Chrudimské noviny Agrofert: Útok starosty Řezníčka nechápeme, pokud uzavřel dohodu, tak s jiným vlastníkem Osevy

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Agrofert: Útok starosty Řezníčka nechápeme, pokud uzavřel dohodu, tak s jiným vlastníkem Osevy

Chrudim - Nezvykle adresně osočil starosta města Petr Řezníček (SNK-ED) ve vyjádření pro MfDnes v souvislosti s možným zaviněním víkendových záplav v sídlišti Na Šancích chrudimskou společnost Oseva Agri a nepřímo také ministra financí Andreje Babiše (ANO 2011), kterému firma patří, neboť v současnosti spadá do holdingu Agrofertu. Podle starosty neplní prý tato společnost dohodu, kterou před devíti lety uzavřela s městem.

Ta se přitom měla týkat pole sousedícího se sídlištěm, kde se zemědělci údajně zavázali k tomu, že zde budou vysazovat pouze plodiny, které mají vyšší schopnost zadržet vodu, a nikoli kukuřici jako v letošním roce. Ředitel firmy Oseva Agri Tomáš Nechvíle ale Řezníčkova slova důrazně odmítá. "Před devíti lety jsem tu ještě nebyl a o žádné dohodě, kterou jsme měli uzavřít s městem, nevím," popírá ředitel společnosti, že by byl mezi firmou Oseva Agri a radnicí někdy uzavřen nějaký takový smluvní vztah. Reagoval tak na Řezníčkova slova v MfDnes, kde doslova uvedl: "Kdyby firma Oseva, která patří k firmám pana Babiše, dodržela to, co má podle dohody s městem dodržovat, tak by se to nestalo.“ Starosta tím měl přirozeně na mysli obě víkendové záplavy, které postihly sídliště Na Šancích.

Za devět let se změnil majitel i management firmy Oseva Agri Chrudim
Reakce Agrofertu na sebe nenechala dlouho čekat. "Žádným písemným dokumentem (smlouvou) nedisponujeme, ale nemůžeme vyloučit, že někdo z bývalého managementu tehdy ústně něco neslíbil. Oseva v roce 2006 totiž ještě nepatřila do koncernu Agrofert," uvádí věc na pravou míru tiskový mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Z jeho vyjádření je tedy zřejmé, že město jednalo s firmou v době, kdy patřila zcela jinému majiteli a měla tudíž i jiný management. Navíc podle všeho dohodu, kterou se teď starosta ohání, nenechalo nijak právně ošetřit a byla jen ústní, tudíž ji nelze nijak vymáhat a uplatňovat finanční spoluúčast firmy Oseva Agri na případné náhradě škod, které vznikly při víkendových záplavách. Oseva totiž prostřednictvím mluvčího Agrofertu připustila, že voda přitekla do sídliště Na Šancích i z jejího pole.

Odmítáme spojovat naši společnost s lokální záplavou, brání se Agrofert
"Je fakt, že část vody o víkendu přitekla i z jednoho našeho půdního bloku. Dále voda pochází ze samotného sídliště a z polí, která naše společnost neobhospodařuje, a ze zpevněných ploch nového obchvatu (a parkoviště strojů, které na něm pracují). Na půdním bloku, který se nachází jižně od sídliště Šance a který obhospodařuje naše společnost, neexistuje žádné omezení z hlediska osevu. Při takovém množství srážek, jaké spadlo v dané lokalitě během víkendu, by odtoku vody nezabránila žádná plodina. Naše společnost odmítá spojování uvedené lokální záplavy se svým jménem, když působících příčin bylo zjevně více a všechny ležely mimo odpovědnost naší společnosti,"
uvedl pro Chrudimské noviny tiskový mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Zpochybnil někdo vymezení erozních vrstev vedle sídliště Na Šancích?
Podle zjištění Chrudimských novin město nejspíš nevyužilo po záplavách v roce 2006 všechny možnosti, které mělo k tomu, aby ochránilo obyvatele sídliště Na Šancích a jejich majetky. Minimálně se mělo alespoň pokusit vyvolat správní řízení u Ministerstva zemědělství ČR a prostřednictvím Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy, který zpracovává odborné posudky, požádat o aktualizaci vymezení erozních vrstev v sousedství sídliště Na Šancích, a dosáhnout tak omezení, kterých se teď dovolává na základě již zmíněné ústní dohody, která nemá žádnou právní váhu. "Na poli nad sídlištěm není žádné erozní omezení z hlediska státní správy,“ tvrdí současný ředitel chrudimské Osevy Tomáš Nechvíle. Ve světle těchto faktů tedy společnosti Oseva Agri nic nebránilo, ani nebrání v tom, aby pole, o kterém je řeč, osela kukuřicí, kterou starosta Řezníček rozporuje. Nic a nikdo jí to totiž nezakazuje. Stejně tak není zřejmé, zda se jí v tom město pokusilo zabránit úřední cestou a nikoli prostřednictvím neúčinné ústní dohody, k níž se teď vyjma starosty nikdo nehlásí.

