Chrudimské noviny Městu akutně chybí dlouhodobá koncepce parkování

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Městu akutně chybí dlouhodobá koncepce parkování

Chrudim – Dlouhodobá koncepce rozvoje parkování ve městě je podobna bílému jednorožci. Mnozí o něm hovoří, někdo ho možná i viděl, reálně však všechny důkazy hovoří pro jeho neexistenci. Schopnost řešit „tvrdé projekty“ na místní radnici zkrátka stále kulhá.

Město raději „záplatuje“ věci, které akutně hrozí ostudou, nebo koncem životnosti. Klasickým příkladem je v současnosti prováděná oprava střechy a pláště budovy Muzea. Podobnou akcí, jež bude podle názorů odborníků brzy následovat, je opětovná rekonstrukce sloupu Proměnění Páně. Také zde radnice „kašle“ na doporučenou údržbu, jež znamená podstatně nižší náklady. Schopnost politiků společně s úředníky hledat koncept trvající déle, než čtyři roky funkčního období, na radnici absentuje.

Tady se parkovat nebude," křičel kdysi hystericky architekt Kopečný. Navrhne jiná místa?  Reprofoto: Chrudimské noviny

Odbor územního plánování a regionálního rozvoje má na svých webových stránkách téměř čtyřicet studií týkajících se nejrůznějších místních projektů. Letní kino, budova konventu, lesovna, sportovní hala. Koncepty, studie, plány, jež samozřejmě zahrnují i řešení parkování týkající se toho kterého území. Studie, která by se však jmenovala „Řešení parkování ve městě“ a obsahovala vytipované lokality vhodné ke stavbě parkovacích domů, podzemních parkovišť a obyčejných plácků pro pár aut, zkrátka neexistuje. Není proto divu, že zástupci města v čele s místostarostou Jaroslavem Trávníčkem (ČSSD) a městským architektem Markem Janatkou reagují podrážděně, když jim jejich laxnost někdo připomene. Naposledy se tak diskutovalo o parkování Na Větrníku. V současné době přichází „na přetřes“ opět Tyršovo náměstí, znovu se hovoří o parkovacím domě na Moravově zahradě.

Milan Kušta vyřešil parkování v centru městě elegantně. Radnice něčeho takového schopná není.  Foto: Chrudimské noviny

Město raději vymýšlí nová pracovní místa pro nejrůznější koordinátory, manažery a zbytečné úředníky, kteří se zařadí do lajny kývajících psíků za oknem starostovy Škody Superb, než aby zaplatilo odborníka, jenž rok nebo i déle bude obcházet město a následně vypracuje koncepci rozvoje parkování. Lidé se dál zlobí a není proto divu, že se objeví i fantasmagorické návrhy, v nichž by se mohlo parkovat na celé ploše Resselova náměstí. Politiky z jejich klidu však nevytrhnou.  

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele chrudimák
#5221 chrudimák 22. Listopad 2016 - 20:04
To máte pravdu, jeden člověk, který by danou problematiku dostal úkooem by pod koordinací městského architekta toto mohl mít dávno vyřešeno včetně místa, koncepce, cenových kalkulací a propočtů návratnosti ..... ale kdo by něco řešil, když neví jestli tady za 4roky bude a co kdyby slízl smetanu někdo jiný .....