Chrudimské noviny "Jiří Mařas se v kauze Hotelu Bohemia chová jako buran," myslí si architekt

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

"Jiří Mařas se v kauze Hotelu Bohemia chová jako buran," myslí si architekt

Chrudim – Nekončící kauza parkoviště před Hotelem Bohemia hýbe chrudimskou veřejností. Vyjadřují se k ní „laici“ i lidé „od fochu“. Není proto divu, že svůj názor na poslední vývoj si pro sebe nenechal i věčný kritik prakticky všech kroků zdejší radnice na poli urbanismu a architektury, architekt Vlasta Koupal.

Ve své stati Koupal hodnotí i údajně krátkozraké řešení parkingu před Bohemkou, kde by prý mělo spíše jít o koncepci celého Masarykova náměstí, než jen plochy před hotelem. V této otázce se tak kupodivu shoduje s městským architektem Markem Janatkou, který na tuto kardinální záležitost upozorňoval městské zastupitele též.

Šéf města a bývalý pedagog nerozumí dlouhodobě urbanizmu ani architektuře ani dopravě. Je možná těžké, obklopit se lidmi s profesí, kteří mají odbornost a trochu tomu rozumí, byť by měli jiné názory. Starosta možná už žije v bublině svého trůnu a z čím dál větší výšky kouká na své poddané. Názory utajeného městského architekta, kterého platíme, nikdo nezná. Starosta má rád fakta, ale zatím moc daleko v příběhu Masarykova náměstí nedohlédl,“ tvrdí Vlasta Koupal, přestože názor Marka Janatky na parkoviště před Hotelem Bohemia je jasný a zřejmý. Hotel podle městského architekta potřebuje odborné, nikoli politické řešení.

Politik za ANO je stejný jako jeho šéf a celé populistické hnutí. Bez dlouhodobější vize, koncepce, názorů. Vize je to, co zrovna nejpočetnější či nejkřiklavější chtějí. Dneska je v kurzu nadzemní parkoviště, zítra to může být to podzemní. O prostoru města v souvislostech se neuvažuje. Uvažuje se o tom, komu s parkovištěm vyhovět a co z toho bude. ANO se pilně těší na otevření hotelu, pilně hledá oboustranně výhodná řešení. Možná by ANO mělo pilně přemýšlet o minulosti a budoucnosti města. Zatím chce ANO akorát pilně zničit prostor před Bohemkou bez znalosti odpovídajících urbanistických, architektonických a dopravních souvislostí. Pilně v Chrudimi makáme,“ ptá se architekt Koupal a poukazuje tak na velkou bolest opozičních politiků. Ti mnohdy pouze rádi využívají nálad ve společnosti, koncepce a dlouhodobá vize v jejich jednání chybí.

Nit suchou nenechává Vlasta Koupal ani na sociálních demokratech. Kdo má na starosti dopravu ve městě a proč doprava ve městě stále vypadá tak obludně!? Sociálně demokratičtí páni - další zbyteční místostarostové - nechápou, že rozvoj města není ve výstavbě nových povrchových parkovišť ve zbytcích staré zástavby v návaznosti historického centra na pozemcích v majetku města. Pomocí parkovišť se město neplánuje ani nedochází k jeho zhodnocování. Tady nejde jenom o hotel, jde o velký kus městského území. Z urbanistického hlediska je povrchové parkoviště ohromný problém, který celé místo zničí, destruuje město a znemožní obnovu celého prostoru Masarykova náměstí. Stejně tak popře postupnou humanizaci chrudimské dopravní stoky ještě před tím, než by se k ní mohlo přikročit,“ kritizuje místostarosty Jaroslava Trávníčka a Miroslava Tejkla architekt.

