Chrudimské noviny Chrudimské letní koupaliště zahajuje sezónu a přestože je určeno pro celou rodinu, dospělí utíkají za klidem jinam

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Chrudimské letní koupaliště zahajuje sezónu a přestože je určeno pro celou rodinu, dospělí utíkají za klidem jinam

Chrudim - Přestože se počasí netvářilo v posledních dnech právě přívětivě, začíná v pátek 29. května nová sezóna na chrudimském letním koupališti. Otevřeno má být přitom po celý týden od devíti ráno do 20 hodin. Sportovní areály města Chrudim zároveň garantují stálou teploty vody, která je ohřívána ve všech bazénech na 25°Celsia, a to až do září, kdy bude plovárna pro veřejnost zase uzavřena.

Celodenní vstupné vyjde dospělého návštěvníka na 60 korun, může ale také využít časově omezenou vstupenku od 16 do 20 hodin za 45 Kč. Děti do 15 let přijde celodenní vstupné na 45 korun a časově omezená vstupenka pak na 30 Kč. Pro důchodce a handicapované osoby platí přitom stejné podmínky při placení vstupného jako pro děti do 15 let. Pokud budou návštěvníci koupaliště uplatňovat skupinovou slevu, musí se prokázat jmenným seznamen s razítkem organizace a podpisem odpovědné osoby. V takovém případě činí skupinová sleva na každou osobu 25 korun. Jediný, kdo tak může na plovárnu zdarma, jsou malé děti, jejichž výška nepřesahuje 115 centimetrů. A těch je tu v poslední době opravdu požehnaně. Proto také někteří dospělí Chrudimáci volí stále častěji klid letního koupaliště ve Slatiňanech s velkým plaveckým bazénem před rušnou chrudimskou plovárnou, která bývá zpravidla plná dětí a mládeže.

Právě jim je totiž koupaliště v Chrudimi, které je kompletně celé zhotoveno z nerezu, nejvíce přizpůsobeno. Největší plavecký bazén s pěti drahami je oproti dřívějšku pouze 25metrový, zatímco dříve byl padesátimetrový, a tak největší vodní plochou zůstává zpřístupněný krytý plavecký bazén, který je rozměrově totožný pouze s tím rozdílem, že má o jednu plaveckou dráhu navíc. Jenže přístřeší v parném létě příliš návštěvníků neláká. Další bazény, které jsou určeny pro neplavce, rekreaci anebo jako dětské brouzdaliště, jsou pak zpravidla plné dětí. A právě pro ně a nejen pro ně jsou tu k dispozici vodní chrliče, vodní ostrůvky, vodní clona, divoký kanál, vodní hřiby, skluzavky nebo přes 80 metrů dlouhý tobogán. Ti dospělí potom ocení zejména vodní a vzduchové masáže, což řadí na druhou stranu chrudimskou plovárnu k nejmodernějším zařízením svého druhu v Pardubickém kraji.

Vedle toho disponuje koupaliště také hřištěm pro plážový volejbal a speciálním nafukovacím hřištěm s kluzkým povrchem pro "vodní fotbálek". Samozřejmostí je při vstupu dostatečný počet kabin určených k převlékání se sociálním zázemím. Rovněž místa s občerstvením jsou přizpůsobena k odbavení poměrně velkého počtu návštěvníků a jejich obsluha si počíná vcelku zdatně. Jedinou velkou slabinou se tak jeví způsob placení vstupného prostřednictvím karet na dobíjení, které je třeba si na místě za příplatek zakoupit a vinou čehož se někdy u vstupu tvoří dlouhé fronty lidí, protože to celý proces placení vstupného značně zdržuje. Také turnikety, kterými je třeba u vstupu projít, často nefungují a jsou proto obsluhovány namísto elektronicky ručně dalšími pracovníky městského sportoviště, takže zde dochází hned ke dvojímu zdržení a velmi pomalému odbavování příchozích návštěvníků, což jim na klidu, zejména když je velké horko, nepřidá. Nevýhodou je i umístění stojanů na jízdní kola před areálem plovárny, které svádí k častým krádežím bicyklů.

red

Reklama

Obrázek uživatele jetozver
#3207 jetozver 31. Květen 2015 - 7:05
A nebude to letos se systémem vstupů jinak ??? Slyšel jsem že mají být docela změny a i ta kola podle mě je možno dávat dovnitř,ale nevím zda se za to něco neplatí. Jinak je pravda lidi tam bývá hodně a kondiční plavci buď musí do krytaku či si prvylepsit. Ještě tam mají dětské hřiště s prolejzackama a tobogán. Podle mě plovka v Chrudimi i po 15 ti letech provozu patří k top v ČR. Samozřejmě by se dalo mnohé vylepšit.