Chrudimské noviny Když se hra se slovíčky stává společenskou normou

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Když se hra se slovíčky stává společenskou normou

Ulicí Svatopluka Čecha znám už od dětství jako svoje boty. Žila tu moje hodná, usměvavá teta, dále spolužačka, kterou jsem v době dospívání jako pubescent tajně obdivoval, a denně tudy šlapal do zdejší mateřinky, základní školy, i později, když jsem studoval obchodní akademii. Dá se říct, že se mi za tu dobu ulice vryla do paměti, protože si vždy vybavím ve směru od letního stadionu dlouhý sled přízemních, na sebe navazujících rodinných domků s malými zahrádkami na dvorku a pošťáka v dlouhém plášti s velkou koženou brašnou přes rameno, jak tu bere u každého domku za kliku a roznáší lidem poštu nebo důchod.

Už dlouho jsem touto poklidnou ulicí neprocházel, takže se musím přiznat, že mi redakční snímek třípodlažní novostavby, která tu roste, docela vyrazil dech. Nechci soudit její stavitele, protože každý máme svoje představy či potřeby, s jakými konkrétní nemovitost kupujeme. Trošku mi ale vadí ignorance městského architekta, pokud jsou pravdivá slova mluvčí radnice, že neměl s touto stavbou v této specifické zástavbě žádný problém, což přisuzuji za prvné tomu, že Marek Janatka není Chrudimák, a za druhé, že byl do této funkce vybrán na základě politické objednávky radniční koalice, která načala současné volební období.

Nevěřím totiž, že by jeho předchůdce Karel Thér něco podobného v těchto místech připustil, protože je nejen rodilý Chrudimák, ale v podstatně vyrůstal na opačném břehu řeky Chrudimky, takže musí ulici Svatopluka Čecha dostatečně dobře znát. Zkrátka a dobře, člověk odjinud nemá k Chrudimi srdeční vztah, odvede si "svoji práci", vyfakturuje za ni městu, a to, že budeme chodit kolem tak velké nevzhledné krabice, kterou jeden z našich čtenářů označil trefně jako pěst na oko, ho někde v Brně nijak trápit nebude.

Co je však už horší, že bylo na tuto stavbu vůbec vydáno zdejšími úřady stavební povolení. Spíš to vypadá, že "někdo" v tomto případě stavebníkovi poradil, jak se legálně vejít výškově do normy tak, aby nebylo možné objekt mezi přízemními sousedy považovat za bytový dům. Pracoval jsem dříve na hospodářské kriminálce na úseku stavebnictví, takže o tom vím své. A tak mi v tomto případě jednoznačně vychází tři podlaží plus podkroví, nikoli jak je "fikaně" městem uváděno - dvě nadzemní podlaží a obytné podkroví. Ať už si tedy budeme hrát se slovíčky, jak chceme, nebo ten "někdo" bude záměrně jedno regulérní podlaží na této stavbě obcházet, nikdo už tuhle masu cihel a dalšího stavebního materiálu ze zdejší přízemní zástavby neodpáře. Zůstane totiž viditelnou jizvou na jinak malebném poklidu této dlouhé ulice, která začínala kdysi na periferii města a vedla až na Kateřinské předměstí.

