Chrudimské noviny Pippichův dům v Poděbradově ulici čeká demolice

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Pippichův dům v Poděbradově ulici čeká demolice

Chrudim – Je tomu rok, co firma K2 invest místního podnikatele Milana Kušty koupila zanedbaný dům v Poděbradově ulici. Stalo se tak poté, co o historickou nemovitost ztratil zájem Martin Málek z nedalekých Slatiňan. V jaké situaci se „Pippichův dům“ nachází nyní?

Plánujeme budovu zbourat. V současné době žádáme o demoliční výměr. Poté dojde k výstavbě nového domu, v němž se budou nacházet obchody a kanceláře. V posledním podlaží by se mohly objevit byty,“ říká Milan Kušta.

Případná demolice domu, v němž žil Karel Pippich, není v rozporu s tím, co od potenciálního kupce požadoval původní vlastník – Město Chrudim. Podmínkou však bylo, že na nové stavbě zůstane zachována pamětní deska, jež připomíná právě Karla Pippicha. Ten  Od roku 1874 působil jako advokát v Chrudimi. Zapojil se zde do kulturního života; mimo jiné zvýšil úroveň místního ochotnického divadla a pěveckého spolku, uspořádal vystoupení předních umělců a jeho zásluhou získalo město přezdívku „Athény východních Čech“. Působil i v sokolském hnutí (1885 starosta chrudimského Sokola, 1887 náměstek starosty východočeské župy, 1889 člen výboru České obce sokolské, 1896 starosta východočeské župy). Dlouhodobě zasedal v chrudimském zastupitelstvu a městské radě, tři volební období byl rovněž poslancem českého sněmu za mladočeskou stranu. Příležitostně psal divadelní hry a básně. Na celostátní úrovni byl oceňován jako příklad venkovského intelektuála, který obětavě provádí drobnou práci pro národ. Současníci oceňovali i jeho řečnické schopnosti a politickou odvahu; na rozdíl od řady jiných politiků se například nebál chodit na dělnické schůze a dokázal tam slušně, ale důrazně oponovat demagogům a marxistům.

Karel Pippich zemřel v roce 1921 a byl pohřben na hřbitově U svatého Kříže.  

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele ObcanChrudimi
#5534 ObcanChrudimi 12. Březen 2017 - 18:16
Neví zde náhodou někdo, kdy byl tento dům postaven a odkdy v něm Karel Pippich žil? (Na pamětní desce se uvádí, že v něm žil, ale nikoli, že se v něm narodil).
Obrázek uživatele Bleeer
#5535 Bleeer 12. Březen 2017 - 20:05
ObcanChrudimi: Neví zde náhodou někdo, kdy byl tento dům postaven a odkdy v něm Karel Pippich žil? (Na pamětní desce se uvádí, že v něm žil, ale nikoli, že se v něm narodil).
Narodit se v něm nemohl, neb nebyl zdejším rodákem. ;)
Obrázek uživatele CML
#5536 CML 13. Březen 2017 - 0:28
Karel Pippich (1849-1921) se narodil 21. dubna 1849 ve Zlonicích u Slaného. Zde zdejšího panství Kinských, kde působil jeho otec Emanuel Josef Pippich (1812-1886) jako justiciár, se poté na pár let rodina i s malým Karlem usadila v Rakovníku. V roce 1853 přesídlili do Chrudimi, kde si E. J. P. založil advokátní praxi. Nejprve se usadili na hlavním náměstí, v Khomovském domě čp. 112/I na nároží náměstí a Široké ulice. Až v roce 1857 přišlo stěhování do tohoto domu čp. 81/IV v Poděbradově ulici, takže malému Karlovi v tu dobu bylo už 7-8 let. Každopádně zde žil až do své smrti. Zemřel v noci na velikonoční pondělí 29. 3. 1921. V matrice zemřelých je za příčinu smrti uveden zápal plic. Ještě deset dní před smrtí se zúčastnil jednání zastupitelstva a dva dny před úmrtím diktoval ve své kanceláři. Do r. 1934 v rozlehlém domě bydlel se svou rodinou Karlův syn JUDr. Jaroslav Pippich (1885-1966), jenž pokračoval v otcově odkazu. Málo známý fakt je, že dům čp. 81/IV nebyl nikdy ve vlastnictví Pippichova rodu, rodina zde žila v nájmu. V roce 1934 se Jaroslavova rodina přestěhovala do vlastního domu v Poděbradově ulici (čp. 68/IV), naproti původnímu bydlišti, jehož zahrada sahala až k Městskému parku.
Obrázek uživatele ObcanChrudimi
#5540 ObcanChrudimi 13. Březen 2017 - 15:18
CML: Karel Pippich (1849-1921) se narodil 21. dubna 1849 ve Zlonicích u Slaného. Zde zdejšího panství Kinských, kde působil jeho otec Emanuel Josef Pippich (1812-1886) jako justiciár, se poté na pár let rodina i s malým Karlem usadila v Rakovníku. V roce 1853 přesídlili do Chrudimi, kde si E. J. P. založil advokátní praxi. Nejprve se usadili na hlavním náměstí, v Khomovském domě čp. 112/I na nároží náměstí a Široké ulice. Až v roce 1857 přišlo stěhování do tohoto domu čp. 81/IV v Poděbradově ulici, takže malému Karlovi v tu dobu bylo už 7-8 let. Každopádně zde žil až do své smrti. Zemřel v noci na velikonoční pondělí 29. 3. 1921. V matrice zemřelých je za příčinu smrti uveden zápal plic. Ještě deset dní před smrtí se zúčastnil jednání zastupitelstva a dva dny před úmrtím diktoval ve své kanceláři. Do r. 1934 v rozlehlém domě bydlel se svou rodinou Karlův syn JUDr. Jaroslav Pippich (1885-1966), jenž pokračoval v otcově odkazu. Málo známý fakt je, že dům čp. 81/IV nebyl nikdy ve vlastnictví Pippichova rodu, rodina zde žila v nájmu. V roce 1934 se Jaroslavova rodina přestěhovala do vlastního domu v Poděbradově ulici (čp. 68/IV), naproti původnímu bydlišti, jehož zahrada sahala až k Městskému parku.
Přesně tohle je odpověď na mojí otázku! Super, velice děkuji! Nešlo mi primárně o to, odkdy tam žil Karel Pippich, leč je to také zajímavá informace, ale především o stáří samotného domu, k němuž bych se dostal mnohem blíže právě skrze to, odkdy tam žil Pippich. Takže mohl být postaven opravdu přibližně v té polovině 19. století, neboť z jistých zdrojů jsem se dozvěděl, že uvnitř domu jsou typické znaky klasicismu (to ví asi opravdu málokdo), především antické, přičemž klasicismus jako takový se právě v této době stal slohem běžné městské výstavby. Obvykle se pro tento sloh od poloviny 19. století používá název "neoklasicismus". Každopádně vzhledem ke stáří samotného domu (cca více jak 160 let) a k jeho současnému stavu se opravdu nedivím, že místo renovace dojde k jeho demolici...