Chrudimské noviny Anketní lístek k Desateru problémů je po roce opět na světě. Obsahuje ale vůbec něco nového?

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Anketní lístek k Desateru problémů je po roce opět na světě. Obsahuje ale vůbec něco nového?

Chrudim - Letošní Desatero problémů města, jedna z největších akcí, na nichž se radnice pravidelně chlubí svými úspěchy na poli udržitelného rozvoje, je sice už minulostí, přesto se manažerka projektu, městská úřednice a zastupitelka Šárka Trunečková (SNK-ED) snaží nyní zjistit, jaké jsou priority obyvatel města, jež se týkají právě desítky bodů schválených na setkání ve velkém sále Muzea.

Na webových stránkách města se tak objevil anketní lístek, který si zájemci mohou stáhnout do svého počítače a následně vyplnit. Jakmile však takový zvědavec lístek ve formátu pdf otevře, čeká ho nemilé překvapení. Grafická podoba materiálu je poznamenána nesmyslně rozházenými písmenky, která nedávají žádný smysl. Zda je na vině chyba programu, který byl k vytvoření lístku použit, nebo neschopnost úředníka, jenž ho sestavoval, zůstává otevřenou otázkou. Výkladní skříň vedení města, kterým projekt „Zdravého města“ nepochybně je, tak dostává další povážlivé trhliny.

Co ale samotné Desatero skrývá? Kromě podpory polytechnického vzdělání chrudimské mládeže ve školách a školkách přináší hned druhý bod dlouhou bolest a také nenaplněný slib mnoha volebních stran a uskupení ve městě. Veřejnost se zde shodla, že parkování v okolí centra města, konkrétně na Tyršově náměstí je neúnosné a touží po parkovacím domě. Revitalizaci si pak zaslouží jak skatepark, tak areál bývalého letního kina za Muzeem. Chrudimáci by také byli vděční za řešení hlučící mládeže, ať už tento bod znamená cokoliv. Že děti školou povinné a především teenageři nadělají trošku hluku, je totiž věcí běžnou. Následuje stokráte „omletá“ cyklostezka na Podhůru a evergreen, který nedokázala uspokojivě vyřešit manažerka prevence kriminality Radka Pochobradská, jímž jsou bezdomovci. Jakým způsobem by město mělo zajistit větší počet pracovních příležitostí pro zdravotně znevýhodněné spoluobčany, zůstává také velkou neznámou. Opět se zde dostává ke slovu hlas kritiků, kteří považují Desatero za něco, co je ve své podstatě zbytečné a neslouží k ničemu jinému, než k permanentní předvolební kampani některých místních politiků.

Dotazník najdete v příloze pod textem. 

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Bleeer
#3117 Bleeer 30. Duben 2015 - 8:39
Samozřejmě, že něco nového obsahuje, na to stačí porovnat s lístkem z minulého roku: http://www.chrudim.eu/cs/download/zdrave-mesto/anketni_listek_desatero_2014.pdf Spíše si ale říkám, proč se město ptá na něco, co je jeho povinností řešit ze zákona - třídění bioodpadu, bezdomovectví, řešení hluku na svém území, atd. To vyvolává dojem, že když pro tyto problémy lidé nebudou hlasovat, nebudou se řešit. Ale tak to přece není! Mimochodem, jako perlu vidím osobně bod E - představa, že nějaké cedule přimějí řidiče nejezdit nejkratší či nejrychlejší trasou je zcela mimo realitu.
Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#3118 Tomáš Velendorf 30. Duben 2015 - 9:28
Chrudim nemá od roku 1871, do dnes (rok 2015), přímé napojení na moderní železniční koridor, nacházející se jen 10 km od hranic města. Jízdní řád na současné železniční trati je nastaven tak, že cesta z Pardubic do Chrudimi trvá mnohdy déle (včetně čekání jak na přípoj, tak např. v Rosících), než cesta vlakem z Prahy do Pardubic. A to i díky tomu, že vlak do Chrudimi ujede minutu před příjezdem toho nejlepšího vlaku, které nyní České dráhy mají. Tedy v některých případech trvá dokonce i 64 minut, než se z Pardubic, dostane člověk pak do Chrudimi (13 km). A na takové, do očí bijící skutečnosti, přece nepotřebujeme nějaké anketní lístky. Toto musí přece každý soudný politik, jehož srdce bije za město, nebo obec, kde žije a kde byl zvolen, vidět a tušit, aniž by k tomu potřeboval nějakou další agendu úřednictva (které pak nechce ani zveřejnit svůj plat), kulatých stolů a anketních lístků. A pokud toto vše takový politik (úředník) nevidí, tak by se na té radnici snad ani neměl nacházet.