Chrudimské noviny Radarem strašili už v červenci, ale fungoval až od prosince. Městu přihrál balík peněz

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Radarem strašili už v červenci, ale fungoval až od prosince. Městu přihrál balík peněz

Chrudim/Hrochův Týnec – Ačkoliv radar v Hrochově Týnci byl nainstalován 7. července 2021, v plném funkčním provozu je až od 6. prosince 2021, jak dnes potvrdil vrchní strážník z Hrochova Týnce Petr Bláha. V Hrochově Týnci zatím navíc z vybraných pokut ještě neviděli ani korunu. O nadačním fondu, o kterém jsme už informovali, rozhodne s konečnou platností chrudimské zastupitelstvo 6. února. Kolik přestupků za překročení rychlosti v Hrochově Týnci chrudimský odbor dopravy řešil a kolik peněz se za rok vlastně vybralo?

Městskému úřadu bylo jen za období od 6. prosince 2021 do 1. listopadu 2022 opravdu oznámeno na 5 519 přestupků, z nichž odloženo bylo 4 163 z důvodu zaplacení a 423 pro nečitelnost SPZ.

V přestupkovém řízení řešil chrudimský odbor dopravy přezkoumání přestupku po nesouhlasu s oznámenou pokutou s 298 řidiči.

Na pokutách se za uvedené období vybralo více než 2,9 milionu korun a z toho bylo použito více než 1,9 milionu na „zabezpečení chodu odboru dopravy“, tedy i na plat uředníka, který pokuty zpracovává.

Radar v Hrochově Týnci.  Foto: Chrudimské noviny

Vrchní strážník z Hrochova Týnce, Petr Bláha od začátku, kdy si v Hrochově Týnci radar na vlastní náklady nainstalovali, potvrzuje, že vybírání pokut se zdržovalo pouze kvůli úřadu v Chrudimi, a zopakoval to i dnes: „Radar funguje od 6. prosince 2021 v plném provozu, od té doby posíláme přestupky na chrudimský úřad. Za celý minulý rok bylo odesláno zhruba šest tisíc přestupků, úřad vybral na pokutách přes tři miliony korun a my jsme z toho v Hrochově Týnci neviděli ani korunu.“

Petra Vintrlíková

Reklama

Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#10599 Tomáš Velendorf 1. Únor 2023 - 8:33
Kdyby byl místostarosta zodpovědný za dopravu opravdu člověk na správném místě, tak v rámci prevence, instaluje radar hlavně v té zatáčce, kde před léty sám havaroval v podroušeném stavu.