Chrudimské noviny Spolupráce s partnerskými městy se smrskla na regionální estrády

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Spolupráce s partnerskými městy se smrskla na regionální estrády

Chrudim – Vyhledávání nových a perspektivních partnerských měst dle všeho vázne. „Na triku“ má tuto agendu šéf komise pro zahraniční vztahy rady města Roman Málek (Koalice pro Chrudim). Před časem proto raději všechny výstupy z jednání tohoto poradního orgánu přestal uveřejňovat na webových stránkách zdejší radnice. Nyní se zde ale jeden zápis objevil.

Po „tučných“ letech spolupráce s holandským Ede, které v nedávné minulosti poněkud jednostranné partnerství s Chrudimí ukončilo, je to smutné čtení. Místostarosta Málek sice zkoušel najít další města v západní Evropě, která by mohla navázat spolupráci s druhým největším sídlem Pardubického kraje, ale jeho aktivita zatím nepřinesla žádný výsledek. Z tří současných partnerských měst se užší spolupráce smrskla pouze na dvě – slovenský Svidník a polskáou Olešnici. O „tvrdých projektech“ si může Chrudim nechat zdát, stále totiž jde pouze o jakousi formu kulturního kamarádství bez výraznějších přesahů. Výsledky však možná přinese Málkova cesta po Mexiku

Co chystá Roman Málek a jeho kolegové z chrudimského „zamini“na letošek? Od 22. do 24. září by tu měl probíhat Česko-slovenský víkend. V plánu je módní přehlídka a oblíbená gastro akce se slovenským menu. V kostele se uskuteční československá mše, zahraje slovenská skupina „Piňazi de“. Chybět nesmí přednáška o Svidníku. Koncem září se akce přesouvá na Slovensko, kde si pro změnu Chrudimáci prohlédnou toto východoslovenské město. V květnu mohou zájemci vycestovat na tradiční Rusínský festival a v létě na tamější městské slavnosti.

Polská Olešnice zůstává chudým příbuzným – Chrudim se tu v září zapojí do „Dnů Evropy“, koncem října zde vystoupí heligonkáři a zpěváci. 

Větší "sešup" si asi nelze představit. 

