Chrudimské noviny Havárii městského serveru za tři sta tisíc se prý nedalo předejít

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Havárii městského serveru za tři sta tisíc se prý nedalo předejít

Chrudim – Správci IT ve službách města nemají právě snadnou práci. Často musí pracovat na počítačích, jež mají nejlepší léta za sebou a starat se o webovky, které zastaraly snad už v době jejich vzniku. Na posledním jednání zastupitelstva tak musela radnice akutně řešit havárii městského serveru.

Jedná se o neočekávanou díru v rozpočtu, kterou však vzhledem k důležitosti počítačové sítě v budově MěÚ Chrudim, bylo třeba okamžitě „zaplácnout“ penězi. Deskový výměník tepla a klimatizace serveru tak spolkla 320 tisíc korun. Nedalo se těmto nákladům zabránit pravidelnou údržbou a poctivým sledováním stavu technického zařízení?

Předmětné technické zařízení bylo staré patnáct let. Pravidelně procházelo kontrolami a probíhala rovněž jeho údržba a revize ve stanovených termínech. Vzniklému havarijnímu stavu se u takto zastaralé klimatizace nedalo předejít,“ míní starosta města Petr Řezníček (SNK – ED).  

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Seiner
#5205 Seiner 14. Listopad 2016 - 10:46
To je zajímavý. Vždycky, když píšou v novinách o něčem, čemu si myslím, že rozumím, je to děsná volovina. On se jim fakt upekl server kvůli klimatizaci? (Tím nijak nezpochybňuji, že na 15 let starým serveru může dojít k havárii chlazení.)
Obrázek uživatele koala
#5206 koala 14. Listopad 2016 - 13:18
Netroufám si říct, že serveru na úřadě rozumím, ale už léta používám HDD Control za 20 USD, který mi stav disků hlásí. Zatím jsem "unavený" disk vždy včas vyměnil. Třeba to napadne i IT pracovníky na městském úřadě.
Obrázek uživatele Bleeer
#5207 Bleeer 14. Listopad 2016 - 19:10
A opravdu kleknul server? Není to tak, že je potřeba vyměnit výměník klimatizace serverovny?
Obrázek uživatele Seiner
#5208 Seiner 15. Listopad 2016 - 7:59
koala: Netroufám si říct, že serveru na úřadě rozumím, ale už léta používám HDD Control za 20 USD, který mi stav disků hlásí. Zatím jsem "unavený" disk vždy včas vyměnil. Třeba to napadne i IT pracovníky na městském úřadě.
Zpráva je sice podle mého názoru zmateční, ale o disku v ní není ani zmínka. Nepředpokládám, že by server na OU neměl redunndatní úložiště, monitorovací SW atd. Je to opravdu jiná liga, než domácí PC. Na druhou stranu nemyslím, že by museli mít klimatizovanou serverovnu.