Chrudimské noviny Kauza s jedovatým pesticidem užívaným v Chrudimi má pokračování. Ředitel Kolář na ni ale odpovídá jiným novinám

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Kauza s jedovatým pesticidem užívaným v Chrudimi má pokračování. Ředitel Kolář na ni ale odpovídá jiným novinám

Chrudim - Kauza s údajně rakovinotvorným pesticidem, který má používat městská firma Technické služby Chrudim k likvidaci plevelů, má další pokračování. Technické služby totiž namítají, že by látka byla nebezpečná a jejich jednatelé dokonce popírají kontakt se čtenářem, který na tuto problematiku upozornil.

Sitauce je o to paradoxnější, že čtenář Luboš adresoval své připomínky řediteli Technických služeb Chrudim Zdeňku Kolářovi. Ten se na základě tohoto dotazu k problematice vyjádřil prostřednictvím článku v Chrudimském deníku přesto, že ještě ve čtvrtek odpoledne neměli údajně jednatelé společnosti o této kauze vůbec povědomí. Nabízí se tedy otázka, nakolik Kolář s jednateli vůbec komunikuje a zda si vůbec vybírá schránku elektronické pošty.

Sám Luboš nemohl nechat vyjádření Technických služeb Chrudim bez komentáře. „Jak jsem se dočetl v komentářích ke článku vzniklého, na základě mého emailu v Chrudimských novinách, původní email panu řediteli nebyl doručen. Poslal jsem ho tedy ještě jednou na tuto emailovou adresu, pokud snad došlo k nějakému technickému selhání při doručování na emailu pana Koláře,“ říká na úvod Luboš.

K samotnému vyjádření na stránkách Technických služeb, odkazovaném v diskuzi pod výše zmíněným novinovým článkem snad jen tolik: jak jsem psal v mém původním emailu, primárním problémem je hlavní složka přípravku Clinic, a to glyfosát. který je i podle odkazu vloženého jednateli Technických služeb Chrudim a odkazovaného bezpečnostního listu výrobce, firmy FNAgro, jeho hlavním účinným prvkem. O gylofosátu se vedla řada polemik, ve kterých převážil odborný názor o jeho karcinogenitě a neurodegenerativních vlivech na lidský organismus i ve velmi nízkých dávkách, který v březnu tohoto roku potvrdila svoji zprávou i IARC,“ odkazuje na autoritu potvrzující nebezpečnost daného přípravku čtenář. 

Zveřejnění, jak lze dohledat snadno na internetu, vyvolalo sérii zákazů prodeje přípravků s obsahem glyfosátu po Evropě i světě, a kupříkladu v nizozemském Rotterdamu městská rada striktně zakázala používání Roundupu, čili glyfosátu, pro je prokazatelnou nebezpečnost pro lidské zdraví, již před více než dvěma lety. Věcí další je fakt, že v závěru bezpečnostního listu FNAgro odkazuje na mnou níže uvedený bezpečnostní list výrobce NUFARM GmbH & Co KG, z něhož vychází a který zcela jasně zmiňuje 10denní ochranou lhůtu, což vyvolává zákonitě otázku, zdali jsou informace v listu od FNAgro úplné a ona ochranná lhůta nebyla jaksi opomenuta,“ upřesňuje své tvrzení Luboš. 

Samotné Technické služby Chrudim jsou však i nadále přesvědčeny o nezávadnosti přípravku určeného k hubení plevele. Argumentují i nižší finančí náročností daného přístupu, protože třeba ruční likvidace plevele by si podle Zdeňka Koláře vyžádala zhruba padesát pracovníků, kteří by s motyčkami procházeli město a plevel vykopávali. Ke změně se tak městská společnost podle všeho nechystá.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele TS CHRUDIM
#3783 TS CHRUDIM 5. Říjen 2015 - 8:42
Dobrý den, je mi líto, ale do dnešního dne jsem žádný email od p. Luboše neobdržel. V Chrudimském deníku jsem reagoval na otázky paní redaktorky Netolické, která mně telefonicky kontaktovala. Zdeněk Kolář, ředitel TS
Obrázek uživatele Jokl
#3784 Jokl 5. Říjen 2015 - 11:40
Pan Luboš poslal stejný mail panu Kolářovi, Chrudimskému deníku a Chrudimským novinám. Obě redakce na základě mailu napsaly článek. Pan Kolář dodnes mail neobdržel. Prostě záhada.