Chrudimské noviny "Starosto, lžete!" trvají na svém Svobodní po schůzi zastupitelstva. Mají prý o jeho nepravdách důkazy

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

"Starosto, lžete!" trvají na svém Svobodní po schůzi zastupitelstva. Mají prý o jeho nepravdách důkazy

Chrudim - Nemluvil starosta města Petr Řezníček (SNK-ED) na pondělním zasedání městského zastupitelstva pravdu, když tvrdil, že místní Svobodní přišli se svým návrhem na doplnění bodů jednání o ten svůj vlastní příliš pozdě? Městský zastupitel Josef Káles (Svobodní) však oponuje a říká, že Svobodní podali svůj návrh s předstihem v řádné desetidenní lhůtě.

„Když se nemůžete dopočítat, že 16 mínus pět je méně než 10, nezbývá vám nic jiného, než obhajovat svoji chybu drobnou lží. Alespoň tak se na pondělním jednání zastupitelstva zachoval pan starosta Řezníček, když zdůvodňoval nezařazení našeho návrhu na pořad jednání tím, že jsme jej nepodali včas, tedy nejpozději 6. 3., ale později, a to podle jeho slov 7. 3. Návrh jsme však předložili dokonce 5. března,“ píše rozzlobený politik Káles na adresu starosty města, který si při předminulém zasedání neodpustil škodolibou poznámku právě na účet tohoto mladého politologa. Řezníček tehdy Kálese vyzval, aby se do příště polepšil, což mu nejmladší z městských zastupitelů slíbil. A přestože se podle všeho Svobodní skutečně „polepšili“, nebylo jim to nic platné. Město jejich podnět, z něhož měla vzejít větší otevřenost radnice a zveřejňování podkladů k zasedáním městského zastupitelstva na internetu, na jednání zkrátka nezařadilo. A starosta se nejen neomluvil, ale dokonce se snažil zastřít pochybení anonymního úředníka nepravdou.

Svobodní mají však v ruce důkaz, z něhož plyne, že se tentokrát starosta jen tak nevymluví. Přestože v případě zakázaného natáčení průběhu jednání, kde hrozil konflikt se zákonem, se Řezníček pohotově omluvil, v případě snahy Svobodných se k podobnému činu nemá. „Starosta nepravdivě uvedl, že jsme návrh podali 7. března. Na výtku, že nám nikdo z úřadu či vedení města ani nezaslal odůvodnění, proč nebyl náš návrh zařazen na pořad jednání, odpověděl, že byl na dovolené. Tu však podle svého veřejného kalendáře čerpal až od 9. března. I kdyby opravdu na dovolené byl, proč jej nemůže zastoupit jeden z jeho čtyř místostarostů,“ ptá se Káles. Domnívám se, že starosta ani radniční koalice o větší průhlednost rozhodování o veřejných penězích nestojí. Zároveň však nechtějí o samotném návrhu hlasovat, protože si jsou vědomi, že obvykle občanům slibují opak,“ uzavírá politolog a městský zastupitel Josef Káles.

Materiály, které dokazují včasnost podaných podnětů, najdete v příloze pod textem.

red

Reklama

Obrázek uživatele Jokl
#2953 Jokl 18. Březen 2015 - 10:35
No, jo. Lhát se nemá. A prý to byl učitel:(
Obrázek uživatele Pavel
#2964 Pavel 20. Březen 2015 - 0:49
Jokl: No, jo. Lhát se nemá. A prý to byl učitel:(
Jo, v komunistické přípravce. :-)