Chrudimské noviny Víkendové tipy Jakuba Valenty

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Víkendové tipy Jakuba Valenty

Chrudim - Červenec se překulil ke svému závěru a prázdniny jsou téměř v půlce. Všem, kdo mi snad záviděli dovolenou, svěřím sladké tajemství. Krom návštěvy hradu na Kuňce a zámku ve Slatiňanech jsem se nevěnoval válení na pláži, ale malování bytu. Věřte, že to bylo osvěžující.

V pátek se dozajista vydejte do Muzea barokních soch. Od sedmi večer sem vtrhne Vášnivé baroko. Ne, vážná hudba skutečně není unylým taháním kočkovité šelmy za ocas. Občas a skoro se mi chce napsat, že jde většinou o velmi temperamentní nářez. Své by o tom mohl vyprávět třeba cholerický Johan Sebastian Bach nebo unikátní a jedinečný Jan Dismas Zelenka.

V pátek nebo v sobotu zamířím nejspíše se svým miláčkem na Konopáč. Je mu teprve šestnáct, ale jistě se bude mezi podobnými krasavicemi vyjímat. Ne, opravdu jsem znovu nezabředl do nástrah teenagerek. Od zítřka do soboty 26. července se zde totiž koná setkání majitelů vozů vyrobených v Japonsku. A jelikož jsem hrdým majitelem Subaru Forestra - Made in Japan, vydám se právě sem.

V sobotu od desíti dopoledne se v Hlinsku opět koná Den dřeva. Čeká vás celodenní program v hlineckém Betlémě, show Martina Komárka (vícemistra světa ve sportovním dřevorubectví), trampské muzeum českých a slovenských trampů, vyřezávání soch motorovou pilou, divadelní a hudební program, jízda na dřevěném voru po Chrudimce, soutěže pro děti i dospělé, tradiční jarmark a živá výstava Vůně dřeva. Ve stejný den se pak na Lichnici předvede mistr dlouhého meče, palečnic a oprátek, jak už avizovala kolegyně Věra Nevečeřalová ve svém článku.

I můj pes obdivuje krásu výtvoru japonského inženýra.  Foto: Chrudimské noviny

Protože mi posíláte také hojnost nejrůznějších pozvánek, dovolím si vložit i tuto jedinečnou akci: Obec Liboměřice vás zve v sobotu 26. července ve 13 hodin na slavnostní odhalení nové pamětní desky obětí 1.světové války a žehnání praporu se znakem obce. Akce bude probíhat v sobotu od jedné do šesti na hřišti u obecního úřadu v Liboměřicích. Během programu bude pro děti k dispozici skákací hrad a dílničky. K vidění bude i drátkování, výroba z korálků a z FIMA, dřevořezba, malba na sklo, malba na obličej a další ukázky. Program je následující: 13.30-14.30 slavnostní průvod od obecního úřadu na náves, odhalení pamětní desky padlým v 1. světové válce, představení obecních symbolů a žehnání praporu, chrámový sbor Nahoboj, průvod zpět k budově obecního úřadu, 14.45-15.15 divadelní soubor Kvítko, 15.30-15.50 Familiars Domini Regis - jak zanikly Kočice, 16.00-16.45 Loutkové divadlo Kozlík - Luciášek, 16.55-17.15 Familiars Domini Regis - instruktážní program, 17.30-18.00 Jirka Beran a žáci ZŠ Seč - hudební vystoupení. Programem bude provázet moderátor Jakub Losenický a občerstvení všeho druhu je zajištěno po celý den.

V sobotu se v Rosicích opět konají pravidelné a oblíbené trhy. A protože jsem za výhodných třicet korun českých zakoupil knihu Dva divoši od Ernesta Thompsona Setona, nemohu ji nedoporučit malým i větším čtenářům. Přestože jde o dobrodružství dvou chlapců žijících v zapomenuté době na území hranic USA a Kanady, jsou většiny rad podivuhodně aktuální. V dnešní době, kdy si nikdo nemůže být jist střechou nad hlavou, přijde jistě vhod i návod na stavbu tee pee nebo vybudování hráze na potoce.

Jakub Valenta se tedy prozatím loučí, protože si musí připravit koše na záplavu darů, kterými ho zítra gratulanti zahrnou. Oblíbenost je moc krásná věc!

Příjemný víkend, milí čtenáři.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele abcde
#1988 abcde 25. Červenec 2014 - 7:43
Taky ti svěřím sladké tajemství- nepiš, když máš pod kůží!
Obrázek uživatele Jakub Valenta
#1990 Jakub Valenta 25. Červenec 2014 - 8:25
Díky za reakci. Opravdu mne nesmírně mrzí, že dobrou náladu u jiných připisujete alkoholu. Ono totiž mnohdy stačí zamířit do přírody a člověk přijde na jiné myšlenky.
Obrázek uživatele bublifuuck
#1992 bublifuuck 25. Červenec 2014 - 8:43
no mě páteční tipy přijdou jako onanie.
Obrázek uživatele abcde
#1994 abcde 25. Červenec 2014 - 11:33
Opět jste Jakube mimo. Dobrá nálada je v pohodě, ale ty vaše bláboly...
Obrázek uživatele jezevec
#1996 jezevec 25. Červenec 2014 - 12:58
No, a aby toho nebylo málo, tak v Leťáku se v pátek promítá nový film Tomáše Vorla st. - Vejška a v sobotu Oscary oceněný Milionář z chatrče. Je to jen pár kroků z náměstí a zábava na celý večer. Tak přijďte ! :-)