Chrudimské noviny Když neměla Volba jinou volbu a musela zařadit zpátečku

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Když neměla Volba jinou volbu a musela zařadit zpátečku

Odchod Chrudimské volby do skutečné opozice, tedy mimo zastupitelstvo, se dá pochopit. Pokaždé šla proti proudu a vyjadřovala se k problémům města bez obalu, nekompromisně a tvrdě, ale pokaždé věcně. Její zrod se přitom začal dá se říct banální kauzou, kdy došlo ke zmlácení několika chrudimských studentů zdejšími vojáky vycvičenými k boji zblízka. Byl jsem v polovině 90. let jako novinář u toho a nutno ke cti vojáků říct, že se tenkrát k problému postavili čelem jako skuteční chlapi - svoji chybu uznali, omluvili se a způsobené škody do koruny uhradili. Jenže, než se tak stalo, začala část chrudimské veřejnosti proti tomuto násilí na mládeži protestovat s transparenty v ruce. A to nejspíš neměli tito lidé dělat, protože se proti nim tehdy tvrdě obořil první polistopadový starosta Jiří Nový (tehdy ještě za ODS) a začal před touto skupinou "šermovat" nejrůznějšími paragrafy, aby ji od dalších protestů odradil a zastrašil. Jenže narazil - šlo totiž o partu chrudimských intelektuálů, kterým přišla starostova rétorika nejen úsměvná a "zavánějící" manipulacemi komunismu, navíc je ale zdravě naštvala a vyprovokovala k tomu založit vlastní volební hnutí, s jehož pomocí chtěla z chrudimské radnice vytvořit směrem k občanům vstřícně fungující úřad.

A to byl a stále pochopitelně je kámen úrazu. Chrudimská volba kvůli tomu dostala hned na začátku nálepku potížistů a bojovalo se proti ní ze strany vedení města mnoha nejrůznějšími prostředky, a jak jsem měl možnost poznat, ne vždy férovými. Zažil jsem dokonce jednou, že se musely na nátlak lobbistů narychlo předělávat večer noviny, aby neinformovaly o tom, co se předchozího dne "upeklo" ve skutečnosti za koalici, protože se krátce na to "upekla" jiná, pro zúčastněné strany výhodnější koalice bez účasti Chrudimské volby, která měla poprvé ke zděšení některých politiků nakročeno do chrudimské radnice. Když jsem chtěl pak ráno znát důvod záměny hlavních článků v novinách, bylo mi stroze sděleno, že pokud se o to budu dál zajímat, ať si rovnou napíšu výpověď. Tolik jen pro představu, v jaké atmosféře někdy novináři pracují a nakolik jsou dnes média nezávislá (lépe řečeno závislá na penězích z inzerce). Mimochodem, člověk, který mi výpovědí tenkrát hrozil, píše dnes ve prospěch druhé strany barikády, která slibuje otevřené radnice, protože na opačné straně mezitím vyschnuly zdroje... I taková je, bohužel, dnes politika, v níž jde spíše o přístup ke zdrojům, než o službu lidem. Tolik na okraj.

Ale zpět k Chrudimské volbě. Ta se za čas skutečně dostala do městské rady a vytvořila po odchodu ČSSD koalici s ODS, SNK-ED a Koalicí pro Chrudim, kterou tehdy vedl Miloslav Macela. A k nálepce potížistů, kterou přiživovali někteří rádoby koaliční partneři, se přidalo záhy i nepřátelství sociální demokracie, která začala považovat Volbu za škodlivý element zdejší komunální politiky. A tak se liberální Chrudimská volba ocitla ve dvojích kleštích zleva i zprava. Nutno říct, že nezaslouženě. Jenže tím to neskončilo. Volba všechny šokovala tím, že nepřijala v nově ustavené koalici placenou funkci místostarosty, na kterou měla jinak nárok, a postoupila ji dobrovolně ODS, avšak pod podmínkou, že ji obsadí tehdy perspektivní mladý občanský demokrat Jan Čechlovský. Tím ale nevědomky Volba rozložila chrudimskou ODS na dvě party, z nichž jedna, ta kolem tehdejšího ředitele gymnázia Beránka, který se netajil svými ambicemi na funkci ve vedení města, odešla později pod křídla Svobodných. A tak se objevil v pořadí třetí nesmiřitelný rival Chrudimské volby. Ten další přišel z vlastních řad, šlo o nespokojence, z nichž některé později absorbovaly Věci veřejné a nyní hnutí ANO. Potom vytáhl hlasitě do boje proti Volbě Roman Málek (Koalice pro Chrudim) s nařčením, že se dopouští korupce a přidal se tak na stranu většiny. Posledním hřebíčkem do rakve byl rozchod Volby s Janem Čechlovským, který dočasně upřednostnil zasedání v poslanecké lavici před rozdělanou prací na radnici a tím zpřetrhal přirozené spojenectví s hnutím, které mu umožnilo se v Chrudimi prosadit. Tím byla smyčka kolem Chrudimské volby definitivně utažena a její zastupitelé Štěpánek a Thér se sice ocitli v zastupitelstvu v opozici, ale mimo hlavní opoziční proud, který si teď dělá zálusk na to, že vejde na radnici na Resselově náměstí hlavními dveřmi.

Sečteno, podrtženo, z Chrudimské volby se stal ohrožený druh, který, jak poznamenal šéf tohoto hnutí, Josef Štěpánek, nemá momentálně žádný koaliční potenciál, protože si z něho ostatní udělali terč, do kterého se snadno trefuje. Dílem proto, že je hnutí intelektuálně často převyšuje, klade si ambiciózní cíle a hlavně, nelpí na placených funkcích. Proto udělalo ten nejlogičtější krok - zařadilo zpátečku a vycouvalo ze současného politického cirkusu, aby se mezitím, co nebude v zastupitelstvu, mezi sebou ostatní "postříleli" a našli si mezi sebou jiného otloukánka, který bude moct podobně jako nyní Volba za všechny průšvihy světa. Teprve, až nějaké mrtvoly odpadnou a vzduch se pročistí, bude o návratu mezi politickou smečku možné uvažovat. Toliko závěr Chrudimské volby, která za sebou zanechala řadu projektů, za něž slíznul smetanu někdo jiný a jejichž dopad připomíná pomalu se zastavující vlak, kterému dochází pára. A to je ï konec mého výletu do části novodobé historie města, kterou si už leckdo nepamatuje a na jejímž počátku lidé skandovali s transparenty a smáli se zkostnatělým názorům svého tehdejšího starosty. A nyní, na jejím konci, už mnozí nevědí, proč se to všechno vlastně mezi místními politiky tak zamotalo, natož, kdo tohle znesvářené klubko rozmotá.

Roman Zahrádka

Reklama

Obrázek uživatele bublifuuck
#2108 bublifuuck 29. Září 2014 - 6:46
Chudáci, nikdo s nimi nechce být pro jejich intelektuální převahu. A proto se stáhnou. Uvidíme zda je to vtipné, úsměvné nebo trpké. Škoda, kdyby kandidovali, alespoň mohli dát signál, že boj s větrnými mlýny nevzdávají.