Chrudimské noviny Holubům zabrání v hnízdění na kostele Nanebevzetí Panny Marie sítě z nylonu, kam se ale holubi přesunou potom?

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Holubům zabrání v hnízdění na kostele Nanebevzetí Panny Marie sítě z nylonu, kam se ale holubi přesunou potom?

Chrudim - Město netrápí jen kolonie havranů, které se pravidelně vracejí do svých hnízdišť, ale i hejna holubů, která svým agresivním trusem likvidují mnohé místní památky. Katolická farnost se teď proto rozhodla vypořádat s holuby alespoň na nejvíce exponovaném místě, kterým je arciděkanský kostel Nanebevzetí Panny Marie.

Protože mezi členy městského zastupitelstva sedí celá řada milovníků památek, mezi něž zmiňovaný chrám patří, rozhodli se místní politici farnosti pomoci dotací tak, aby se mohla s „létajícími krysami“ vypořádat. Ke slovu nepřijdou tentokrát často užívané bodce, ale sítě, které by měly památku na nejvíce krizových místech pokrýt a zabránit tak holubům v přistávání a hnízdění. Půjde o síť, která připomíná sítě rybářů a je tvořena syntetickými vlákny z nylonu, která však budou viditelná jen při detailním pohledu. Z dálky by si nikdo neměl této ochrany všimnout a pohled na kostel by tak nemělo nic rušit.

Během jednání městských zastupitelů však z několika úst zazněl spíše řečnický dotaz. Politiky zajímalo, kam se holubi přesunou poté, co nebudou moci hnízdit na kostelní střeše. Nabízí se totiž varianta, že se holubi z církevního majetku přesunou na ten městský a mohli by se usídlit třeba na střeše radnice a dalších domů na Resselově náměstí. Jak vyřešit tento následný problém městští zastupitelé už neřešili a schválili tedy prozatím pouze šedesát tisíc korun určených k instalaci nylonových sítí. 

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Zdena
#3354 Zdena 29. Červen 2015 - 16:24
Kdy si to bylo na Perštýně v Pardubicích. Obrácený postup. Sítě se zatáhly po příletů holubů večer. Po odchytu se dávaly do ZOO na krmení. Bydlím v Chrudimi, mnoho let jsem psala na město i hygienu, že holubi sídlí v mém balkoně. Obě děti astmatici. Nikoho to nezajímalo, nikdy mně nikdo neodepsal.Museli jsme si pomoci sami. To že se..... na kostel či jiné památky mně vadí, ale zdráví mých děti mi je přednější.