Chrudimské noviny Páchnoucí a hnijící posekaná tráva se Chrudimákům nelíbí, podle Jánské je ale vše v pořádku

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Páchnoucí a hnijící posekaná tráva se Chrudimákům nelíbí, podle Jánské je ale vše v pořádku

Chrudim - Každoročně je péče o zeleň v době, kdy vše roste a bují, předmětem kritiky mnoha Chrudimáků. Někde se prý seká málo, jinde zase hodně. Opakovanou kritikou také prochází způsob, jakým je sekána tráva na sídlištích. Posekaná zeleň zde totiž zůstává ležet.

A právě neposbíraná tráva prý časem začne zahnívat a nepříjemně páchne. Do města se tak snadno vloudí „vůně“ venkova s jeho hnojišti a tlejícími živočišnými zbytky. Něco podobného se teď stalo ve vnitrobloku ulic Dr. Peška a Víta Nejedlého. Místním se zahnívající rostliny nelíbí. „ Zajímalo by mne, kdy někdo uklidí  seno  v ulici Dr. Peška a Víta Nejedlého. Předminulý týden posekané trávníky jsou plné chuchvalců suché trávy, která ,až zaprší, zase shnije. Nevím, jestli je šetření na odvozu posekané trávy to pravé. Takhle si totiž udržování trávníků nepředstavuji,“ zlobí se jedna z místních obyvatelek.

Také tráva kolem chodníků spálená herbicidem Chrudimáky příliš nenadchla.  Foto: Chrudimské noviny

Technik údržby zeleně MěÚ Kateřina Jánská však trpělivě vysvětluje, že se nejedná o žádná úsporná opatření, ale speciální postup, který se označuje jako „mulčování“. Při něm se totiž posekaná tráva nesbírá, ale nechává na místě. „Nejedná se o žádnou úspornou alternativu péče o městskou zeleň, ale o kosení trávníků takzvaným  mulčováním. Touto metodou se sečou trávníky v celé Chrudimi již zhruba 20 let. Posekaná a rozmělněná tráva se nechává v trávnících, kde zavadne a časem propadne. Tím se trávníky hnojí, nevyvážíme z města biologickou hmotu, což je z hlediska udržitelného rozvoje krok správným směrem, a předchází se tvorbě mechu v trávnících,“ vysvětluje Jánská. „Bohužel v době, kdy nadměrně pršelo a do toho bylo teplo, rostla tráva jako o závod, ale předpokládám, že sucho stav trávníků vrátí do normálu,“ doufá úřednice zodpovědná za péči o zeleň ve městě.

 

red

Reklama

Obrázek uživatele Bob
#1952 Bob 30. Červen 2014 - 20:59
To teda nevím co má pí. Jánská na mysli, ale u nás na sídlišti se tento novátorský přístup provádí cca 2-3 roky. Pravda, "tvorba" mechu nehrozí, ona tam totiž není žádná tvorba! Jenom to vyhnije až na hlínu, ona ta tráva není vůbec rozmělněná, ale jsou to pěkný hroudy. Ať se laskavě uráčí do ulic a podívá se na výsledek. A snad bych ještě přidal zkušenost s ořezáním keřů. A to nemám na mysli tvar sestřihu keřů, ale úklid. Ořezané větvičky visí z keřů a povalují se po ulicích, listí je nafoukaný do výklenků u dveří. A zřejmě se město stará jen o keře do ulice, za barákem se nestříhá.
Obrázek uživatele anel
#1953 anel 1. Červenec 2014 - 10:32
Bob: To teda nevím co má pí. Jánská na mysli, ale u nás na sídlišti se tento novátorský přístup provádí cca 2-3 roky. Pravda, "tvorba" mechu nehrozí, ona tam totiž není žádná tvorba! Jenom to vyhnije až na hlínu, ona ta tráva není vůbec rozmělněná, ale jsou to pěkný hroudy. Ať se laskavě uráčí do ulic a podívá se na výsledek. A snad bych ještě přidal zkušenost s ořezáním keřů. A to nemám na mysli tvar sestřihu keřů, ale úklid. Ořezané větvičky visí z keřů a povalují se po ulicích, listí je nafoukaný do výklenků u dveří. A zřejmě se město stará jen o keře do ulice, za barákem se nestříhá.
Plně s Vámi souhlasím, u nás V Dr. Peška jsou místo trávy plochy shnilého slepeného něčeho. Také bych pí.Jánské doporučila, ať se po Chrudimských trávnících projde. Opakuje se to každý rok, a je to čím dál horší, protože hlína na trávnících podle mého nemůže přes ty tvrdé hroudy dýchat.