Chrudimské noviny Nová základna sanitek vyroste v těsném sousedství sídliště U Stadionu

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Nová základna sanitek vyroste v těsném sousedství sídliště U Stadionu

Chrudim - Jedním z bodů pondělního jednání městského zastupitelstva byla též otázka převodu městských pozemků na nové majitele. Nově se majitelem pozemku u místního sběrného dvora stane Pardubický kraj, který zde do konce roku 2018 postaví stanici Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje.

Sanitky potřebují nové místo, odkud by mohly vyjíždět a zachraňovat lidské životy. V současné době sídlí hlavní „velitelství“ v údajně nevyhovující budově bývalé vrátnice Chrudimské nemocnice, kde však musí kraj platit nájem a obecně prý prostory potřebám záchranářů příliš nevyhovují. Kraj proto vytipoval nový pozemek, kde by měla základna vzniknout. Jedná se o plochu, jíž nyní kryjí vzrostlé jehličnany nedaleko sídliště U Stadionu.

Nedaleko zdejších garáží a také sběrného dvora zde za odhadem 25 milionů korun vyroste nová budova, z níž ve dne v noci budou vyjíždět sanitky. Místní obyvatelé si proto musí zvyknout na hluk, jímž se právě žluté vozy spěchající ke zraněným, samozřejmě vyznačují.

Po dotazu zastupitele Františka Pilného (ANO 2011), musela i zastupitelka Šárka Trunečková (SNK - ED) konstatovat, že žádné veřejné projednávání umístění záchranky v těsném sousedství stovek domácností radnice v minulosti neorganizovala. Kraj prý na vedení města tlačil a to se zkrátka, jako v podobných případech v minulosti, nedokázalo za své občany postavit. Nejedná se však o jedinou komplikaci.

Město plánovalo úpravy sběrného dvora. Ty měly, mimo jiné, obnášet i vybudování nového vjezdu z ulice Dr. Milady Horákové. To po stavbě budovy „erzety“ nebude průchozí, protože zmiňovaný pozemek zaberou sanitky. Ani jednatel technických služeb a městský zastupitel Roman Málek (Koalice pro Chrudim) nebyl Pilnému při pondělním jednání zastupitelstva schopen vysvětlit, proč radnice na tento svůj záměr de facto rezignovala.

Stromy půjdou k zemi, hluk vzroste a to i od projíždějících vlaků.  Foto: Chrudimské noviny

