Chrudimské noviny Oslavy 78. výročí osvobození Chrudimi jsou za námi

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Oslavy 78. výročí osvobození Chrudimi jsou za námi

Chrudim – Na den oslav osvobození Chrudimi přišlo uctít památku obětí druhé světové války do urnového háje k pomníku Přísaha několik desítek lidí. Oslavy probíhaly v Parku Republiky. Nejdříve ale starosta František Pilný (ANO 2011) pronesl šestiminutový proslov a nakonec zazněla i česká hymna.

Starosta František Pilný při svém proslovu neopomenul připomenout některé historické události. Dva smutné covidové roky, kdy se musely nosit respirátory i po venku, opomenul, ale zmínil, že když chtěl uspořádat v roce 2020 oslavy 75. výročí konce druhé světové války s ukázkami ruské dobové vojenské techniky, řekl mu prý jeden příslušník armády, že by měl spěchat, protože v brzké době už žádné kluby ruské vojenské historie nebudou. „Tato věta mi dlouho nedala spát. Chceme snad zapomenout naši historii? Nechat se ovládat tím, co se zrovna hodí, případně si historii nechat upravit?“

Chrudim osvobodila výhradně  Rudá armáda, což by se dle starosty nemělo slučovat se sovětskou armádou v roce 1968 nebo ruskou armádou roku 2022. „Rád bych poděkoval všem a uctil památku lidí, kteří se zasloužili o konec druhé světové války nejen v Československu, ale na celém světě. Není důležité, jaké byli národnosti, ale že společně porazili Německo a fašismus,“ řekl.

Petra Vintrlíková

Reklama

Obrázek uživatele kliĎas
#10670 kliĎas 10. Květen 2023 - 7:01
Ano,ta Rudá armáda,která už přes rok,,speciálně"operuje na Ukrajině....