Chrudimské noviny Starosta Petr Řezníček oznámil svoji připravenost jednat o možné čtyřkoalici, kterou mu navrhují Babišovci

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Starosta Petr Řezníček oznámil svoji připravenost jednat o možné čtyřkoalici, kterou mu navrhují Babišovci

Chrudim - Starosta města Petr Řezníček (SNK-ED) přišel nyní s překvapivým prohlášením, že jsou jeho Evropští demokraté, kteří vyhráli v Chrudimi komunální volby, připraveni ke schůzce se zástupci hnutí ANO 2011, Koalice pro Chrudim a Svobodnými, tedy se všemi opozičními stranami najednou. Stalo se tak poté, co Babišovci i nadále odmítají být členy koalice vytvořené ze čtyř nejsilnějších stran ve městě, jak navrhuje starosta.

Formát této schůzky je podle všeho i představou hnutí ANO 2011 o budoucí možné podobě radniční "čtyřkoalice", jak naznačuje lídr Babišovců Ondřej Kudrnáč. Starosta Řezníček se však zatím nechce k takové možnosti vyjadřovat, protože jeho SNK-ED stále vystupuje za silnější "trojku", kterou tvoří SNK-ED, ČSSD a ODS a která má v novém zastupitelstvu města dohromady třináct mandátů, tedy o dva více než opoziční strany. Možnost vzniku čtyřkoalice, kterou podporuje ANO 2011, navíc komplikuje představa některých opozičních lídrů, aby se Petr Řezníček vzdal funkce starosty města a přepustil ji Kudrnáčovi, což je pro vítězné SNK-ED nepředstavitelné stejně jako pro Řezníčka, který byl letos už po několikáté za sebou v komunálních volbách nejúspěšnějším místním politikem, pokud jde o individuální hlasování voličů. Ve srovnání s tím byla "úspěšnost" dalších opozičních stran a jejích lídrů v Koalici pro Chrudim a u Svobodných mizivá a srovnání tak snese pouze hnutí ANO 2011, pro které ale bylo druhé místo v komunálních volbách nakonec zklamáním, protože si dělalo daleko vyšší ambice.

Už proto nechce silnější "trojka" ustupovat ze svých pozic a přepouštět výše uvedený formát dosud opozičním stranám, které o něm začínají hovořit jako o východisku z patové situace. Jenže "trojka" k sobě nemá dalšího spojence, který by jí dodal jeden chybějící mandát k získání většiny v zastupitelstvu a o možnosti přepustit jedno místo v městské radě KSČM výměnou za tuto většinu nechce zatím nic slyšet ODS, pro kterou to může znamenat trpký odchod do opozice. SNK-ED se přitom k této možnosti zatím nevyjadřuje, zatímco ČSSD ji veřejně vítá, protože považuje takovou koalici za daleko stabilnější než s některou z dosud opozičních stran s poukazem na rozpad bývalé radniční koalice před dvěma roky, který vedl k následným slovním přestřelkám opozičních lídrů v zastupitelstvu doslova kvůli každé maličkosti. Stačí si jen připomenout časté interpelace a ataky vůči starostovi Řezníčkovi od Romana Málka (Koalice pro Chrudim), za něž ho museli někteří starší kolegové zastupitelé dokonce napomínat. Sociální demokraté nejsou nadšeni ani z lídrů ANO 2011 Ondřeje Kudrnáče a Davida Kasala a stejně tak jim vadí Svobodní s Lichtenbergem, kteří podle nich klamou veřejnost, pokud jde o hospodaření města. V uvedených případech jde tedy o bývalé spojence ČSSD ve vedení radnice, z nichž je sociální demokracie po dvouleté spolupráci a zkušenosti rozladěna.

Uvidíme tedy, s jakým výsledkem chystaná schůzka o navrhované čtyřkoalici, kterou by mohly v budoucnu vytvořit SNK-ED, ANO 2011, Koalice pro Chrudim a Svobodní, dopadne. Dá se však předpokládat, že si strany nepadnou okamžitě kolem krku a na přetřes přijdou vyhraněné názory z obou dříve znesvářených stran. Podle všeho půjde ale jen o počáteční "oťukávání" a mapování terénu, což se dá vysledovat například z toho, že se z jednání už dopředu omluvil Roman Málek, který prý nebude několik dní v Chrudimi a vyšle za sebe jen zástupce. Lídři zbývajících stran jsou však prý k jednání připraveni.

Roman Zahrádka

Reklama

Obrázek uživatele honza
#2305 honza 12. Listopad 2014 - 9:22
zástupce za Málka bude Locker???
Obrázek uživatele jetozver
#2306 jetozver 12. Listopad 2014 - 10:44
to je úplně jedno, protože mu určitě alespoň bude našeptávat ;-)
Obrázek uživatele Jokl
#2307 Jokl 12. Listopad 2014 - 11:01
Já se divím, že se divíte. Locker řídí Málka už několik let. A Málek se mu za to revanšoval lobováním v věcech jeho podnikání. Nepomohlo to.
Obrázek uživatele chrudimák
#2308 chrudimák 12. Listopad 2014 - 18:48
Tak jestli toto upečou, tak bůh při nás a o panu Starostovi si budu myslet své - ohnu se jakkoliv a zapomenu na cokoliv, jen ať jsem starostou .......