Chrudimské noviny Kompostárnu z projektu strašidelného areálu u Markovic pod tlakem vypustili

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Kompostárnu z projektu strašidelného areálu u Markovic pod tlakem vypustili

Chrudim – Obyvatele Markovic si mohou částečně oddechnout. Zastupitelé v pondělí odhlasovali vypuštění kompostárny z plánovaného záměru výstavby separačního dvora v průmyslové zóně západ. Strašidelný areál pro třídění veškerého komunálního odpadu z celé Chrudimi, na návětrné straně města a v blízkosti obytné zastavby Markovic, zůstává v plánu samozřejmě dál.

Starosta František Pilný (ANO 2011) objasnil, že obě dvě varianty, jak s kompostárnou, tak bez ní, vyšly z hlediska posuzování vlivů na životní prostředí jako přípustné. „Dlouhodobé stížnosti obyvatel Markovic nás ale nenechaly úplně v klidu a museli jsme se rozhodnout,“ zmínil starosta. 

„Navržená kompostárna je investičně i provozně velmi nákladná – aby to nevyznělo, že jsme jenom podlehli názoru obyvatel Markovic,“ prozradil svůj způsob uvažování Aleš Nunvář (Piráti).

Starosta před rozvášněným davem kvůli separačnímu dvoru v září 2020.  Foto: Chrudimské noviny

Pro pokračování projektování bez kompostárny hlasovalo v pondělí 25 přítomných zastupitelů, zdrželi se pouze dva, Jiří Hradec a Roman Málek (Koalice pro Chrudim). Právě tito dva zastupitelé při hlasování o prioritním umístění separačního dvora v blízkosti Markovic hlasovali 21. června 2021 jako jediní proti a zdrželi se tehdy pouze Jiří Kubeš (ODS) a Jiří Koblasa (ANO 2011).

Separační dvůr s původně odhadovanou cenou 140 milionů by tak měl zahrnovat na pozemku o velikosti 34 265 m² recyklační linku, administrativní budovu se šatnami, sklady, garáže, váhy, překladiště odpadu a dotřiďovací linky, včetně lisování a drcení, kompletní technologii pro provoz a manipulační a dopravní techniku. 

Petra Vintrlíková

Reklama

Obrázek uživatele Aleš Nunvář
#10373 Aleš Nunvář 2. Červen 2022 - 14:16
Upřesním - upravený projekt by měl obsahovat: 1) Nový sběrný dvůr (stávající je malý, město naší velikosti potřebuje další), 2) Třídící linku na plast a papír (třídit platy např. na PET lahve je ziskové), 3) Překládací stanici komunálního odpadu z kukavozů do kompresních kontejnerů (po zavření skládky v Nasavrkách budeme odvážet komunál do spalovny, nejbližší je Liberec či Brno), 4) Větší Re-Use centrum např. na nábytek, 5) Technické a administrativní zázemí pro Technické služby. Hezký den! Aleš Nunvář