Chrudimské noviny Neziskovka? Dobře placená erární zašívárna

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Neziskovka? Dobře placená erární zašívárna

Facebook - Paní Valachová, naše ministryně školství tento týden prohlásila, že bude podporovat rozvoj humanitních oborů. V době, kdy si firmy stěžují, že je nedostatek kvalitních pracovníků v technických oborech, je toto rozhodnutí podivné. V době, kdy třeba Japonsko omezuje počty studentů těchto oborů na státních univerzitách. 

Položili jste si taky otázku, kam nastoupí absolventi oborů genderových studií, politologové, kulturologové a jiní ‘‘odborníci‘‘? A že by jich bylo u nás snad málo, když je třeba je podporovat?

Kam s nimi? Do neziskovek! Foto: Chrudimské noviny

Jednu neziskovku vám představíme: Neziskovka Meta – neziskovka na podporu migrantů.

  • Posláním společnosti META je aktivně přispívat k nastavování a zkvalitňování podmínek podporujících rovné příležitosti migrantů, a to především v oblasti vzdělávání, které je jednou z podmínek úspěšného začleňování se do společnosti.
    ….
    S ohledem na znění školského zákona, který umožňuje povinnou školní docházku i dětem cizinců nelegálně pobývajících v ČR, mohou se tito stát klienty META, o.p.s.. Ostatním cizincům pobývajícím v ČR nelegálně lze poskytnout pouze jednorázové poradenství a doporučení jiné organizace/instituce.

V době, kdy u nás o migranta ještě skoro nezakopneš, proudí do této neziskovky – ZISKOVKY – dotace kolem 12 000 000. Z nich vynaloží na služby 2,7 milionu a na své platy 8 000 000. Pro koho? Pro těchto 20 mladých lidí? Kdo rozhoduje o výši jejich dotačních platů? Jaký by byl asi jejich příjem, kdyby sem začali uprchlíci proudit? Je zcela jasné, proč tito mladí lidé propagují pomoc uprchlíkům. Že je to z lásky k bližnímu a potřeby pomáhat, nás těžko přesvědčí.

K porovnání třeba platy učitelů: Například učitel ZŠ má podle údajů ministerstva školství za loňský rok při nástupu tarifní plat 20 350 hrubého (bez příplatků a odměn). Největší počet učitelů (30 070 z téměř 150 tisíc kantorů mateřských, základních a středních škol) bere tarifní plat 26 350 hrubého, a to mají všichni za sebou 27 a více let praxe. Nejvyšší metou je pak mzda 28 500, ale tu pobírají jen tři učitelé v zemi.

Máte pocit, že jste jméno této neziskovky už někdy slyšeli? Ano, nedávno, je to ta nechvalně známá neziskovka, která připravila pro učitele základních škol metodický manuál a do češtiny přeložený kreslený komiks, od kterého se nakonec distancovalo i Ministerstvo školství.

Na písemný dotaz jak byl projekt financován, došla následující odpověď od ředitelky neziskové organizace Meta:

Vážená paní ….,

projekt byl financován kanceláří Vysokého komisaře pro uprchlíky OSN, a to ve výši 149 984,- Kč. Na realizaci projektu bylo vyhlášeno výběrové řízení, do kterého se naše organizace přihlásila a byla vybrána. Projekt byl realizován od května 2015 do prosince 2015.

Spočíval v odzkoušení (pracovní skupina složená z pedagogů, pilotáž ve školách, workshop pro pedagogy) a adaptaci švédských materiálů, zapojeni do něj byli: jedna pracovnice naší organizace na 0,25 úvazku a 6 pedagogů základních a středních škol na Dohodu o provedení práce.

S pozdravem

Zuzana Vodňanská

ZDROJ: Fcb Naštvané matky


Reklama

Obrázek uživatele xyz
#4415 xyz 3. Únor 2016 - 9:23
„Noviny poskytují lidem dost materiálu k přemýšlení - tisknou přece křížovky.“ - Gabriel Laub Tak raději vydávejte křížovky než přejímat takovéhle články.
Obrázek uživatele Jana Novotná
#4417 Jana Novotná 3. Únor 2016 - 9:51
Že by potrefená husa zakejhala?
Obrázek uživatele xyz
#4418 xyz 3. Únor 2016 - 10:20
Ani ne, jen rubrika Z médií mi přijde nějak celá mimo. Tedy kromě horoskopů .-). Wikipedia říká: Novinář či žurnalista je člověk pracující v žurnalistice. Jeho povoláním je sbírání, ověřování a šíření informací. Zde mi to přijde jen výběr a předávání informací, zkreslených a neúplných informací bez vlastního názoru.
Obrázek uživatele xyz
#4419 xyz 3. Únor 2016 - 10:49
Jana Novotná: Že by potrefená husa zakejhala?
....Kdybychom se obecně rozhodli nevěřit každému žvastu, přinutili bychom i ty, kdo nejvíc hřeší na lidskou lehkověrnost, aby to začali brát s pravdou trochu vážněji. Království lži není tam, kde se lže, nýbrž kde se lež přijímá. Karel Čapek Zdroj: http://www.lidovky.cz/nedelni-fejeton-karla-capka-ddh-/nazory.aspx?c=A120427_164059_ln_nazory_glu
Obrázek uživatele koala
#4421 koala 3. Únor 2016 - 16:20
xyz - Hezky citujete, samá velká jména ... ale vaše myšlenka mi chybí. V čem je článek o neziskovkách zkreslený a neúplný, nebo lživý, jak citujete. Naopak mě zaujalo, že je to text s názorem.
Obrázek uživatele xyz
#4423 xyz 4. Únor 2016 - 6:23
koala: xyz - Hezky citujete, samá velká jména ... ale vaše myšlenka mi chybí. V čem je článek o neziskovkách zkreslený a neúplný, nebo lživý, jak citujete. Naopak mě zaujalo, že je to text s názorem.
Máte pravdu :-) Ale udělal jsem to co udělali novináři CHN. Udivuje mne, že přebírají články hysterických žen, které míchají hrušky a jabka...Čapek v článku píše o přepínání faktů, což dle mého je v článku braní učitelů a jejich mrzkých peněz (mohly vzít lékaře, ty potřebujeme ještě více, ale ty mají platy ještě vyšší)...co s imigrací mají společného? To bychom u všeho mohli říkat, že je špatně a odvolávat se na ohrožené skupiny - děti a seniory.Proč píší o neziskovce a né o své obavě z imigrantů. Prostě přebírat štěky mi vadí, stačí se podívat na stránky organizace, do jejich výročních zpráv, ale chápu, že to chce čas a úsilí.Stačí se podívat na stránky naštvaných matek a je zřejmé, že diskuze s nimi je obtížná. Nelíbí se mi, že článek ze všeobecnuje a strká všechny neziskovky do jednoho pytle. A názor, že jsou to ziskovky je taky zavádějící, neboť neziskovky jsou již dle názvu v základu neziskové= netvoří zisk z hlavní činnosti.