Chrudimské noviny Ještě horší, než se zdálo. Babiš si nejen řešil vlastní kšefty, informace z vlády kvůli němu zřejmě končily v Moskvě

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Ještě horší, než se zdálo. Babiš si nejen řešil vlastní kšefty, informace z vlády kvůli němu zřejmě končily v Moskvě

Toxicita Andreje Babiše v tuzemské politice je možná ještě mnohem větší, než se dosud zdálo. Informace, které řešila vláda na svých jednáních, se s velkou pravděpodobností dostávaly do Moskvy. Tedy k vedení země, která na území České republiky spáchala teroristický útok a považuje ji za nepřátelskou. Ty informace do Ruska neměly putovat kvůli odposlechu nebo podobným zařízením, ale kvůli samotnému bývalému premiéru Babišovi.
 
Informace z jednání vlády měl podle zjištění BIS, na které upozornil Deník N, vynášet jeden z Babišových nejbližších spolupracovníků, jeho „píárista“ a poradce Marek Hanč. Ten je nosil na pravidelné schůzky s Martinem Nejedlým. Nejedlý má luxusní kancelář na Pražském hradě, patří k nejbližším spolupracovníkům Miloše Zemana, ale není jasné, co přesně na Hradě vykonává a jaké je jeho poslání. Obecně je známé jen to, že má dobré kontakty v Moskvě a je považován za ruskou spojku. A právě Nejedlý měl od Hanče získávat informace o tom, co vláda projednává, jak se k čemu postaví, a především co si myslí premiér, co udělá a neudělá, co říká.
 
Babišův marketingový tým. Marek Hanč vpravo. Foto: internet
 
Až dosud se zdálo, že Babiš šel do politiky pomoci svému byznysu a pohlídat si, aby nešel do vězení. Že by se jeho prostřednictvím měly dostávat informace z vlády do Moskvy, je zcela nový rozměr jeho působení v nejvyšších patrech tuzemské politiky.
Velkým otazníkem také je, zda ony informace putovaly pouze jedním směrem, tedy z Úřadu vlády na Pražský hrad do Nejedlého kanceláře a následně do Moskvy, nebo i opačně. Všeobecně je totiž známo, že Babiš se nechává v některých věcech řídit svými „píáristy“. Není to tedy tak, že Nejedlý mohl instruovat Hanče, že by bylo dobré, kdyby si Babiš myslel toto, kdyby udělal tamto a kdyby rozhodl takto?
 
Babiš se do dějin zapíše nejen jako politik, který se pokusil o to, aby se obludný střet zájmů stal normou, jako politik, jehož jmění za dobu působení ve funkcích mnohonásobně vzrostlo, ale také jako politik, který umožnil svým chováním, aby se informace z vlády dostávaly do Ruska. I když varování od ředitele BIS Michala Koudelky dostal v polovině loňského roku, Hanče si i nadále nechal po svém boku až do ledna. Hanč od něj odešel ve chvíli, kdy Babiš už neměl premiérskou funkci, neměl informace z vlády a neměl vliv. A Hanč logicky zřejmě neměl co nosit Nejedlému. Někdy jsou vysvětlení některých rozchodů jednoduchá.
 
Štěpán Malát, Forum24
red

Reklama

Obrázek uživatele koala
#10550 koala 13. Listopad 2022 - 11:11
Málokdo ví, že poradce prezidenta Miloše Zemana, spolumajitel LUKOIL CZ a ruský lobista Martin Nejedlý byl dlouhou dobu obyvatelem města Chrudimě ze Svěchynovy ulice.