Chrudimské noviny Zastupitelstvo ve stínu Bohemky

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Zastupitelstvo ve stínu Bohemky

Chrudim – Na svatého Josefa zasedli pánové a dámy městští zastupitelé do svých škamen v budově městského úřadu na Pardubické ulici. K jednání jim byla dvacítka, respektive jednadvacítka bodů. Z nich nejzajímavější, „neuralgický bod“, jak pravil starosta města Petr Řezníček (SNK – ED) byl návrh na zrušení nájemní smlouvy se společností Homa holding, vlastníkem Hotelu Bohemia.

Rozpočtové opatření, volbu přísedícího zdejšího okresního soudu nebo schválení kandidátů na „Osobnost města Chrudim“ nechali politici a političky bez připomínky, do diskuse se nepřihlásil nikdo. Všichni samozřejmě čekali na zmiňovaný bod, jenž měl posunout z místa nedostavěné parkoviště před Hotelem Bohemia a tak potenciálně i celou nezdařenou rekonstrukci této chrudimské chlouby. Karty byly rozdány již od minulé schůze zastupitelů a do pondělí 19. března nedošlo k žádné zásadní změně.

Sakury před Bohemkou zaplatily životem zcela zbytečně.  Foto: Chrudimské noviny

Starosta města a předkladatel materiálu Petr Řezníček spolu s místostarostou Janem Čechlovským (ODS) a překvapivě též komunistickými zastupiteli, trvají na vybudování podzemního parkingu tak, jak uvádí platně uzavřená smlouva s vlastníky hotelu. Nátlak, jejž jednatel firmy Homa holding Jiří Mařas přes některá média v poslední době zintenzivnil, zásadně odmítají. „Město vyšlo majiteli maximálně vstříc, je ochotné ke kompromisu. Za své peníze jsme chtěli postavit podzemní parkoviště, hotel a jeho hosté by ho měli samozřejmě k dispozici. I tuto variantu, tento vstřícný krok, pan Mařas odmítl,“ řekl v průběhu schůze starosta Řezníček. Náklady na stavbu by se do městské kasy mohly vrátit zhruba za deset let, což potvrdil i do diskuse přihlášený Josef Lebduška z řad přítomné veřejnosti.

Opoziční členové Svobodných by byli pro dostavbu jakéhokoliv parkoviště, František Pilný (Nez. za ANO 2011) je pro dodržení smlouvy a výstavbu podzemního parkovacího domu. Přesto se domnívá, že zástupci radnice prosazují zbytečně „silové“ řešení problému a málo úsilí věnují diplomacii. To místostarosta Jaroslav Trávníček (ČSSD) dál nepochopitelně hájí spíše „barvy“ společnosti Homa holding. Nadzemní parkoviště by mu příliš nevadilo.Hotel by neměl být závislý na jiném provozovateli parkoviště. V současné době sledujeme trend v  umisťování aut pod zem, je ale správné, aby toto město prosazovalo za cizí peníze,“ ptá se místostarosta Trávníček.

Poté, co starosta vyhlásil desetiminutovou přestávku, v jejímž průběhu prý politici nalezli názorovou shodu, předkladatel celý materiál z jednání stáhl. Město zkusí zorganizovat pro zastupitele seminář, na nějž pozve i jednatele firmy Homa holding Jiřího Mařase a až teprve poté se Hotel Bohemia na schůzi vrátí. Patová situace tak trvá.

Z nejužšího vedení města však prosakují i poněkud zajímavější zkazky. Politici tuší, co se za neochotou Jiřího Mařase ke kompromisnímu řešení skrývá. Jednatel údajně chce pouze dostavět nadzemní parkoviště a následně hotel prodat. V tomto smyslu měl prý již mluvit i s některými chrudimskými podnikateli. Co by pak s hotelem jeho nový majitel udělal, není samozřejmě jasné. Jasné však je, že i on by případnou změnu využití hotelových budov musel konzultovat s městem. A to ji nemusí povolit.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele koala
#6353 koala 20. Březen 2018 - 15:02
„Hotel by neměl být závislý na jiném provozovateli parkoviště. V současné době sledujeme trend v umisťování aut pod zem, je ale správné, aby toto město prosazovalo za cizí peníze,“ ptá se místostarosta Trávníček. Věnoval jsem prohlášení doyena chrudimské politiky poměrně dlouhý čas a stejně jsem nepochopil. Mohu poprosit přítomné diskutéry o vysvětlení logiky věci?