Chrudimské noviny Oddělení vnějších vztahů se loni "zapotilo" nad vyřizováním 26 žádostí o povinně zveřejňované informace

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Oddělení vnějších vztahů se loni "zapotilo" nad vyřizováním 26 žádostí o povinně zveřejňované informace

Chrudim - Radnice teď zveřejnila výroční zprávu, která popisuje její činnost v souvislosti se zákonem o svobodném přístupu k informacím. Ten totiž určuje podmínky, za nichž musí veřejné instituce poskytovat zprávy o své činnosti. Město se přitom dlouhodobě chlubí, že jeho komunikace s občany je přímo vzorová.

Kolik dotazů tedy Oddělení vnějších vztahů MěÚ Chrudim, které zaměstnává hned tři úředníky, zpracovalo? Realizují se zde dva tiskoví mluvčí - Sylva Drašnarová a Aleš Prokopec, kteří prý měli v loňském roce společně se Stanislavem Novotným plné ruce práce. Rukama jim prošlo hned 26 dotazů, z nichž však na tři nebylo odpovězeno, protože to zákon neumožňoval. Podle všeho jde většinou o informace, které přes podatelnu Městského úřadu Chrudim zjišťovala redakce Chrudimských novin. Právě tomuto jedinému nezávislému periodiku na území města radnice podmiňuje poskytování informací oficiálním dotazováním s odkazem na zákon o svobodném přístupu k informacím. V poslední době začal dokonce operátor elektronické podatelny toto vydávání informací podmiňovat elektronickým podpisem, přestože uvedený požadavek nemá žádnou oporu v zákoně. Snaží se tak radnice zkomplikovat práci novinářům, kteří dokáží vedení města podrobit i kritice? Toť nezodpovězená otázka.

Tiskové zprávy, které oddělení zaměstnávající tři úředníky vydává, v loňském roce podle všeho nevycházely a nebo nebyly některým novinářům rozesílány stejně jako informace o činnosti Městské policie Chrudim. Redaktoři Chrudimských novin totiž neobdrželi jedinou pozvánku na tiskovou konferenci, která se koná co čtrnáct dní po zasedání městské rady, rovněž tak svodky o činnosti městských strážníků vyhlížel redaktor krimi zpráv na svém mailu marně. Sám starosta města Petr Řezníček (SNK-ED) na posledním zasedání městského zastupitelstva přitom neopomněl zdůraznit, že radnice s občany komunikuje příkladně a není tedy důvod ke stížnostem. Zda a jakým způsobem se zlepší třeba prezentace chrudimské městské policie poté, co do jejího vedení zamířil neuvolněný místostarosta Miroslav Tejkl (ČSSD), který je znám svou vstřícností a komunikativností, zůstává další otázkou, kterou rozřeší až blízká budoucnost.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Jiří
#2698 Jiří 6. Únor 2015 - 18:00
Krása, další dva úřednící k ničemu. Na těch 26 dotazů by snad měl stačit jeden. Jinak normální by mělo být, že někdo - starosta, tajemník - rozhodne do čí gesce daný dotaz patří a tem by na něj měl odpovědět. Bez nárůstu jakýchkoliv pracovníků.