Chrudimské noviny Město je bez koncepce pro nakládání s bioodpadem a Plán odpadového hospodářství je v nedohlednu

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Město je bez koncepce pro nakládání s bioodpadem a Plán odpadového hospodářství je v nedohlednu

Chrudim - Podzim a s ním i velké množství spadaného listí je tu a obyvatelé města se opět začínají ptát, co s odpadem, který vzniká především kolem rodinných domů. Už v červenci přitom měla vzniknout skupina odborníků, která by stanovila, co s bioodpadem dál poté, co bude sesbírán. Plán odpadového hospodářství však ani po čtvrt roce není hotový.

Ve městě samotném však zdaleka nejde jen o listí a trávu posekanou na soukromých pozemcích jeho obyvatel. Lidé si dlouhodobě stěžují i na zahnívající trávu, která se především v sídlištích kupí po každém sekání. Zodpovědní úředníci zde ale argumentují údajným hnojením, které má z tlejících zbytků zeleně pronikat zpět do půdy. Nelibý zápach však zdejším obyvatelům otravuje život, a proto by spíše uvítali sběr tohoto materiálu a jeho odvoz do kompostárny. Právě její zřízení ve správě města je jedním z řešení, které radnice zvažuje jako způsob likvidace bioodpadu. Jejímu vybudování prý však brání, mimo jiné, i prázdná městská kasa. „Zajímalo by mne, kdy má Chrudim v plánu poskytnout svým občanům popelnice na bio odpad. Zcela určitě je to věc vítaná, hlavně když se Chrudim honosí přídomkem Zdravé město. V jiných městech je vídám naprosto běžně,“ říká Andrea Částková.

Šéfka Oddělení životního prostředí MěÚ Chrudim Kateřina Mrózková však mnoho nadějí nedává. „Město Chrudim v současné době zpracovává nový Plán odpadového hospodářství a v něm se řeší i způsob nakládání s bioodpadem. Plán odpadového hospodářství by měl být projednán s veřejností a občané budou mít možnost se k němu vyjádřit. Podle toho, jak se problematika nakládání s bioodpadem v plánu odpadového hospodářství vyřeší, bude  město postupovat,“ říká Mrózková. Veřejná diskuse přitom proběhla už několikrát a nejkřiklavějším příkladem jejího fatálního sehnání z posledních měsíců je třeba setkání v Michalském parku. Zde se vedení města a odpovědní úředníci snažili už poněkolikáté od obyvatel města zjistit, co s tímto bývalým hřbitovem dál. Přestože se diskutovalo již začátkem března, výstupy z tohoto jednání, stejně jako konkrétní změny v parku samotném, nejsou prozatím k dispozici.  

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele jetozver
#3815 jetozver 8. Říjen 2015 - 15:45
Jen drobné dotazy : kde paní bere jistotu, že si popelnici za cca a 1100,- Kč nebude kupovat za vlastní peníze? ?? Dále je ona i ostatní připravena platit třeba místo nynějších 600 /osoba/rok třeba 750-800 ???? Ona ta ekologie nebude zdarma a pokud bude "zdarma" pro lidi tak popelnice třeba z dotace a zbytek za lidí zaplatí město. Hlavně se ptám co se bude pak dít s vyseparovanym materiálem a kde se použije po zpracování? ??? A to je asi tak vše. Pokud víme na tyto otázky odpovědi tak můžeme začít uvažovat o započetí separace BIO.
Obrázek uživatele slava
#3818 slava 8. Říjen 2015 - 17:02
Jakékoliv umělé zasahování do problému nemá smysl.
Obrázek uživatele P.Orka
#3828 P.Orka 9. Říjen 2015 - 14:04
Od 01.04.2015 začíná v obcích platit povinný sběr biologicky rozložitelného komunálního odpadu, který podle vyhlášky musejí města a obce svým občanům zajistit. Do bioodpadu patří například slupky z ovoce a zeleniny, větve a tráva. Povinnost třídění potrvá do konce října. V novém průzkumu Českého ekologického manažerského centra na portálu www.tretiruka.cz se obce shodují, že rostlinný odpad má smysl třídit, následně zpracovat a využít v místě vzniku. Za problém ale považují nedostatečnou čistotu jeho sběru a malou osvětu veřejnosti. Obce se také domnívají, že použití v zemědělství komplikuje zbytečná byrokracie a je potřeba zajistit odbyt. Průzkum nicméně ukázal, že téměř 70 procent již třídění zajišťuje. Obce si mohou zvolit, jak bude sběrná síť vypadat. Lidé nejčastěji dávají bioodpad do hnědých popelnic a sběrných dvorů, končí ale také v kompostech nebo se sbírá do pytlů. Tento sběr se ale podle průzkumu používá nejméně. V případě bioodpadu je možné i zpracování v bioplynových stanicích či obecních a komunitních kompostárnách. Kolik má takových míst v obci fungovat, určeno není. Systém shromažďování, sběru, přepravy a dalšího odstraňování komunálních odpadů si stanovují obce samy ve vyhlášce. Bioodpad přitom tvoří až polovinu komunálního odpadu. Podle ministerstva životního prostředí končí bioodpad společně s kovy zpravidla na skládkách společně se směsným komunálním odpadem. Cílem je, aby se celkově snížilo množství odpadu. Malé obce do 500 obyvatel si ale stěžují, že nový systém boří dlouholetou snahu obcí vést občana ke kompostování a vracení bio složky do půdy. Pro větší obce jde o finanční zátěž. Obec by prý měla za tento odpad dostat zaplaceno a ne za likvidaci draze platit, uvádí se v průzkumu. Obce bude podle průzkumu třídění biologicky rozložitelného komunálního odpadu stát průměrně téměř sto korun na obyvatele a rok, čím větší obec je, tím nižší má náklady. Téměř tři čtvrtiny obcí však uvedly, že náklady nezjišťovaly, nebo je neznají. Jen deset procent je hodlá promítnout do poplatků za odpady. Polovina obcí do budoucna zavedení poplatku nicméně nevyloučila. Autor: ČTK ---> Tolik zpráva ČTK z 01.04.2015. Nezabývá se tím Chrudim zbytečně brzo?
Obrázek uživatele jetozver
#3830 jetozver 9. Říjen 2015 - 16:10
Chrudim splňuje literu zákona nabídkou odběru BIO na separačním dvoře do kontejneru. Není to ideální, ale každé jiné řešení bude dražší. Jak píši nyní splněno.