Roman Zahrádka

Reklama

Obrázek uživatele pejskar
#3291 pejskar 17. Červen 2015 - 10:37
....a v nové společnosti nejsou odborníci,aby dokázali posoudit,zda je pro danou lokalitu výsev kukuřice vhodný?!?!
Obrázek uživatele Marsed
#3292 Marsed 17. Červen 2015 - 15:08
Ale jasně, že tam jsou odborníci a moc dobře vědí, že v dané lokalitě je výsev kukuřice nevhodný, ale kukuřice je přece lepší byznys, než třeba vojtěška...
Obrázek uživatele chrudimák
#3309 chrudimák 18. Červen 2015 - 18:14
A město nevidí co tam je vyseto ???? Nejezdí tamtudy paní Jánská domů ???? Rozhodně nevidím chybu jen v zemědělcích, ale hlavně by se mělo ukázat, co vše město udělalo proto, aby se toto nestalo !!!! Být vlastníky těch aut, tak podám trestní oznámení na neznámého pachatele za způsobenou škodu a uvidíme co pojišťovny, jsou dávno doby, kdy jen slepě vyplácely !!!!!
Obrázek uživatele jetozver
#3310 jetozver 19. Červen 2015 - 7:47
Bydlet tam já a mít zkušenosti z minula se záplavou, tak jakmile bych viděl síť kukuřici tak si chranim majetek. Upozorním město i Osevu písemně se píšu to se sousedy a předáme to oběma subjektum. Pozvu TV a hlavně bych tam prostě neparkoval. Prostě bych se hlavně o svůj majetek více staral hlavně já sám.
Obrázek uživatele jetozver
#3311 jetozver 19. Červen 2015 - 7:47
Bydlet tam já a mít zkušenosti z minula se záplavou, tak jakmile bych viděl síť kukuřici tak si chranim majetek. Upozorním město i Osevu písemně se píšu to se sousedy a předáme to oběma subjektum. Pozvu TV a hlavně bych tam prostě neparkoval. Prostě bych se hlavně o svůj majetek více staral hlavně já sám.
Obrázek uživatele slava
#3314 slava 19. Červen 2015 - 9:29
jetozver: Bydlet tam já a mít zkušenosti z minula se záplavou, tak jakmile bych viděl síť kukuřici tak si chranim majetek. Upozorním město i Osevu písemně se píšu to se sousedy a předáme to oběma subjektum. Pozvu TV a hlavně bych tam prostě neparkoval. Prostě bych se hlavně o svůj majetek více staral hlavně já sám.
Prostě, ať má vedení města klid a Čechlovský si může v klidu makat v soukromé firmě, Řezníček se chlubit, že on nic, takto?
Obrázek uživatele slava
#3315 slava 19. Červen 2015 - 9:29
Prostě, pak takovou samosprávu nepotřebujeme.
Obrázek uživatele pejskar
#3317 pejskar 19. Červen 2015 - 11:08
chrudimák: A město nevidí co tam je vyseto ???? Nejezdí tamtudy paní Jánská domů ???? Rozhodně nevidím chybu jen v zemědělcích, ale hlavně by se mělo ukázat, co vše město udělalo proto, aby se toto nestalo !!!! Být vlastníky těch aut, tak podám trestní oznámení na neznámého pachatele za způsobenou škodu a uvidíme co pojišťovny, jsou dávno doby, kdy jen slepě vyplácely !!!!!
...a co s tím má dělat sl. Jánská???Má snad v těchto případech Šance chránit vlastním tělem???
Obrázek uživatele jetozver
