcíny je podle něho sebevražda.
Obrázek uživatele Chrudim Ák
#10145 Chrudim Ák 24. Listopad 2021 - 19:07
Karel 27: Zakomplexovany Brblo, vůbec si nepochopil podstatu toho článku. To že tomu nerozumíš tě neopravnuje, abys někoho jiného urazel. Já ti dám takovou otázku, ta zmatená víla, jak říkáš, má dvě vysoké školy! Co ty Brblo?
Karel Vintrlík na scéně? :)
Obrázek uživatele Karel 27
#10146 Karel 27 25. Listopad 2021 - 0:22
Chrudim Ák: Ústava rozhodně platí, vakcínu proti demenci bohužel ještě nemají. Ovšem tobě Karliku, tobě nepomůže ani galon takové látky. Čau lidi, makátě?
Nechtěl jsem se dal účastnit téhle trapno debaty, ale musím. Před chvílí zvonila sousedka a její sdělení mi vyrazilo dech. Její manžel právě zemřel v nemocnici na zápal plic. Byl ockovan třemi dávkami vakcíny a přesto umřel. Možná mi nestačí galon látky na demenci, ale stačí na to, abych velice zvážil vaše bezpečné a velice účinné očkování. Až vám takhle odejde někdo koho znáte roky budete mluvit jinak. To je vše co jsme chtěl napsat.
Obrázek uživatele Karel 27
#10147 Karel 27 25. Listopad 2021 - 0:29
Chrudim Ák: Karel Vintrlík na scéně? :)
Opravdu nejsem Vintrlik, jsem jenom normální nezaujaty čtenář. Reaguji pouze proto,že trefujete do autorky článku a úplně vám unikla podstata článku. Asi máte nějakou osobní averzi vůči autorce, protože jinak mi uniká smysl těch vašich blabolu.
Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#10148 Tomáš Velendorf 25. Listopad 2021 - 9:47
Masarykův výrok nebát se a nekrást je skutečně nyní na místě. Prachsprostý kšeft se strachem lidi to je, nic jiného.
Obrázek uživatele Zbyněk Kotúč
#10149 Zbyněk Kotúč 25. Listopad 2021 - 12:18
Dám sem malou vsuvku. Myslím, že tematicky se to hodí. Normální člověk si udělá obrázek sám: https://dfens-cz.com/jak-prof-jebo-osebal-vcelickare/
Obrázek uživatele Jan Navrátil
#10150 Jan Navrátil 25. Listopad 2021 - 20:41
Jedině očkování.
Obrázek uživatele Chrudim Ák
#10151 Chrudim Ák 26. Listopad 2021 - 12:46
Zbyněk Kotúč: Dám sem malou vsuvku. Myslím, že tematicky se to hodí. Normální člověk si udělá obrázek sám: https://dfens-cz.com/jak-prof-jebo-osebal-vcelickare/
Vsuvka není úplně vhodná, byť se týká tématu Covid. Veškeré "odmítače" nechápu a nerozumím jim, nicméně to už se zase netýká tématu vsuvky. Naprosto autora chápu. Kdo nechápe, že jsou lidé pracující (samozřejmě nejen) ve zdravotnictví zdrceni počtem nakažených a přístupem těchto odpíračů, ovlivněných konspiračními články z pochybných zdrojů, nemůže být řekněme, příčetný. Nicméně k odkazovanému článku - naprosto autorův emotivní slovník chápu, jelikož si po uklidnění své (pro někoho zřejmě nemístné) vulgarity uvědomil, přepsal je. Ovšem obsah zůstal stejný, změnila se pouze forma. Ale i to je zřejmě pro někoho point k ještě větší nedůvěře. Naprosto chápu, ale s těmito komplikace dokáže všem nevěřícím pomoci psychiatr a návštěva nemocnice. Jakékoliv.
Obrázek uživatele Chrudim Ák
#10152 Chrudim Ák 26. Listopad 2021 - 12:48
JanaSm: Očkovaní na JIP mají bohužel imunitu oslabenou ještě jinými nemocemi. Po očkování se necítím o nic méně svobodná než před ním. Trvám na tom, že za současný stav mohou všichni, kteří nejsou schopni či nechtějí dodržovat základní pravidla a odmítají očkování. Že to je jediná možná cesta, dokazuje příklad Portugalska. Mimochodem, papež František je také očkovaný a odmítnutí vakcíny je podle něho sebevražda.
