Chrudimské noviny Petr Fiala: Kdyby se k moci dostali populisté a extremisté, dopadlo by to tragicky

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Petr Fiala: Kdyby se k moci dostali populisté a extremisté, dopadlo by to tragicky

Chrudim – Setkání s premiérem Petrem Fialou (ODS) proběhlo decentně a v poklidné atmosféře. Po návštěvě Galerie Art se s lidmi setkal i na otevřeném place a rozdával letáky na náměstí. Prostor na otázky byl hlavně u Mlsného Pecivála, kde příchod premiéra přivítali spontánním potleskem. Jako v jiných městech chtěli lidé slyšet o řešení energetické krize. Více fotografií najdete ve Dni v obrazech.

Petr Fiala zamíříl nejdříve do Galerie Art.  Foto: Chrudimské noviny

Petr Fiala během setkání řekl, že kdyby se k moci dostali populisté a extremisté, dopadlo by to tragicky. Načež jedna z žen zareagovala, že populisté jsou všichni, a místo přijetí pozvání od premiéra ke stolečku nakonec odešla. „Populisté řeknou třeba: uzavřete republiku, vyrábíme dost elektrické energie, proč si ji nenecháme a neprodáváme si ji levně. Ale když to uděláme, co když jiné země řeknou, tak my si zavřeme plyn, ropu?“ uvedl premiér a dodal, že se takto jednoduše postupovat nedá. 

Jelínkovi věnovali premiérovi obraz od Jakuba Špaňhela.  Zdroj: Galerie ART Chrudim

Premiér se vydal i na cestu okolo náměstí, kde se zastavil a rozdával letáky.  Foto: Chrudimské noviny

Izolovat se mohou země, které nemají energetickou soustavu napojenou na zbytek Evropy, jako Španělsko a Portugalsko, kde mohou navíc plně využívat obnovitelné zdroje díky třikrát silnějšímu slunečnímu svitu. Předcházející vláda neudělala pro obnovitelné zdroje ani energetickou bezpečnost země vůbec nic, jak řekl Petr Fiala a dodal, že stát převzal zanedbaný a prakticky v rozvratu. Bez zbytečných řečí ale hned na jaře dokázal vyjednat nákup plynu do státních hmotných rezerv za 8,5 miliardy korun.

Cílem je zbavit se do pěti let závislosti na ruském plynu. Dokud stávající situace nepoleví, zdanit by se měly obrovské, neočekávané zisky. Ani podle energetických expertů není prý reálné, aby jedna megawatt hodina stála 700 nebo tisíc euro. „To nejsou ceny odpovídající nabídce a poptávce, protože elektřiny je v Evropě dost,“ uvedl Petr Fiala a vysvětlil, že nabídka reaguje samozřejmě i na psychologická očekávání a cena elektřiny je navíc značně ovlivněna koncovou plynovou elektrárnou.

 

„Považujeme za špatné, aby energetické společnosti vydělávaly na tom, co se děje ve světě, a nepodělily se o to s lidmi,“ poukázal premiér na to, že obrovská krize zasahuje i střední třídu, která dosud problémy neměla a na návrhu, jak to změnit, už se pracuje. „Jsme připraveni evropské řešení doplnit. Bude to tak, že si s těmi cenami poradíme. Hlavní je zbavit se závislosti na ruském plynu.“

 

Kdyby se podařilo ceny zkrotit v celé Evropě i celonárodně, válečná daň by se zavádět nemusela. „Ale pokud se to nepodaří dost, je na místě, aby ti, co mají neočekávaně nepřiměřené zisky, aby se o to zvlášť v tak těžké době podělili s ostatními,“ uvedl Petr Fiala. „To je válečná daň, kterou zavedla i Margaret Thatcherová, a dělají to i pravicové vlády, protože to je spravedlivé,“ dodal. „Donedávna ke společnému evropskému zásahu u většiny zemí nebyla ochota, ale myslím si, že v pátek k nějakému řešení dospějeme.“ Večer čekalo Petra Fialu ekonomické forum v polské Karpaczi, kde obdržel od polského premiéra ocenění Člověk roku stejně jako kdysi Václav Havel, Lech Wałęsa, nebo Jan Pavel II.

Foto: Chrudimské noviny

 

 

 

 

Petra Vintrlíková

Reklama

Obrázek uživatele Chrudim Ák
#10470 Chrudim Ák 7. Září 2022 - 15:15
Ach ten pravopys, to bolý - Ale když mi to uděláme, co když jiné země řeknou, tak my si zavřeme plyn, ropu? No, a co na návštěvu říká Richard Mlčenlivý Herbst? Měl zajisté plno otázek, leč je nevyslovil, nebo je řekl po odchodu pana premiéra?
Obrázek uživatele Chrudim Ák
#10472 Chrudim Ák 7. Září 2022 - 17:26
Chrudim Ák: Ach ten pravopys, to bolý - Ale když mi to uděláme, co když jiné země řeknou, tak my si zavřeme plyn, ropu? No, a co na návštěvu říká Richard Mlčenlivý Herbst? Měl zajisté plno otázek, leč je nevyslovil, nebo je řekl po odchodu pana premiéra?
díky za opravu :) Na co jste myslela? Mi to udělají? :)
Obrázek uživatele borůvka
#10473 borůvka 8. Září 2022 - 6:13
Chrudim Ák: Ach ten pravopys, to bolý - Ale když mi to uděláme, co když jiné země řeknou, tak my si zavřeme plyn, ropu? No, a co na návštěvu říká Richard Mlčenlivý Herbst? Měl zajisté plno otázek, leč je nevyslovil, nebo je řekl po odchodu pana premiéra?
Redakce má jednoho odborníka vedle druhého... hlavně na pravopis.
Obrázek uživatele Chrudim Ák
#10474 Chrudim Ák 8. Září 2022 - 9:11
borůvka: Redakce má jednoho odborníka vedle druhého... hlavně na pravopis.
zalez, hrdino...