#3318 jetozver 19. Červen 2015 - 11:54
slava: Prostě, ať má vedení města klid a Čechlovský si může v klidu makat v soukromé firmě, Řezníček se chlubit, že on nic, takto?
Pokud to na co se ptáte jste přečetl v mých řádcích tak jsem asi sjetej jako prase ;-) . Všichni přišli s křížkem po funuse .... VŠICHNI a lidi se ozvou až když jim natece do bot ( v tomto případě aut a sklepu). Nejdříve se všichni ... opět VŠICHNI zainteresovani chovají jako ovce a pak všichni kopou kolem sebe.
Obrázek uživatele pejskar
#3320 pejskar 19. Červen 2015 - 12:20
chrudimák: A město nevidí co tam je vyseto ???? Nejezdí tamtudy paní Jánská domů ???? Rozhodně nevidím chybu jen v zemědělcích, ale hlavně by se mělo ukázat, co vše město udělalo proto, aby se toto nestalo !!!! Být vlastníky těch aut, tak podám trestní oznámení na neznámého pachatele za způsobenou škodu a uvidíme co pojišťovny, jsou dávno doby, kdy jen slepě vyplácely !!!!!
Sl.Jánská je řadový zaměstnanec MÚ,zřejmě mají povinnost bránit Šance všichni zaměstnanci MÚ?
Obrázek uživatele chrudimák
#3321 chrudimák 19. Červen 2015 - 15:16
pejskar: ...a co s tím má dělat sl. Jánská???Má snad v těchto případech Šance chránit vlastním tělem???
minimálně je na městě za zeleň, tak by měla poznat kukuřici a jakožto zástupce ODS a znalá místních poměrů (povodní z roku 2006) a problémů varovat svého kolegu pana Čechlovského, že něco je špatně. Jinak jak jsem psal již v jiném článku - hlavní chybu vidím ve vedení radnice, která nechala vyšumět problém z roku 2006 a díl mají i úředníci příslušných odborů, ale tady se asi jen plní úkoly dané nadřízenými a nic navíc
Obrázek uživatele Jiří
#3323 Jiří 20. Červen 2015 - 11:47
Především se město mělo poučit z minulé záplavy. Místo sypání peněz do předražených projektů na tribuny na stadionech a sypání peněz profesionálním sportovcům mělo tyto peníze použit tak, aby sloužily občanům města. Už dávno mohly být provedeny úpravy, které by zabránily, nebo alespoň zmírnily případnou záplavu. Místo toho sportovní klika v čele s Řezníčkem a Čechlovským, podporovaná Vojtěchovským, Vondráčkem a Lörincem, utrácí městské peníze pro vybrané sportovní kluby, aby se jejich funkcionáři měli dobře. Chrudimská mládež pak místo sportu hulí marjánku. K tomu projekt Zdravé město, Fare -Trade, nevýhodné smlouvy jako na parkoviště před Bohemií, utrácení peněz na projekty chrudimského developera a městský rozpočet má trvale díru. Vrcholem pak je, když se přijme směrnice o zadlužování města, místo logické směrnice o nezadlužování se. Dokud bude na radnici tahle klika, která si jenom nahrává, tak pořád na nic nebudou peníze a nic nebude.
Obrázek uživatele Pavel
#3324 Pavel 20. Červen 2015 - 16:38
Ano, město (Řezníček, Čechlovský, Kobetič, Málek atd.) se měli poučit z roku 2006 a nevykašlat se na to!