Na to Vám už neodpoví...
Obrázek uživatele Chrudim Ák
#10153 Chrudim Ák 26. Listopad 2021 - 12:58
Karel 27: Opravdu nejsem Vintrlik, jsem jenom normální nezaujaty čtenář. Reaguji pouze proto,že trefujete do autorky článku a úplně vám unikla podstata článku. Asi máte nějakou osobní averzi vůči autorce, protože jinak mi uniká smysl těch vašich blabolu.
Karliku, já se trefuju do tebe a tobě zase přijde, že se trefuju do autorky článku. Nevidíš tam spojitost? Už se té trapné debaty neúčastni.. :)
Obrázek uživatele Zbyněk Kotúč
#10154 Zbyněk Kotúč 30. Listopad 2021 - 11:48
Deklarace lékařů k nátlaku na očkování zde: http://deklaracelekaru.cz/
Obrázek uživatele borůvka
#10155 borůvka 30. Listopad 2021 - 17:47
Ano, tak se neočkujte, ale podepiště prohlášení, že v případě Vaší nutné hospitalizace v nemocnici či dokonce na JIP si pak veškeré náklady uhradíte, protože jste odmítač očkování propagující blábol, že vakcína je neúčinná ....ano je to blábol, protože vakcinace zmírňuje průběh a setkávám se s tím denně, očkovaný se může nakazit, ale důsledky jsou nesrovnatelně mírnější.
Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#10156 Tomáš Velendorf 30. Listopad 2021 - 22:50
borůvka: Ano, tak se neočkujte, ale podepiště prohlášení, že v případě Vaší nutné hospitalizace v nemocnici či dokonce na JIP si pak veškeré náklady uhradíte, protože jste odmítač očkování propagující blábol, že vakcína je neúčinná ....ano je to blábol, protože vakcinace zmírňuje průběh a setkávám se s tím denně, očkovaný se může nakazit, ale důsledky jsou nesrovnatelně mírnější.
Přesně tak. A to samé bych udělal s kuřáky, s těmi co chlastají, či s těmi, co se ládují už v 8h ráno bůčkem a sekanou. Ti všichni podepsat.
Obrázek uživatele Jan Navrátil
#10157 Jan Navrátil 1. Prosinec 2021 - 9:49
borůvka: Ano, tak se neočkujte, ale podepiště prohlášení, že v případě Vaší nutné hospitalizace v nemocnici či dokonce na JIP si pak veškeré náklady uhradíte, protože jste odmítač očkování propagující blábol, že vakcína je neúčinná ....ano je to blábol, protože vakcinace zmírňuje průběh a setkávám se s tím denně, očkovaný se může nakazit, ale důsledky jsou nesrovnatelně mírnější.
Ale na takový podpis tito lidé nemají tzv. koule :) Jsou to jenom tlučhubové.
Obrázek uživatele Jan Navrátil
#10158 Jan Navrátil 1. Prosinec 2021 - 9:55
Tomáš Velendorf: Přesně tak. A to samé bych udělal s kuřáky, s těmi co chlastají, či s těmi, co se ládují už v 8h ráno bůčkem a sekanou. Ti všichni podepsat.
Co jste napsal je přesně typická odpověď odmítače očkování. Tlustý člověk, alkoholik...Ale tito lidé nemůžou nikoho nakazit.
Obrázek uživatele Chrudim Ák
#10159 Chrudim Ák 1. Prosinec 2021 - 17:16
Zbyněk Kotúč: Deklarace lékařů k nátlaku na očkování zde: http://deklaracelekaru.cz/
zajisté, internet má výhodu, že si tam najde každej co chce. QAnon má taky neprůstřelné důkazy o tajném spolku satanistických kanibalů, pedofilů, kteří chtěli sesadit kokrhela, sry jako Trumpa. Mimochodem, nevíte kolik sava je třeba si vpravit do žíly, aby se mi covid vyhnul? Běžte se s panem Velendorfem podívat do nemocnic a nekoukejte na pohádky od bobří řeky..