Chrudimské noviny Podle zastupitele Moučky řádí teď na střeše kostela "kočkopes", podle jeho kolegy Židka chrání ale gotický krov

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Podle zastupitele Moučky řádí teď na střeše kostela "kočkopes", podle jeho kolegy Židka chrání ale gotický krov

Chrudim - Městský zastupitel Jaroslav Moučka (KSČM) se ohradil při projednávání neinvestiční dotace města na opravu střechy kostela Nanebevzetí Panny Marie proti tomu, proč je na střeše hlavního chrudimského svatostánku nyní takový "kočkopes". Měl tím na mysli současnou kombinaci měděné střešní krytiny s pálenými taškami, na což nebyli Chrudimáci dlouhá léta zvyklí.

V uplynulých desetiletích byla totiž na střeše výhradně měď, která je z pohledu zastupitele Moučky daleko vhodnější než střešní tašky použité pouze na zadní části hlavní lodi kostela, které teď podle jeho mínění působí v kombinaci se zbytkem měděného povrchu nepřirozeně a připomínají zmíněného kočkopsa. Ostatně, nově použitou střešní krytinu, která zčásti nahradila tradiční měď na nejvyšší chrudimské dominantě kritizují i někteří občané města. „Loni v září bylo přijato rozhodnutí odboru památkové péče, v němž se doslova uvádí, že použití měděné střechy na bočních lodích kostela je přípustné. V odůvodnění je dokonce uvedeno, že měděná krytina by zde byla vhodnější, než původně navržená taška,“ tvrdí zastupitel Moučka, který se opírá o závěry památkářů. Vyžádal si proto od vedení radnice v dané věci vysvětlení.

Ještě předtím, než jej obdrží, snažil se mu výhody pálených střešních tašek na hlavní lodi kostela Nanebevzetí Panny Marie objasnit radní Tomáš Židek (SNK-ED). Zdůvodnil to hlavně šetrnějším přístupem k této gotické památce. Tašky byly podle něj doporučeny na hlavní loď kostela na základě znaleckých posudků a také vyjádření již zmíněných památkářů. "Jde o krytinu, která se běžně užívá na kostelích katedrálního typu, jako je náš kostel. Měď se totiž v létě více zahřívá a špatně větrá. Tím trpí krovy, jejichž stáří sahá až do 13. století a které dokládají původní gotickou architekturu. Vzhledem k tomu, že je tu snaha je zachovat, byly tašky k tomuto účelu vyhodnoceny jako šetrnější," namítá k dotazu svého kolegy Jaroslava Moučky Tomáš Židek.

red

Reklama

Obrázek uživatele Bleeer
#2666 Bleeer 28. Leden 2015 - 14:51
Komunisti tu o památky "pečovali" přes 40 let. V některých zřídili prasečáky, v jiných sklad brambor a jiné nechali "jen" chátrat. To jako důkaz jejich odbornosti a vztahu k památkám myslím stačilo. T. Židek má pravdu.
Obrázek uživatele generál
#2676 generál 30. Leden 2015 - 11:48
Važený pane komunisti o ni pečovaly 40 lel teď se o nej pečuje 25 lel z dálky je to paskvil za peníze poplatníku . A teď se o ní budou starat duchovní . T.Židek nemá pravdu. Čest jeho památce .
Obrázek uživatele Jiří
#2678 Jiří 1. Únor 2015 - 23:49
Nechápu, proč město přispívá na opravu kostela, když církev dostává 2 miliardy ročně od státu a byl jí vrácen majetek, případně se vrací.
Obrázek uživatele Jiří
#2679 Jiří 1. Únor 2015 - 23:52
Bleeer: Komunisti tu o památky "pečovali" přes 40 let. V některých zřídili prasečáky, v jiných sklad brambor a jiné nechali "jen" chátrat. To jako důkaz jejich odbornosti a vztahu k památkám myslím stačilo. T. Židek má pravdu.
Kostel NPM nikdy nebyl prasečákem a zchátral nejvíc za posledních 25 let. Kdyby faráři nerozkradli památky z kostela, jako například sochy z podzemí, možná by se jejich prodejem dalo zaplatit opravu kostela.
Obrázek uživatele Jakub Valenta
#2683 Jakub Valenta 2. Únor 2015 - 8:04
Pane Jiří, poněkud jste zapomněl, že majetek ukradený státem Církvi generuje cca 6 miliard ročně. Tudíž ta almužna, kterou stát laskavě ze svého lupu Církvi vrací, logicky nemůže stačit na opravu a údržbu kostelů, far a dalšího. Od příznivce Svobodných bych takovou bolševickou rétoriku vážně nečekal...
Obrázek uživatele generál
#2685 generál 2. Únor 2015 - 12:07
Je zajmavé že náš kostel je opravdu hezká památka . Všichni se k ní chovali chovaly citlivě . Za posledních 25let se k této památce město zachovalo tak jak ji dnes vidíme. Je nám z toho líto. Máme hrací schody , máme sochy, ale na kostel ktery je chloubou a vizitkou Chrudimi ,stojí za to co vidíme na střeše. Je to nepochopitelné ale jasný signál co se děje na radnici.
Obrázek uživatele Bleeer
#2686 Bleeer 2. Únor 2015 - 13:30
generál: Je zajmavé že náš kostel je opravdu hezká památka . Všichni se k ní chovali chovaly citlivě . Za posledních 25let se k této památce město zachovalo tak jak ji dnes vidíme. Je nám z toho líto. Máme hrací schody , máme sochy, ale na kostel ktery je chloubou a vizitkou Chrudimi ,stojí za to co vidíme na střeše. Je to nepochopitelné ale jasný signál co se děje na radnici.
Nevím, co jste chtěl svým dalším příspěvkem říct, zato vím, koho jste volil v prezidentské volbě. Co on, nepřispěl by na novou střechu, když má teď k důchodu i prezidentský plat?
Obrázek uživatele alcohol
#2687 alcohol 2. Únor 2015 - 13:37
Radši bych z toho udělal bowling, nonstop nebo tak něco......
Obrázek uživatele generál
#2688 generál 2. Únor 2015 - 14:33
Vážený pane jestli jse si to přečetl řádně a to asi jo tak tak jste asi trošku jinde než v Chrudimi.