Chrudimské noviny Chrudimští studenti svolávají na pátek demonstraci proti údajným proruským postojům senátora Jana Veleby

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Chrudimští studenti svolávají na pátek demonstraci proti údajným proruským postojům senátora Jana Veleby

Chrudim - Pohár trpělivosti s výroky „chrudimského“ senátora Jana Veleby (Nez.) podle všeho přetekl. Jsou to totiž právě senátorovy výroky o putinovském Rusku, které přiměly několik místních studentů, aby na pátek 17. dubna svolali poklidnou demonstraci. Ta se uskuteční v 17 hodin před budovou Ministerstva zemědělství ČR v Poděbradově ulici.

Právě zde má bývalý šéf Agrární komory svou senátorskou kancelář. Chceme dát najevo nesouhlas s jeho kroky a chováním coby reprezentanta chrudimského obvodu. Nechceme osobu pana Veleby urážet, ale upozornit na jeho konkrétní činy, které považujeme za nepřípustné. Od případných projevů vulgarit se plně distancujeme,“ tvrdí jedním hlasem Jaroslav Svoboda, Jakub Losenický a Tereza Novotná.

Trojice studentů nesouhlasí s údajnou adorací Ruska chrudimským senátorem Janem Velebou.  Reprofoto: Chrudimské noviny

Co tedy studentům na Janu Velebovi vadí? „Protestujeme zejména proti manipulacím a chybným závěrům, kterých se senátor Veleba dopouští v souvislosti s událostmi na Ukrajině, a proti jeho vytrvalým útokům na zpravodajství veřejnoprávní České televize. Senátorovo vystupování v těchto oblastech vnímáme jako snahu zpochybnit nejen demokratické principy, na kterých je naše společnost vystavěna, ale i prozápadní směřování naší republiky. Takovému zpochybňování je třeba se rozhodně postavit,“ popisuje výtky k senátorovu jednání Jaroslav Svoboda.

A pokračuje. „Chrudimský senátor Jan Veleba se fatálně mýlí, když ruskou agresi na východní Ukrajině nazývá občanskou válkou. Nespočet analýz a dokonce i veřejná prohlášení představitelů ruských státních institucí a separatistů jasně ukazují, že se jedná o vojenskou agresi Ruska na ukrajinském území. Veleba navíc trestuhodně opomíjí odpovědnost Ruska nejen za životy tisíců padlých vojáků a civilistů v rámci této agrese, ale i za celkový hospodářský úpadek země, pro níž je Donbas významnou hospodářskou oblastí,“ vysvětluje Svoboda důvody, proč svolal se svými přáteli na pátek demonstraci. Ta má na svých facebookových stránkách prozatím dvacítku účastníků. Pozvané jsou hned dvě stovky.

Kolik se v pátek sejde demonstrantů?  Foto: Archiv Chrudimských novin

Jeho kolega Jakub Losenický upozorňuje, že o akci byl informován i sám Veleba. O našem pátečním shromáždění jsme v neděli dali vědět i senátoru Velebovi a nabídli jsme mu prostor ke krátkému projevu. Od něj je to zatím bez odezvy. Zato jsme dnes dostali od Městského úřadu v Chrudimi potvrzení o přijetí našeho oznámení, takže ani z úředního hlediska naší akci nic nebrání,“ ujišťuje o korektnosti pořadatelů Losenický.
Studenti kupodivu nechtějí, aby Jan Veleba na svůj mandát rezignoval, ale poněkud se krotil v proruské rétorice, která se jim zdá nepatřičná. „Vyzýváme proto Jana Velebu, aby se při výkonu svého senátorského mandátu nedopouštěl manipulace s informacemi. Vyzýváme ho, aby se zdržel komentářů stran ruské agrese, není-li schopen dívat se na věc objektivně. Vyzýváme ho také k tomu, aby zanechal svých snah ovlivňovat Českou televizi s úmyslem paralyzovat její zpravodajství,“ uzavírá své prohlášení trojice studentů, kteří nesouhlasí s postoji chrudimského senátora Jana Veleby.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Alekx
#3069 Alekx 17. Duben 2015 - 12:21
Dobrý den, jen bych chtěl připomenout nedávnou minulost. Při posledních volbách do senátu si pan Veleba nezákoně (bez povolení silničního správního úřadu) umisťoval své předvolební poutače (reklamní zařízení) na stohy slámy podél silnic (v silničním ochranném pásmu) v Chrudimi a okolí. Pro koho tedy platí zákony této země?