Roman Zahrádka

Reklama

Obrázek uživatele Ivča
#1616 Ivča 22. Leden 2014 - 15:11
Asi pan stavebník věděl, za kým a s čím včas zajít...jinak si tuto "hrůzu" neumím představit. A že se sousedé neozvali, to je mi taky divné..nechce se mi věřit, že by jim to skutečně nevadilo.
Obrázek uživatele Michal
#1617 Michal 23. Leden 2014 - 0:14
Do rázu ulice se tato stavba nehodí, ale nezbývá, než si zvyknout (,že dnes jde všchno) a tato stavba bude v ulici Sv. Čecha stát a každý den se na ní budem dívat.
Obrázek uživatele Lolipop84
#1625 Lolipop84 23. Leden 2014 - 19:24
Není nad to, když z lidí mluví závist! Ať si každy postaví bydlení jak se mu libí. Vzhledem k tomu, že v Chrudimi je více domů a rýpe se poue do tohoto v těchto "novinách" pana Jelínka, tak asi půjde o člověka, kterého nemají v oblibě.
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#1627 Roman Zahrádka 23. Leden 2014 - 23:16
Lolipop84: Není nad to, když z lidí mluví závist! Ať si každy postaví bydlení jak se mu libí. Vzhledem k tomu, že v Chrudimi je více domů a rýpe se poue do tohoto v těchto "novinách" pana Jelínka, tak asi půjde o člověka, kterého nemají v oblibě.
Vážený Lilipope, jméno dotyčného stavebníka vůbec neznám, protože to není v daném případě důležité. Z Vašich neustále kritických příspěvků je ale zřejmé, že nemáte rád od začátku pana Jelínka a Chrudimské noviny. Kdybyste byl s prominutím alespoň na chvíli soudný, došlo by Vám, že tu neřešíme žádnou závist, nýbrž anarchii v architektuře města, které dal kdosi zodpovědný zelenou. Ostatním Vašim spoluobčanům je to dávno jasné, jen Vy v těchto "novinách", jak je opovržlivě označujete, balancujete někde na pomezí kýče a manipulace s veřejným míněním. Proto Vám na závěr poradím - nečtěte naše noviny, ani je nekomentujte, protože jste evidentně zaujatý. A pokud se v tom chcete ještě více utvrdit, zajděte si do ulice Svatopluka Čecha a vyslovte nahlas svůj názor před sousedy onoho architektonického skvostu. Myslím, že nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že Vás odsud poženou svinským krokem. Přeji Vám klidnou mysl.
Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#1628 Tomáš Velendorf 23. Leden 2014 - 23:37
Tak v dnešní době už si dovedu představit už pomalu cokoliv. Ale, to, že by někdo mohl závidět zrovna toto, co bude pravděpodobně muset mít na střeše umístěné i červené blikající světlo - jako varování pro nízkoletící, či přistávající letadla - tak to si nedovedu představit ani já. Jinak ta erární pouliční lampa přímo před domem určitě pohodlně prosvítí i celé první patro tohoto nového domu, a tak by bylo možná dobré ji rovnou odprodat či alespoň pronajmout na 99 let majiteli tohoto domu.:-)
Obrázek uživatele Jan Navrátil
#1630 Jan Navrátil 24. Leden 2014 - 17:44
Roman Zahrádka: Vážený Lilipope, jméno dotyčného stavebníka vůbec neznám, protože to není v daném případě důležité. Z Vašich neustále kritických příspěvků je ale zřejmé, že nemáte rád od začátku pana Jelínka a Chrudimské noviny. Kdybyste byl s prominutím alespoň na chvíli soudný, došlo by Vám, že tu neřešíme žádnou závist, nýbrž anarchii v architektuře města, které dal kdosi zodpovědný zelenou. Ostatním Vašim spoluobčanům je to dávno jasné, jen Vy v těchto "novinách", jak je opovržlivě označujete, balancujete někde na pomezí kýče a manipulace s veřejným míněním. Proto Vám na závěr poradím - nečtěte naše noviny, ani je nekomentujte, protože jste evidentně zaujatý. A pokud se v tom chcete ještě více utvrdit, zajděte si do ulice Svatopluka Čecha a vyslovte nahlas svůj názor před sousedy onoho architektonického skvostu. Myslím, že nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že Vás odsud poženou svinským krokem. Přeji Vám klidnou mysl.
Moc pěkně napsané :)
Obrázek uživatele pejskar
#1633 pejskar 26. Leden 2014 - 18:48
Můj otec býval před asi čtyřiceti lety projektantem a lidem "maloval" domky.Tehdy platilo,že žádná novostavba svým charakterem,tedy i výškou,nesměla rušit charakter ostatní zástavby....ale to už je pro dnešní "architekty" příliš archaické,že?.....škoda.....
Obrázek uživatele bubos
#1636 bubos 27. Leden 2014 - 14:50
Pravdu má pan Zahrádka hlavně v jednom důležitém bodě: městský architekt dělá vše jen pro peníze. Toho vzhled města zajímá nejmíň. A stavební odbor v Chrudimi na doporučení městského architekta, který doporučí stavbu, již tento problém dále neřeší, aby si nedělal žádné starosti a v klidu a teple kanceláří přežíval.
Obrázek uživatele tobise@seznam.cz
#1637 tobise@seznam.cz 27. Leden 2014 - 15:21
všechno, co v chrudimi trčí,zbourat. i mydlářův dům.
Obrázek uživatele chrudimák
#1638 chrudimák 27. Leden 2014 - 17:38
pejskar: Můj otec býval před asi čtyřiceti lety projektantem a lidem "maloval" domky.Tehdy platilo,že žádná novostavba svým charakterem,tedy i výškou,nesměla rušit charakter ostatní zástavby....ale to už je pro dnešní "architekty" příliš archaické,že?.....škoda.....
Ono je to ve vyhlášce k územnímu plánu psáno, ale to se asi úředníkovi nehodilo, tak to neřešil...............
Obrázek uživatele Jan Navrátil
#1639 Jan Navrátil 27. Leden 2014 - 17:59
tobise@seznam.cz: všechno, co v chrudimi trčí,zbourat. i mydlářův dům.
Co na toto odpovědět? Napadá mě snad jen tohle : IQ 69
Obrázek uživatele asir
#1679 asir 6. Únor 2014 - 19:36
Mě jako Chrudimáka zaráží,že radnice a historici dávají ruce pryč!!! Nejde sice vyloženě o hostorické centrum,ale tento "paskvil"bije do očí už jen při průjezdu hlavním tahem náměstí-nemocnice.... Druhá taková "ůžasná" stavba stojí už pár let hned u příjezdu od Markovic vlevo - přesně v prostřed zahrádkářské kolonie - to je ještě půvabnější příjezd do města :):) Ale Chrudim není jediná - to samé a ještě v horším doporučuju shlédnout při výjezdu z Litomyšle na 4eskou Třebovou.Zarážející u všech staveb je jediné - vzhledově ne zrovna levné,takže o žádné chudáky nepujde,takže je jasné odkud vítr vane a proč zrovna u těhle staveb všichni mlčí ;)
Obrázek uživatele Lajos
#1693 Lajos 15. Únor 2014 - 23:02
Co to proboha je za článek? Tohle je novinařina? To je obyčejné flusnutí do prázdna. Odporuje stavba předpisům nebo ne? Z článku se to nedozvím. Pokud je to právně v pořádku, tak otázka vkusu je věc individuální (osobně bych si dokázal představit dům o jeden štok nižší - ale to je každého věc). Pokud to právně v pořádku není, tak nad stavebním úřadem MÚ Chrudim je jako druhá instance krajský úřad. Co má s touto stavbou společného, že autor článku pracoval na hospodářské kriminálce? Má-li nějaké informace, tak by měl dát trestní oznámení, nemá-li je, má investigativně pátrat, anebo mlčet. Ví autor, jaké je postavení městského architekta při výkonu státní správy (stavebního úřadu)?