Chrudimské noviny Volby se blíží, někteří zastupitelé proto nezahálí a startují kampaň

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Volby se blíží, někteří zastupitelé proto nezahálí a startují kampaň

Chrudim – Pondělní jednání městského zastupitelstva přineslo jednu, ne příliš překvapivou informaci. Ti bystřejší ze zastupitelů našlápli motory a jali se provádět předvolební kampaň. Ostatní, dle svého zvyku, pouze přihlíželi slovním exhibicím.

Hlavní řečníkem se stal samozřejmě nový „Málek“ - František Pilný (ANO 2011). Nikdy mu zcela nedošly nápady a podněty, jimiž by mohl apelovat na vedení města, aby se více snažilo, dávalo více peněz tam i onam. Nejprve však bylo třeba schválit program jednání, z nějž však místostarosta Jaroslav Trávníček (ČSSD) stačil stáhnout vyhlášku o pronájmu veřejných prostranství, protože prý není dostatečně připravena. 

Součástí prvního bodu jednání, v němž již tradičně exceluje nad excelovými tabulkami šéfka Finančního odboru MěÚ Chrudim Hana Vránová, byl samozřejmě rozpočet, respektive rozpočtové opatření a navýšení výdajů. Po dlouhých čtyřiceti letech také mohlo město přispět padesáti tisícovkami nově narozeným trojčatům, která přišla na svět v hradecké porodnici, narodila se však Chrudimákům.

Dotace pro Centrum J. J. Pestalozziho prošla i přes to, že pánové David Kasal (ANO 2011), Richard Herbst (ANO 2011) a František Pilný (ANO 2011) se hlasování zdrželi. Prozatím jednotlivé body podpořili zvolení zástupci bez větších komentářů. S tím, jak nadcházelo schvalování kulturních a sportovních dotacích, bylo jasné, že tady už o hladké jednání nepůjde.

Peněz na kulturu a sport je prý málo.  Foto: Chrudimské noviny

Slovo si v diskusi vzal František Pilný a navrhl, aby dotace v oblasti „kultura“ byly výrazně navýšeny. Celkem by zastupitel vzal asi 140 tisíc korun z odboru územního plánování, které město dává na zpracování studií a rozdělil je údajně spravedlivěji mezi jednotlivé žadatele. Prakticky stejnou argumentaci zvolil člen ANO 2011 v případě dotací sportovních. Předsedající starosta Petr Řezníček (SNK – ED) byl však toho názoru, že v podobě, jakou Pilný předložil, je jeho pozměňovací návrh nehlasovatelný. Zavání prý ztrátou transparentnosti a de facto pochybuje o kompetenci členů kulturní komise rady města, případně sportovní komise, kteří navrhují, kolik se má komu poslat peněz na dotacích. Nabízí se proto otázka, co Pilný svým přístupem sleduje. Kulturní komisi předsedá jeho stranický kolega Richard Herbst, jenž již několikrát žádal o navýšení prostředků určených k rozdílení mezi jednotlivé subjekty, na druhou stranu je to právě on a jeho kolegové, kdo, podle Pilného interpretace, nespravedlivě tyto peníze rozdělují. Snaží se snad městský zastupitel Pilný „koupit“ si u veřejnosti plusové body za peníze z dotací, jež plynou subjektům sdružujícím velkou část místních voličů? Není žádným tajemstvím, že František Pilný je společně s komunisty vášnivým bojovníkem proti jiným dotacím, a sice místní katolické farnosti, jež peníze nevyužívá pro ukojení sportovních, nebo kulturních vášní, ale k opravám význačné památky, kterou je kostel Nanebevzetí Panny Marie. Církev však většina veřejnosti nemá ráda, takže Pilného snaha ubrat finance určené k opravám chrámu, vyznívá lehce populisticky. Stejně, jako jeho touha po navýšení financí plynoucích do kultury a sportu.

Hledejte si hlavně vlastní zdroje, vzkazuje František Pilný ruku v ruce s komunisty místní farnosti.  Foto: Chrudimské noviny

Bývalý předseda kulturní komise Tomáš Židek (SNK – ED) přítomné seznámil s praxí těch, kdo o městské peníze žádají. Většina žadatelů své požadavky prý nerealisticky „nafoukne“, takže je zcela zbytečné zavádět změny. Co však hodnotí jako jednoznačné plus, je snaha navýšit prostředky určené k rozdílení. Najít volné peníze určené k dotování kultury a sportu slíbil místostarosta Jan Čechlovský (ODS). František Pilný byl s tímto příslibem spokojen a oba své pozměňovací návrhy stáhnul. Původní znění obou materiálů následně zastupitelé odhlasovali a dotace tedy půjdou k těm, komu byly původně navrženy.

Plusové body se na tomto tématu snažil získat i zastupitel Josef Káles (Svobodní), jenž starostovi vmetl do tváře, že Svobodní jsou kategoricky proti dotacím. Ukázala se zde krátká paměť mladého politika, který se ještě před dvěma lety v případě hlasování o sportovních dotacích dokázal pouze zdržet a jeho kolega Petr Lichtenberg (Svobodní) zvedl dokonce ruku pro. 

Finanční podpora slíbená radnicí na opravu pilířů presbytáře kostela svaté Kateřiny a také Luboši Jelínkovi k opravě historického domu v centru města, prošla hlasováním i přes to, že většina členů ANO 2011, s výjimkou Richarda Herbsta, se hlasování zdržela.

Osobností města bude Jarmil Chládek, ke sdružení energetických manažerů se radnice přes výhrady Františka Pilného a Josefa Kálese připojí.

Dotace sportovním areálům určené k modernizaci skříněk a wellness centra byly rovněž schváleny. František Pilný pouze veřejně poděkoval jejich šéfovi Luďkovi Marouskovi za jeho práci. Dělá ji prý dobře a toho si městský zastupitel cení.

Velkým zklamáním bylo pro Pilného neschválení jeho návrhu, aby vedení města – konkrétně starosta a místostarostové - na webových stránkách radnice zveřejňovalo své programy. Od člena strany Andreje Babiše, jenž odmítal zveřejnit své příjmy a odbyl novináře známou hláškou „Sorry jako“, je tato snaha o větší transparentnost místní samosprávy minimálně zvláštní.

Následovaly informace i činnosti rady města a také volná diskuse, v níž David Kasal (ANO 2011) přinesl nejnovější informace o dění v chrudimské nemocnici. Tento materiál přinesou Chrudimské noviny ve zvláštním článku.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Jirka senior
#5565 Jirka senior 21. Březen 2017 - 17:48
Jen pro informaci . Pilny neni clenem ANA .