Chrudimské noviny Překážky pro psy na Střelnici jsou v dezolátním stavu, přestože jsou poplatky jedny z nejvyšších v České republice

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Překážky pro psy na Střelnici jsou v dezolátním stavu, přestože jsou poplatky jedny z nejvyšších v České republice

Chrudim - Přestože poplatky za psy patří ve městě k nejvyšším v České republice, dostává se majitelům čtyřnohých miláčků prapodivné návratnosti peněz, které do městské kasy nasypou. Dávnou minulostí jsou totiž nejen papírové sáčky na psí exkrementy.

Papírové pytlíky s integrovanou lopatkou, které visely u každého z košů, jež jsou určeny na psí „hovínka“, zmizely. Radnici se zdálo, že jsou příliš často likvidovány bavící se mládeží nebo opilci vracejícími se z nočních „pijatik“. Sáčky rozházené po ulicích dávaly vedení města za pravdu, že tudy cesta opravdu nevede.

Město se proto rozhodlo každému, kdo zaplatí za psa poplatek 600 Kč, respektive 1300 korun, věnovat prostřednictvím informačního centra na Resselově náměstí igelitové náhrady papírových sáčků. Kritické hlasy však tvrdí, že za ne zrovna malé peníze se dostává pramálo „muziky“. Igelitových pytlíků dostane takový majitel psa zhruba tolik, jako by jeho nejlepší přítel vytvářel hromádku pouze jednou denně.

Nevyslyšeny zůstaly také hlasy, které požadovaly vybudování psího hřiště, přestože právě tento způsob venčení psů se ve většině moderních měst běžně provozuje. K jeho vybudování stačí ohrazený plácek s pískem a několika kameny. Ročně se přitom na poplatcích za psy vybere částka, která atakuje milion korun, z níž většina míří do městského útulku pro opuštěná zvířata.

Jedním z mála míst, kde měli „pejskaři“ možnost vyvenčit své kamarády a dopřát jim tak trošku pohybu, je park Střelnice. Právě zde mohlo vzniknout psí hřiště, protože se tu nachází několik překážek a cvičebních prvků pro psy, na nichž se třeba pravidelně prohání čtvernožci v rámci soutěže „Chrudimský pejsek“. Stav překážek je ale tristní. Několik let na ně nikdo nesáhl a uvolněné prkno na lávce hrozí zraněním psí packy. V přímé péči o majitele psů, kteří tvoří výraznou menšinu žijící ve městě, tedy radnice opět selhává a návratnost daně ze psa zůstává v nedohlednu.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele hel
#3706 hel 16. Září 2015 - 14:50
V Chrudimi máme skutečně nejvyšší poplatky ze psů - v rodinném domě 600 Kč. V Pardubicích je to 100,- a v Hradci 300,-. Proto také spousta lidí pejska ani nepřihlásí nebo jej má přihlášeného u příbuzných na vesnici za 50 Kč. Ani se jim nedivím.
Obrázek uživatele Václav Pávek
#3708 Václav Pávek 17. Září 2015 - 10:12
Naprostý souhlas. Já jsem ani nevěděl, že lze získat pytlíky - nikde to nebylo napsáno a nikdo nám to na úřadě neřekl. Se psem jsem chodil na agility a uvítal bych více překážek a hlavně bezpečných. Oplocená hrací plocha by byla super, poněvadž se najdou lidi, kteří mají psa na volno a ten pobíhá napříč celým parkem - nezmiňuji to, že tito psy většinou nejsou cvičeni a neposlouchají.
Obrázek uživatele Zdena
#3711 Zdena 20. Září 2015 - 18:56
Za pejska platím 1300 v bytovce. Dostanem 300 sáčků na psí exkrementy na rok. Nikde po městě již nejsou ty papírové.Vím, že asi nejde rozdělit platby, ale 1300 je opravdu hodně za 2kg psíka.
Obrázek uživatele jetozver
#3712 jetozver 21. Září 2015 - 8:17
Za psa v bytovce (malého do 5 kg) bych vybiral 6000 za velkého 18000 a v domku 3000. Po městě je to samé lejno od psa a psi bez vodítek pobíhají běžně v lokalitách kde jsou děti.
Obrázek uživatele Věra Nevečeřalová
#3713 Věra Nevečeřalová 21. Září 2015 - 13:38
Koncem května jsem na prolézačky upozornila, zde je odpověď pracovnice zeleně: 29. 5. 2015, 8:59:45 Komu: neveve@seznam.cz, korbel@tschrudim.cz Dobrý den, probíhačka pro psy je v majetku města Chrudim a opravíme ji co nejdříve. Přeji pěkný víkend. S pozdravem Hana Dušánková
Obrázek uživatele Zdena
#3714 Zdena 21. Září 2015 - 18:13
jetozver: Za psa v bytovce (malého do 5 kg) bych vybiral 6000 za velkého 18000 a v domku 3000. Po městě je to samé lejno od psa a psi bez vodítek pobíhají běžně v lokalitách kde jsou děti.
Nějakéj chytrej ne? Kdyby si všichni uklízeli byl by klid. Asi psa nemáte, jinak by jste si ty numera odpustil!!!!!!!!!!!!
Obrázek uživatele jetozver
#3715 jetozver 22. Září 2015 - 7:07
Nějaká ostráááá ne ??? ;-)))) Uklízí sotva 1/2 majitelů a problém je, že majitelé menších psů jsou disciplinovanější a jeden velikej pes udělá bobek za 10 malejch. Ještě horší jsou psi pobíhající volně a nejhorší jsou omezení majitelé psů, kteří vždy říkají ...... náš Bobík je moooc hodnej, nikomu nikdy nic neudělal. Na závěr jedno moudro : PROBLÉM NENÍ VE PSECH, ALE V JEJICH MAJITELÍCH. PS: jinak psa jsem vlastnil 2x a 3000 v domku bych dal a do paneláku či bytovky pes nad 5 kg prostě nepatří, takže "daň z velikosti" by byla na místě ;-))
Obrázek uživatele Bob
#3718 Bob 22. Září 2015 - 16:05
jetozver: Nějaká ostráááá ne ??? ;-)))) Uklízí sotva 1/2 majitelů a problém je, že majitelé menších psů jsou disciplinovanější a jeden velikej pes udělá bobek za 10 malejch. Ještě horší jsou psi pobíhající volně a nejhorší jsou omezení majitelé psů, kteří vždy říkají ...... náš Bobík je moooc hodnej, nikomu nikdy nic neudělal. Na závěr jedno moudro : PROBLÉM NENÍ VE PSECH, ALE V JEJICH MAJITELÍCH. PS: jinak psa jsem vlastnil 2x a 3000 v domku bych dal a do paneláku či bytovky pes nad 5 kg prostě nepatří, takže "daň z velikosti" by byla na místě ;-))
Souhlasím, volně pobíhající psi na chodníku, na cyklostezce... Když se někdy ozvu, on pes pod kolem je o hubu, tak jsem většinou obdarován nějakým ostřejším výrazem. No a památka po pejskovi, škoda mluvit. Možná by bylo dobré, kdyby se naše MP občas zaměřila i na nevychované pejskaře, nejen rozdávat botičky. Co třeba rozdávat pejskařům letáček s tím, jak se mají se svými miláčky chovat?