Nevybíravě Koupal glosuje i jednání firmy Homa holding zastoupené jednatelem Jiřím Mařasem. Dění kolem hotelu je od počátku doprovázeno celou řadou kauz, včetně těch kriminálních. Asi něco není v pořádku. Obrázek o dění si lze doplnit z výhružného dopisu zástupce firmy  HOMA holding s.r.o pana Mařase starostovi. Přesně takhle se chová nekulturní a zaostalý podnikatel. jinými slovy klasickej buran. Město a jeho lepší podoba je pro něj až na posledním místě. Znovu - v této lokalitě vybudovat nadzemní parkoviště je nevhodné, lépe řečeno mělo by to být nepřípustné,“ uzavírá architekt Vlasta Koupal.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Kučerovi
#6368 Kučerovi 29. Březen 2018 - 18:45
Řekl samozvaný architekt Koupal, který jak je z článku zřejmé, jen kritizuje, ale zde se sním dá souhlasit. Kritizovat umí leckdo, ale srovnávat ho se skutečným architektem Janatkou je hustý, zejména když žádnou stavbu, či regeneraci atd. logicky nenavrhl-ani nemohl. Navrhovat zahrádku u RD, kde asi má kvalifikaci zahradního architekta ze zemědělské školy asi má, ale to nemá nic společného s urbanismem. Architekt Janatka by měl naopak dostat více prostoru, minimálně by jeho názory měli být veřejné. Z evidence komory architektů je zřejmé, že Koupal není architektem a zřejmě není ani stavařem - tím myslím osobou s razítkem. Za pár let se bude vydávat za doktora a řešit nemocnici? Toto jste si Valento neověřil, či Vám to vyhovuje mlžit? Co se týče parkoviště před hotelem, tak na to nemusí být člověk architekt, stačí obyčejný rozum, aby věděl, že postavit větší parkoviště a vše vyasfaltovat je krok zpět a zvětšení kapacity parkoviště se musí řešit pod zem a to nejen tady, ale bude to třeba i u sídlišť. Stačí se podívat na starší google mapy, kde je ještě parkoviště a představit si kdyby se zvětšilo....fuj. Že Mařas je minimálně buran, je jasný, souhlas, proto tam ale bohužel je. Je to člověk na špinavou práci aby skutečný vlastník byl křišťálově čistý :(
Obrázek uživatele chrudimák
#6369 chrudimák 30. Březen 2018 - 8:09
si děláte srandu ... "Architekt Janatka by měl naopak dostat více prostoru" . architektem města je již 8let !!! co ukázal, co dokázal v městě ???? řekněte mi pět (nebo stačí tři) urbanistických koncepčních věcí co v městě za tu dobu dokázal ???? a to má od města (pana Čechlovského) volnou ruku ... za mně je to jen teoretik, co má moc řečí, ale skutek utekl ...
Obrázek uživatele Jakub Valenta
#6370 Jakub Valenta 30. Březen 2018 - 8:43
Kučerovi: Řekl samozvaný architekt Koupal, který jak je z článku zřejmé, jen kritizuje, ale zde se sním dá souhlasit. Kritizovat umí leckdo, ale srovnávat ho se skutečným architektem Janatkou je hustý, zejména když žádnou stavbu, či regeneraci atd. logicky nenavrhl-ani nemohl. Navrhovat zahrádku u RD, kde asi má kvalifikaci zahradního architekta ze zemědělské školy asi má, ale to nemá nic společného s urbanismem. Architekt Janatka by měl naopak dostat více prostoru, minimálně by jeho názory měli být veřejné. Z evidence komory architektů je zřejmé, že Koupal není architektem a zřejmě není ani stavařem - tím myslím osobou s razítkem. Za pár let se bude vydávat za doktora a řešit nemocnici? Toto jste si Valento neověřil, či Vám to vyhovuje mlžit? Co se týče parkoviště před hotelem, tak na to nemusí být člověk architekt, stačí obyčejný rozum, aby věděl, že postavit větší parkoviště a vše vyasfaltovat je krok zpět a zvětšení kapacity parkoviště se musí řešit pod zem a to nejen tady, ale bude to třeba i u sídlišť. Stačí se podívat na starší google mapy, kde je ještě parkoviště a představit si kdyby se zvětšilo....fuj. Že Mařas je minimálně buran, je jasný, souhlas, proto tam ale bohužel je. Je to člověk na špinavou práci aby skutečný vlastník byl křišťálově čistý :(
Díky za reakci. Škoda, že jsme se, Kučerovi, nedozvěděli nic moc o faktické stránce věci. Argumenty ad hominem vám ale jdou ;) Hezké svátky!
Obrázek uživatele slava
#6372 slava 1. Duben 2018 - 10:37
Kamarád Lichtenberga a Michalové bude kandidovat za Svobodné nebo za TOP09? Měl by si to ujasnit. :-)
Obrázek uživatele emik
#6375 emik 1. Duben 2018 - 19:30
Opozice to má vždycky snažší, protože nemusí předjímat, po bitvě je každý generál a můžou jen komentovat, co je blbě. Takhle škodil Paroubek, vlastně i Zeman. Teď je zase lokální i globální hon na čarodějnice.