Chrudimské noviny VÁNOČNÍ PUNČ

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

VÁNOČNÍ PUNČ

Nejsem velkým vyznavačem svařených vín a nejméně oblíbený dezert je punčový řez. Přesto přicházím s receptem na lahodný nápoj, který nabízí má známá ve svém obchodě s kávou a čajem. První šálek jsem vypila nedobrovolně, jelikož jsem ho dostala. Následovaly další, na které jsem si již vystála frontu.
Nakonec jsem vyškemrala recept, abyste si i vy mohli přidat k vánočním požitkům tento mok plný chutí a vůní.


Suroviny:

1 l červeného vína (zde kvalita nehraje roli)
1,5 l ovocného čaje (nejlépe sypaný s kořením jako např. Vánoční čaj)
2 dcl rumu (používám jakýkoliv jiný než Tuzemák), popřípadě brandy
200 g cukru
koření – celá skořice, badyán, hřebíček
1 citron, pomeranč či jiný citrus – šťáva

Postup:

Předem si uvaříme ovocný čaj a připravíme všechny suroviny.

Ve větším hrnci necháme zkaramelizovat cukr,

do kterého vlijeme teplý nebo horký čaj, víno a vložíme koření (používám papírové filtry, které po uvaření vyndám, abych nemusela nápoj cedit). Chvíli s kořením povaříme a vařič vypneme.

Nakonec přidáme citrónovou a pomerančovou šťávu a vlijeme rum nebo brandy, který již nevaříme, aby se nám neodpařil alkohol. Promícháme a popřípadě dochutíme citrónem nebo i strouhanou kůrou. Přelijeme do termosky, aby punč nezchladl a zvolna upíjíme. Krásné Vánoce!

Elena

Reklama