Chrudimské noviny "Jednosměrku ve Víta Nejedlého chceme," shodli se obyvatelé sídliště během diskuze organizované městem

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

"Jednosměrku ve Víta Nejedlého chceme," shodli se obyvatelé sídliště během diskuze organizované městem

Chrudim - Oblíbené zkratce v sídlišti Víta Nejedlého podle všeho definitivně odzvonilo. Shodli se na tom obyvatelé domů v této lokalitě, kteří se sešli na veřejné diskuzi, kterou za tímto účelem svolala chrudimská radnice. Změn ale bude víc.

Stížnosti, z nichž některé je možné přečíst si v diskuzi pro článkem Chrudimských novin, který se tímto tématem jako první zabýval, byly mnohé. Někomu vadilo, že projíždějící šoféři často poškozují odstavená vozidla a rozhodně se nemají k úhradě škody, kterou způsobili. Jiný zase měl obavy o bezpečí dětí, které přes frekventovanou ulici v ranních a odpoledních hodinách přecházejí.

Podobný obrázek bude nejspíš brzy minulostí.  Foto: Chrudimské noviny

Výsledky debaty jsou tedy takové, že výjezd z jednosměrné Sokolovské ulice na ulici Obce Ležáků bude pouze s možností odbočit vpravo směrem ke kruhovému objezdu. Ulice Dr. V. Peška bude tak jednosměrná s nájezdem z ulic Palackého i Obce Ležáků. Ulice Víta Nejedlého se promění v jednosměrnou až ke Škroupově ulici. Auta by zde měla parkovat po levé straně, protože výstavba parkoviště v plánu rozhodně není. Ve směru k Sokolovské ulici budou auta stát pro změnu při pravé straně a též zde půjde o jednosměrku, takže „oblíbené“ vyhýbání se aut v prudké zatáčce skončí.

Dále se místní rozhodli pro zavedení zóny, v níž bude možné jezdit pouze třicítkou. Nakolik bude tato rychlost, kdy většina vozů musí vytáčet motor na druhý rychlostní stupeň a produkovat tak zvýšený hluk i spaliny ideální, ukáže až čas. Město se rovněž zavázalo ořezat přerostlé keře a též cyklisté mohou jásat. Jednosměrka se jich totiž týkat nebude a mohou tak v klidu využívat ulici Víta Nejedlého v obou směrech. Podle optimistických odhadů neuvolněného místostarosty Jaroslava Trávníčka (ČSSD), který má na radnici dopravu na starosti, by tato změna mohla proběhnout dříve, než začnou letní prázdniny.

red

Reklama

Obrázek uživatele samba11
#1799 samba11 7. Duben 2014 - 7:06
Konečně rozumné řešení. Ráno tu vozím děti do školy a školky a už se těším, až se nebudu muset vyhýbat protijedoucím autům, kteří tu lítají po chodníku. Nejednou jsem byla svědkem, jak muselo dítě z chodníku odskočit, když tam znenadání vjelo auto. Toto řešení přišlo za minutu dvanáct. Ráda si ráno pojedu v klidu přes semafor, jen aby tu měli bezpečné místo.