Chrudimské noviny Co politici před voliči v komunálních volbách rádi tají?

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Co politici před voliči v komunálních volbách rádi tají?

Chrudim – Komunální volby začínají. Co je pro zkušené voliče jasná věc, pro nováčky může být velkým překvapením. Volič v Chrudimi má k dispozici 27 hlasů a nikde není stanoveno, že musí zakřížkovat celou kandidátku u jedné strany, i když k tomu nejedny volební noviny nenápadně vybízejí. Můžete dát příští šanci všem těm, kteří ještě nezklamali, ale měli byste vědět, že preferenční hlasy ne vždy vystačí, aby se pořadí kandidátů změnilo.

Doporučení Ministerstva vnitra. Zdroj: FB

Pozor na to, když označíte volební stranu křížkem ve čtverečku v záhlaví jejího sloupce. V tom případě už se k případnému označení kandidátů stejné strany nepřihlíží. Až budete hlasovat pro svoje známé favority, musíte mít také na paměti, že aby váš hlas mohl pořadí kandidátů ovlivnit, musel by počet preferenčních hlasů překročit desetiprocentní hranici nad průměrný počet hlasů zbývajících kandidátů volené strany.

Mnozí politici právě využívají toho, že je preferenční hlasy jejich zajímavých kolegů vynesou na výsluní. Podle odborníků na politické systémy je to sice trochu podvod na voliče, ale co se dá dělat. 

V pátek se hlasuje od 14 do 22 hodin, v sobotu od 8 do 14 hodin. Sobotní večer už bude patřit novým zastupitelům města Chrudim. Více podrobnějších informací k volbám zveřejnilo na svých stránkách také město Chrudim.

 

Petra Vintrlíková

Reklama

Obrázek uživatele janak
#10493 janak 23. Září 2022 - 14:17
Voliči mají přijít volit, aby jejich obce neřídili pitomci, prohlásil Zeman. Jako tomu je v tomto městě.