Chrudimské noviny Chrudim se oficiálně stala fairtradovým městem, půjde o další nekonkrétní úřednický projekt radnice?

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Chrudim se oficiálně stala fairtradovým městem, půjde o další nekonkrétní úřednický projekt radnice?

Chrudim - Velké oslavy a obličeje zářící štěstím způsobila na radnici dlouho očekávaná informace, že se  město stalo prvním „fairtradovým“ městem v Pardubickém kraji. Co však tomuto uznání a prestižnímu ocenění předcházelo?

Několik let se radnice vedená starostou Petrem Řezníčkem (SNK-ED) marně snažila přesvědčit jak své občany, tak městské zastupitele, proč je nutné, aby se z míst nejvyšších dostalo podpory právě projektu „fairtrade“. Jedním z hlavích iniciátorů této, pro někoho pochybné aktivity, byla Řezníčkova úřednice Šárka Trunečková, městská zastupitelka a také manažerka dalšího projektu, který je často terčem kritiky - Místní agendy 21.

"Chrudim se stává osmým fairtradovým městem, protože splnila všech pět kritérií mezinárodní kampaně: město se oficiálně zavázalo k podpoře fair trade, je zde dostatek prodejních míst s fairtradovými produkty, místní občané a instituce podporují fair trade, město má řídicí skupinu, která kampaň koordinuje, a aktivně spolupracuje s médii v této oblasti. Gratulujeme,“ uvádí Hana Chorváthová, ředitelka organizace Fairtrade Česko a Slovensko.

Teprve loni v květnu se však podařilo zastupitelům vládnoucí koalice přehlasovat místní kritiky „fairtrade“, z nichž nejhalasnější byla místní buňka Strany svobodných občanů. její členové odmítali podporovat cizí výrobky na úkor místních. A byla to právě Trunečková, která v letošních komunálních volbách opět kandiduje na místo v městském zastupitelstvu, kdo ujišťoval nespokojené kritiky, že město samozřejmě podpoří i místní výrobce a producenty, budou-li splňovat podmínky připojení k „fairtrade“.

V současnosti tak radnice završila svoji „spanilou jízdu“ a připojila Chrudim k síti takzvaných Fairtradových měst. Co přesně to ale znamená, zjistí zájemce jen obtížně. Jedná se totiž podle všeho o další projekt z rodiny Místních agend a Zdravých měst. Nekonkrétní, všeobjímající informace, pod něž se schová celá řada projektů, jimiž je právě manažerka Místní agendy 21 proslulá.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Bleeer
#2129 Bleeer 6. Říjen 2014 - 15:55
„Město Chrudim v rámci projektu Zdravé město a místní Agenda 21 připravuje ve spolupráci s partnerskými organizacemi akce, které jsou zaměřeny na propagaci fair trade – zdarma ochutnávku faitradových výrobků či tematicky laděný doprovodný program. Mezi nové akce, které jsme pro veřejnost v tomto roce připravili, patří např. Chrudimský týden pro fair trade, Férový piknik či Férová snídaně. Pro podporu a šíření fair trade ve městě existuje pracovní skupina, ve které jsou jak zástupci města Chrudim, tak i neziskových organizací či drobných živnostníků. Společně pak připravujeme náplň jednotlivých akcí,“ uvádí Šárka Trunečková, koordinátorka projektu Zdravé město a MA 21. Mě by opravdu zajímalo, co z toho výčtu aktivit připravuje město pro místní producenty a zpracovatele.