Chrudimské noviny Singltrek v rekreačních lesích obohatí nové prvky, cyklostezka na Podhůru nevznikne ale ani letos

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Singltrek v rekreačních lesích obohatí nové prvky, cyklostezka na Podhůru nevznikne ale ani letos

Chrudim - Cyklostezka na Podhůru sice letos opět s největší pravděpodobností nevznikne, ale ani tak zde nepřijdou cyklisté zkrátka. Město totiž chystá další rozšíření takzvaného „singltreku“ v rekreačních lesích, který si za dobu jeho existence oblíbila řada vyznavačů lehkého adrenalinu na dvou kolech.

Chrudimský singltrek je sice jen necelé dva kilometry dlouhý a vede v mírném terénu pod rozhlednou Bára, avšak za pouhý rok si stačil získat řadu příznivců. Na jednosměrné stezce vinoucí se přímo mezi stromy se tak prohánějí na kolech celé rodiny i ti, kdo své „vytuněné“ velocipedy sedlají pravidelně. A protože na sport místní radnice slyší a pravidelně do něj investuje nemalé částky z městské kasy, vznikne tady nejen zázemí pro cyklisty, ale i nová stezka. Ta by měla pomoci v tréningu rovnováhy. Takzvaný pumptrek projede totiž cyklista jen pohybem těla nahoru a dolu.

Singltrek si oblíbil i chrudimský neuvolněný místostarosta Miroslav Tejkl.  Foto: Facebook

Rekreační lesy tak už zdaleka nepřipomínají romantické a mlhou zahalené plíce města, ale často spíše městský bulvár plný korzujících turistů. Jejich obliba rok od roku roste a míří sem tisíce návštěvníků. Lákadel je zde totiž spousta. Kromě upravených cest, na nichž se pohodlně projde maminka s kočárkem, vybíjí se děti třeba na venkovní tělocvičně nebo lanovém parku u rozhledny Bára. Přestože zde chybí plnohodnotné občerstvení, které má suplovat lesní restaurace Na Hájence, návštěvníkům to podle všeho moc nevadí. Pochutiny si přinesou s sebou a odpadky pak často vyhodí přímo mezi mech a pobíhající hmyz. Odpadkových košů je totiž v lese stále velký nedostatek a ukázněných turistů ještě méně.

Slibovaná cyklostezka, která by umožnila snazší cestu do lesů za městem, je také prozatím podle všeho hudbou daleké budoucnosti. Slibování její výstavby už se tak pomalu stává koloritem každé z vládnoucích koalic. Podle všeho vše vázne na výkupu pozemků, které není město stále schopno uspokojivě nakoupit. Vedení města tak opět slibuje, že stavět by se mohlo začít příští rok.

red

Reklama

Obrázek uživatele Zbyněk Kotúč
#3198 Zbyněk Kotúč 26. Květen 2015 - 15:20
... se mi líbí, jak je ta fotka místostarosty sladěná s obsahem toho článku. Jakože článek je o singltreku a místostarosta Tejkl žije single (nebo alespoň to bylo tuším v nějakém předvolebním materiálu). Jenom si neodpustím jednu otázku. Soudě podle fotky a cyklistického dresu pana Tejkla - je možné, že by se tam proháněl na kole v pracovní době?? Protože jestli jo, tak by to jenom potvrzovalo slova několika chrudimáků, kteří mi říkali, že pan Tejkl testuje na Podhůře nějaké nové vybavení pro městskou policii. Jenomže nikdo nevěděl, co tam testuje ... Tak jsem si říkal, co by to asi tak mělo být?? Nové obušky jsem zavrhnul hned (přece je to JUDr. a tak by určitě nešel do lesa třískat obuškem starý borovice a smrky). Pak mě napadly nové pistole, ale to taky neprošlo (střílet jen tak po lese, to by zavánělo průserem). Ještě připadaly v úvahu nové píšťalky, ale to by zase narazil u ochránců přírody ... No a teď s tou fotkou je to teda jasný ... Takže městská policie dostane nová kola?? Ono to i zapadá do toho rozhovoru někdy zkraje roku, kdy se pan Tejkl poté, co byl zvolen šéfem městské policie, lehce zmínil o jeho nové vizi. Takže součástí té jeho vize určitě jsou i nová kola pro městské strážníky ... Mně to přijde jako dost dobrej nápad. Už třeba jenom z toho důvodu, že až zase pojedou o půl šestý ráno někoho sbírat do pečovateláku, tak na kolech to bude mnohem rychlejší ... Sednou na kolo, prosviští Myší dírou, seskáčou pár schodů a jsou tam. Jejich služební auta sice taky dokážou skákat ze schodů (myslím těch 17 v Široké ulici), ale Myší dírou určitě neprorazí.