Další otázka se přímo nabízí – proč se vzdaluje sídlo rychlé záchranné služby od nemocnice, kam stejně většina pacientů putuje? V době, kdy i kraj bazíruje na co největší centralizaci, přichází budování nového sídla erzety v místě, které je vzdáleno na dva kruhové objezdy od Chrudimské nemocnice, zcela v protikladu ke všeobecně přijímané zdravotnické strategii.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele brta1
#5061 brta1 21. Září 2016 - 13:58
Tak toto mohl opravdu vymyslet někdo od kulateho stolu:-),nesmyslné místo:-) až je to k smíchu.zdelší se dojezdový čas na obchvat města a zaroven na směr na Nasavrky ,nehledě na to že sanitky budou jezdit spodem města pokud se něco stane směr Pardubice-což je cca 4 kruhaky a houkaní lidem do oken.zachranka by měla být někde u femilicentra blízko obchvatu a nemocnice-nejlepe za kauflandem směrem na Mýto a né na starem měste a ještě vykacet zelen když na SV jsou volna pole,přemýšlí nekdo u těchto projektu?
Obrázek uživatele Michal
#5062 Michal 21. Září 2016 - 15:54
brta1: Tak toto mohl opravdu vymyslet někdo od kulateho stolu:-),nesmyslné místo:-) až je to k smíchu.zdelší se dojezdový čas na obchvat města a zaroven na směr na Nasavrky ,nehledě na to že sanitky budou jezdit spodem města pokud se něco stane směr Pardubice-což je cca 4 kruhaky a houkaní lidem do oken.zachranka by měla být někde u femilicentra blízko obchvatu a nemocnice-nejlepe za kauflandem směrem na Mýto a né na starem měste a ještě vykacet zelen když na SV jsou volna pole,přemýšlí nekdo u těchto projektu?
Ano, souhlasím lokalita u obchvatu je vhodnější i v ranní a odpolední špičce pro celý IZS snáž průjezdná. Příjde mi, ale nesmysl stavět tuto stavbu na úrodné půdě a navíc ještě nepatřící městu. Přišla by mi ideální lokalita v okolí za nemocnicí směr Vlčnov, kde se opakovaně v křoviskách tvoří černé skládky a 1x ročně zde týden odpočívají šátoráci.
Obrázek uživatele chrudimák
#5077 chrudimák 23. Září 2016 - 21:31
a nebylo toto místo kdysi řešeno se snahou postavit další garáže v tomto místě ???? - rozhodně lepší než sanitky těsně vedle sídliště .....
Obrázek uživatele parkovaniustadionu
#5227 parkovaniustadionu 28. Listopad 2016 - 1:04
Dobrý den, dovolil bych si reagovat především na příspěvek, týkající se původního záměru stavby patrových garáží na tomto místě. Před několika lety jsme s předsedou ze sousedního bytového domu měli, z důvodu nedostatku parkovacích míst na sídlišti U Stadionu, nápad postavit na tomto místě garáže, které by byly částečně zapuštěny do země tak, jak jsou postaveny ty stávající. Územní plán toto umožňoval. Měli jsme schůzku s městským architektem, se kterým jsme se na vzhledu garáží bez problémů domluvili. Původní záměr byl takový, že bychom založili družstvo a garáže by byly financovány průběžně během stavby jednotlivými majiteli. Ztroskotalo to ale na několika faktorech, které byly při tomto způsobu financování fatální. Nemohli jsme si, před započetím stavby, dovolit do tohoto projektu vložit nemalé vlastní finanční prostředky. Nevěděli jsme, na kolik by vyšly přeložky inženýrských sítí, protože výběrové řízení by si prováděl majitel sítí sám. Neznali jsme cenu pozemku, jelikož nám na Odboru investic MěÚ sdělili, že se bude jednat o cenu v daném místě a čase obvyklou. Takže by bylo na naše náklady potřeba nechat zpracovat odhad. Navíc bychom museli vykoupit pozemek až k další křižovatce u vjezdu do sídliště, protože po nás Odbor dopravy MěÚ požadoval vstřícný vjezd a nedovolil by nám takový, který by nebyl naproti tomu stávajícímu do sídliště. Na ten stávající by nás většina majitelů garáží nepustila, protože je soukromý. Dále bychom museli nechat vyznačit odbočovací pruh doleva na komunikaci Dr. M. Horákové směrem k okružní křižovatce U Guláška. Nutné by bylo také vykácet stávající stromy a vyjednat výjimku z ochranného pásma drah. Navíc se v tomto místě nachází nestabilní podloží a bylo by nutné nechat udělat sondy, které by řekly, jaká opatření budou na založení stavby potřebná. Projekt skončil právě na tom, že jsme nebyli, díky výše popsaným faktorům, schopni zjistit finální cenu garáží pro budoucí majitele. Osobně proti základně sanitek snad ani nic nemám, protože i nyní kolem našich domů tato vozidla jezdí a v nočních hodinách houkají jen sporadicky. Je zřejmé, že pokud ke stavbě základny dojde, provoz sanitek zhoustne a o smysluplnosti projektu lze vést také dlouhé debaty. Projekt znám jen z médií a neviděl jsem žádnou oficiální dokumentaci. Ale pokud bude mít podobu takovou, jakou má nyní na internetu, budu chtít minimálně odpovědi na to, jak je možné, povolení vjezdu a výjezdu v jiném místě, než jaký by musel být u plánovaných garáží, kde by během dne přijelo a odjelo pár automobilů a zda bude muset být vyznačen i odbočovací pruh. Také mne bude zajímat, za jakou cenu bude tento pozemek prodán. Je zajímavé, že s občany města jsou svolávána každou chvíli nějaká veřejná projednání, která by se, alespoň podle mého názoru, uskutečňovat vůbec nemusela a hlavně se již nyní ví, že některé akce nebudou v dalších mnoha letech realizovány. Informace o tom, že by mělo proběhnout veřejné projednání o tomto záměru, ke mně vůbec nedorazila.