Chrudimské noviny Vlasta Koupal: Co desatero problémů řeklo o lidech v Chrudimi?

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Vlasta Koupal: Co desatero problémů řeklo o lidech v Chrudimi?

I. Lidé v Chrudimi a jejich politici jsou tvrdí zastánci české dopravní lobby, nízké dopravní kultury a nízké kultury aut vůbec. Jsou příznivci zahraničních montoven, úpadkové ropné kultury, děsivých veřejných uličních prostorů, zbytečných silnic, jiný a osobní názor na podobu toho, co nesouvisí a není spojeno ve městě a kolem něj s touto úpadkovou kulturou zatím nemají, nebo jim zatím chybí. Lidé chtějí udělat kolem Chrudimi jeden velký kruhák, protože těch malých má město už nadbytek, a protože neví jak jinak obnovit zničené okolí města. (vizme problémy související s napojením města na obchvat u Medlešic, severní obchvat města a průmyslové zóny – propojení I17 a I 37, omezení rychlosti v ul. Na Ostrově, řešení Široké ulice . . . .).

II. Město a jeho politici cíleně a dlouhodobě upozaďují vodu jako historickou, současnou i přírodní osu městského života. Stavebně i dopravně ji ničí včetně okolního prostoru a na úkor obyčejné průchodnosti. Za léta se jim ve městě Chrudimku a její okolí podařilo zanedbat, umrtvit, zničit navazující veřejné prostory a propojení se systémem veřejné zeleně města. Letitá nečinnost, bezradnost a chybějící koncepce se shazuje na jiné subjekty včetně Povodí Labe s.p. Hrátky v parku Střelnice na tom nic nemění. (Revitalizace náhonu v parku Střelnice)

III. Situace na nábřeží v ulici Na Ostrově stejně jako na protějším břehu, jen shrnuje oba výše uvedené letité postoje lidí – tedy voličů a jejich politiků k městu, tedy nízkou úroveň dopravní kultury a zničení řeky jako přívětivé osy městského života.

IV. Kdo to o sobě nevěděl, mohl se z ankety dozvědět, že je skateboardista, který potřebuje skatepark pro nejrozšířenějším chrudimský sport – skateboarding, jenž zastínil koncepci všech veřejně a svobodně přístupných sportovních ploch po městě, potřebu rekonstrukce řady venkovních sportovišť a tělocvičen či výstavbu nových sportovních stánků i podporu bezplatného a svobodného využívání sídelní krajiny – tedy největšího sportoviště města.

V. Lidé a jejich politici v Chrudimi řeší územní plánování města, rozvoj jeho stavebních, přírodních i ostatních životních ploch a celostní obnovu krajiny podle dokumentace odtokových poměrů v lokalitě Stromovka. Voda je sice důležitá a názory na řešení tohoto problému také, ale jde jen o jeden, byť významný, prvek v životě města a krajiny a nelze jej vytrhávat z kontextu a souvislostí jiných věcí a tak se město a jeho vybrané části budou možná plánovat podle suchých poldrů či suchých nádrží, podle vodohospodářských a hydrotechnických konceptů.

VI. Politici předkládají voličům svá nejlepší řešení a lidé je proto volí, a když se ukáže, že řešení dobrá nejsou, skončí možná jako součást deseti problémů města. Nic víc, ani míň se zatím v Chrudimi nestane.

Reklama

Obrázek uživatele Václav Pávek
#5532 Václav Pávek 12. Březen 2017 - 11:20
taky by to chtělo cyklostezku na Podhůru - o tom tady není ani zmínka a to mě zaráží
Obrázek uživatele emik
#5541 emik 14. Březen 2017 - 20:37
Ja byl překvapený, že nejvíce potřebujeme novou skatovou dráhu. Je fakt, že je využívaná a děti dělají něco rozumného. Mě třeba trápi, že máme před vchodem do domu obrovské hromady psích exkrementů. Směšné je, že páníčci malých pejsků po nich uklízejí, ale kilovou hromádku přímo pod okny milovníkům asi nevadí - není to u jejich domu. Přitom malý exkrementíček v trávě ani není vidět. Městskou policii jsem u nás viděl jen jednou po jejich vzniku a pak dvakrát, když zbytečně vyšetřovali dva tři měsíce starou krádež nějaké blbosti - jestli si na něco nevzpomínám, jestli jsem si něčeho nevšiml. Pokut za neuklízení hovínek se nikdo nebojí. Ale kvůli pokutě se přece neuklízí. Chtělo by to domobranu, kdy členové vysledují, kde majitel bydlí a nálož mu vrátí přímo na rohožku...