Chrudimské noviny Záchranné prvky u jezu v Janderově čelí nájezdům nenechavců, lano skončilo v řece zaháknuté za kořen

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Záchranné prvky u jezu v Janderově čelí nájezdům nenechavců, lano skončilo v řece zaháknuté za kořen

Chrudim - Záchranné prvky, které nechalo u některých jezů ve městě instalovat Povodí Labe, dostávají v této době zabrat. Začátkem července se tak naplnily spekulace, které se objevily v článku Chrudimských novin z letošního dubna a u jezu v Janderově zmizelo lano i s pěnovou kotvou. 
 
První, kdo si toho všimul, je známý chrudimský policista a též likvidátor přerostlé zeleně Michal Jinoch senior. "Je 5. července a lano, které jsem v dubnu fotil, je minulostí. Bohužel nějaký ´bezmozek´ ho odstranil a je neznámo kde. Takže zůstala jen cedule s návodem k použití a varováním. Tak snad se nám tam nikdo neutopí," popisuje situaci v Janderově Jinoch. 
Další svědkové následků řádění neznámého nenechavce se vydali lano hledat a skutečně jej objevili. Lano bylo zaháknuté zhruba v polovině toku řeky mezi mlýnem v Janderově a mostem v Chrudimi. Vandal tak kotvu s lanem nejspíše vhodil do vodního toku a lano se následně zachytilo za kořen. Nedostatku si však na základě upozornění chodců všiml i zřizovatel a vypravil se situaci okamžitě napravit. V úterý se proto na místě objevil pracovník firmy, která stojany s lanem a pěnovou kotvnou instalovala, a lano navrátil na jeho místo. Došlo také k výrazné změně, kterou je trvalé připevnění lana k zemi. Do budoucna tak nebude docházet k tomu, co se stalo začátkem července. Zároveň je vyloučeno použití lana jinde, než v přímém dosahu stojanu.
Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele pejskar
#3399 pejskar 9. Červenec 2015 - 9:27
Včera,t.j. ve středu 8.7. jsem šla procházkou okolo zmiňovaného zařízení u splavu u Janderova,záchranné vybavení někdo hodil do vody pod splavem...že by permanentně připravené tonoucím????