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele rm
#6410 rm 13. Duben 2018 - 14:32
Vážený pane redaktore, aktivit je řada, ale ne všemi se komise zabývá na každém jednání. Například v květnu je akce Májový víkend na Slovensku - http://www.chrudimsobe.cz/2018-05-25-majovy-vikend-na-slovensku, plánují se akce i v Polsku, ale méně, než vloni (to se slavilo jejich výročí). Samozřejmě jsme omezeni i rozpočtem. Je potřeba rozlišovat, co řeší komise a co řešení vedení radnice. Ne vše totiž přísluší komisi. Děkuji Vám za zveřejnění odkazu na moji soukromou dovolenou v Mexicu. V Chrudimi proběhla první přednáška, zřejmě bude i další. Prozatím jedna z nich proběhne 22. listopadu, ale v Královéhradeckém kraji. S přáním hezkého víkendu Roman Málek
Obrázek uživatele koala
#6415 koala 14. Duben 2018 - 20:09
Tak jestli z té řady významných akcí, pane Málku, uvedete zřejmě nejvýznamnější - turistickou návštěvu Svidníku, Bardějova a Levoče, tak o těch dalších akcích už raději ani nechci vědět. Pane Málku, ruku na srdce, takhle si představujete mezinárodní spolupráci mezi městy? K čemu je to dobré? K vaší sebeprezentaci před volbami? Co kdyby jste toho markýrování za naše peníze už nechal a šel se nechat zaměstnat někam, kde se práce nepředstírá?
Obrázek uživatele rm
#6416 rm 15. Duben 2018 - 23:03
Dobrý den, zřejmě jste mě nepochopil - nepsal jsem nejvýznamnější, ale že zápisy řeší jen vybrané věci (z nich autor článku čerpal). Pokud se podíváte, tak na uvedeném odkazu nikde nefiguruji, tak nevím, proč sebeprezentace. Ale chápu, dlouhodobě mě nemáte rád (a nejen mě). Jinak zřejmě jste nepostřehl - od roku 2015 nejsem již uvolněným místostarostou, takže mě radnice neživí. Moji obživou jsou služby v oblasti reklamy, marketingu, produkce - konkrétně tedy tiskové služby, reklamní předměty, roadshow, pořádání soutěží, dětských dnů, správa www, konzultace v oblasti internetových služeb apod. Vesměs popis aktivit najdete na stránce www.r36.cz Samozřejmě dělám i další aktivity v oblasti HR, rozvoje regionu. V současné době jsem minimalizoval sekci v oblasti bezpečnosti, kde jsem byl aktivní více než tři roky. Mějte se hezky, pěkný nedělní večer a přeji Vám více optimismu do života S pozdravem Roman Málek PS: bylo by vhodné, kdybyste se podepsal :-)
Obrázek uživatele Jana Novotná
#6418 Jana Novotná 16. Duben 2018 - 12:51
Pane Málku, vás že radnice neživí? A co vám to z města chodí na konto? A nebojte se tu částku napsat, když už tady mlžíte.
Obrázek uživatele rm
#6425 rm 17. Duben 2018 - 11:47
Paní Novotná, pod pojmem "živí" si představuji něco, co člověku dává třeba 1/2 příjmů apod. Ve výsledku mám k "dispozici" pro sebe okolo 11-13 tisíc/měsíčně (odečteny náklady - například možná nevíte, že mi nejsou propláceny ani telefony apod.). K tomu mám, ať nemusíte hledat", ještě cca 2000 Kč měsíčně jako jednatel Technických služeb. Přeji hezký den.
Obrázek uživatele chrudimský rodák
#6426 chrudimský rodák 17. Duben 2018 - 13:12
Dobrý den pane Málek, představte si, že ani mě nikdo neproplácí telefony!!!! A ani stravné, jízdné a nemám žádné prebendy. Kde si mohu stěžovat??? Když si budeme stěžovat dva, máme větší šanci na úspěch. Sdělte mi prosím, na co bych měl mít nárok dle vašeho pohledu. Jsem obyčejný živnostník a platím daně. Jo, dodatek, za mnou jsou vidět výsledky práce.
Obrázek uživatele Jana Novotná
#6427 Jana Novotná 17. Duben 2018 - 17:11
Takže cca 20.000,-Kč (bez těch vašich nákladů) čistého za to, že jednou týdně se mihnete na radnici, jednou za čtrnáct dní mlčíte dvě hodiny na Radě města a jednou za tři měsíce děláte totéž na Zastupitelstvu, to vám nepřijde jako prima kšeft? A můžete mi tedy říct, co jste za ty čtyři roky za tyhle "drobný" pro Chrudim udělal?
Obrázek uživatele rm
#6431 rm 18. Duben 2018 - 15:50
chrudimský rodák: Dobrý den pane Málek, představte si, že ani mě nikdo neproplácí telefony!!!! A ani stravné, jízdné a nemám žádné prebendy. Kde si mohu stěžovat??? Když si budeme stěžovat dva, máme větší šanci na úspěch. Sdělte mi prosím, na co bych měl mít nárok dle vašeho pohledu. Jsem obyčejný živnostník a platím daně. Jo, dodatek, za mnou jsou vidět výsledky práce.
Dobrý den, rozumím - taky jsem byl skoro 15 let živnostník (dnes jsem přešel do jiné formy podnikání) a musel jsem si na to vydělat. Nicméně v kontextu - čtenář si pak může myslet, že místostarosta to má jako zaměstnanci úřadu, ale nemá. Nemám taky stravenky, telefony... To nebylo stěžování, ale konstatování.
Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#6434 Tomáš Velendorf 19. Duben 2018 - 11:38
Dobrý dne pane Málku, myslíte, že v kontextu těch Vašich 2000,-Kč/měsíčně, jako jednatele Technických služeb, či v kontextu těch 11-13 000,-Kč/měsíčně, v rámci Vaší práce na radnici, by jste byl schopen, se angažovat ve věci přístřešku zastávky MHD v sídl. U stadiónu, který již třetím rokem stojí naprosto zbytečně tam, kde již zastávka dávno není (byla cca před třemi lety posunuta o pár desítek metrů dál, ve směru ke křižovatce u "Guláška"), a aby se tento přístřešek logicky přemístil na zastávku v opačném směru, tedy ve směru k nemocnici? Když už toho nejsou za ty dlouhé roky schopni ti, kteří jsou za to zodpovědní, a kteří za tyto své zodpovědné funkce pobírají nepochybně daleko více, než jaká je ta almužna, kterou pobíráte za svoji činnost Vy?
Obrázek uživatele rm
#6443 rm 25. Duben 2018 - 22:40
Tomáš Velendorf: Dobrý dne pane Málku, myslíte, že v kontextu těch Vašich 2000,-Kč/měsíčně, jako jednatele Technických služeb, či v kontextu těch 11-13 000,-Kč/měsíčně, v rámci Vaší práce na radnici, by jste byl schopen, se angažovat ve věci přístřešku zastávky MHD v sídl. U stadiónu, který již třetím rokem stojí naprosto zbytečně tam, kde již zastávka dávno není (byla cca před třemi lety posunuta o pár desítek metrů dál, ve směru ke křižovatce u "Guláška"), a aby se tento přístřešek logicky přemístil na zastávku v opačném směru, tedy ve směru k nemocnici? Když už toho nejsou za ty dlouhé roky schopni ti, kteří jsou za to zodpovědní, a kteří za tyto své zodpovědné funkce pobírají nepochybně daleko více, než jaká je ta almužna, kterou pobíráte za svoji činnost Vy?
Dobrý den, probírali jsme na poradě. Kolegům údajně mail nepřišel, prosím pošlete jim ho ještě jednou (a mne v kopii), rádi Vám odpoví a zřejmě napíší podrobnosti. Věc je v řešení a i v rozpočtu na letošní rok.