Chrudimské noviny Na prvním místě zatím není bezpečnost dětí, ale parkování aut

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Na prvním místě zatím není bezpečnost dětí, ale parkování aut

Chrudim – Zrušení zastávek v centru způsobuje nebezpečné komplikace. Kvůli opravě havárie plynovodu v Novoměstské ulici zrušil odbor dopravy od 7. listopadu až do 16. prosince bez náhrady hned čtyři autobusové zastávky (Myslivecký dům, Na Valech, Tyršovo náměstí a Novoměstská). Vedoucí odboru dopravy Martin Klimek vysvětlil, že by při jiném řešení muselo městské autobusové dopravě ustoupit parkování. Co na to řekl nový místostarosta Zdeněk Kolář (ANO 2011)? A myslí vůbec někdo na bezpečnost dětí?

Zrušení zastávek komplikuje dopravu.  Foto: Chrudimské noviny

Odbor dopravy zrušil hned čtyři autobusové zastávky a to se ihned odrazilo na ranním provozu ve městě. Po uzavření Novoměstské ulice kvůli opravě plynovodu se v centru Chrudimi tvoří nevídané kolony a zvlášť nebezpečné situace nastávají kvůli zběsilým řidičům při průjezdu v úzkých uličkách kolem obou škol sousedících s Michalským parkem, ve Svěchyňově a Sladkovského ulici. A to je teprve listopad. Co může nastat při takovém provozu na kluzkých silnicích v prosinci, nebudeme raději domýšlet.

Uzavírka způsobuje nebezpečné situace.  Foto: Chrudimské noviny

Podle vyjádření vedoucího odboru dopravy Martina Klimka bylo zrušení zastávek prý jediným rozumným krokem, aby se ještě více neomezilo parkování aut v centru Chrudimi. Při průjezdu od nemocnice na Tyršovo náměstí přes ulici Opletalovu a Na Valech a stejně tak i z Větrníku přes ulici V Tejnecku do Opletalovy by jinak narazily autobusy při otáčení do zaparkovaných aut.

Na silnicích v centru je bez autobusů rušno.  Foto: Chrudimské noviny

Jeden z dlouhodobých kritiků vedení radnice, Tomáš Velendorf, si například myslí, že městská autobusová doprava neměla parkování aut v centru vůbec ustupovat, pětitýdenní uzavírka podle něj ohrožuje návrat cestujících zpět do MHD a považuje to za výraz naprostého diletantismu radnice. Nový místostarosta Zdeněk Kolář (ANO 2011), který má dohled nad odborem dopravy, na naši otázku, zda se uvažuje o obnovení alespoň zastávky na Tyršově náměstí třeba i na úkor parkování, odpověděl, že zatím je to připraveno k jednání.

Ustoupí parkování bezpečnosti dětí?  Foto: Chrudimské noviny

Petra Vintrlíková

Reklama

Obrázek uživatele karel1
#10548 karel1 12. Listopad 2022 - 20:08
Teda nevím bydlím v postiženém centru, ale nevídané kolony jsem do dnes nepotkal, spíš pořád neukázněné líné maminky parkující na chodníkách, když vezou děti do škol nebo školek a měli by dojít o dvacet kroků navíc. Tam bych viděl problém. Taky celkem postrádám naši slavnou MP která by mohla uklidňovat provoz v postižených oblastech. Ale asi měštáci nedojdou dál než na náměstí. To je bolest města. MP není nikde vidět. Krom středy na náměstí. A velení vždy úřaduje až s křížkem po funusu.