Chrudimské noviny Připravuje se rekonstrukce oratoře v arciděkanském chrámu

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Připravuje se rekonstrukce oratoře v arciděkanském chrámu

Chrudim – Hlavní a největší místní chrám je kostel Nanebevzetí Panny Marie (NPM). Čtyřicet let komunistické devastace se zle podepsalo na jeho stavu. Jedna z lodí už má novou střechu, práce na exteriéru, ale i interiéru rozhodně nekončí. Opravy by se tak mohla dočkat i někdejší oratoř v presbytáři kostela.

Největší stavební akcí, která nás čeká, je oprava věží a západního průčelí kostela NPM. Předpokládaný rozpočet je zhruba 36 milionů korun. Na tuto opravu chceme čerpat prostředky z takzvaných Norských fondů. Letos bylo v rámci přípravy k podání žádosti o dotaci z Norských fondů provedeno geodetické zaměření a zpracována projektová dokumentace. Celkový náklad na to činil 1 575 420 korun. K pokrytí této částky jsme si vzali půjčku ve výši 750 000 korun od farnosti Litomyšl. Dále přispělo město Chrudim 200 000 korunami, Pardubický kraj 320 000 korunami a Biskupství královéhradecké 100 000 korun, zbytek byl uhrazen z prostředků farnosti. Již jsme splatili první splátku 300 000 korun z výše uvedené půjčky,“ informuje své farníky arciděkan Jiří Heblt.

Celý projekt bylo nutné rozšířit o zpřístupnění a rekonstrukci oratoře, jelikož jsou požadavky ze strany fondu na využití kostela k různým akcím pro veřejnost. Například výstavy, přednášky, besedy, koncerty. Celkový náklad na obnovu oratoře bude zhruba pět milionů korun a zahrne se také do čerpání z Norských fondů. Projektovou dokumentaci zpracovává firma INRECO, s.r.o., očekávané náklady na její zpracování v roce 2020 by měly činit 186 000 korun. Pokud budeme příští rok v žádosti o čerpání dotace na opravu kostela z Norských fondů úspěšní, povinná spoluúčast farnosti na financování projektu bude 10 %, tedy zhruba čtyři miliony korun,“ uzavírá arciděkan Heblt.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Július Šuman
#9064 Július Šuman 10. Leden 2020 - 17:41
Je smutné, že Město i Kraj dotují největší lež a nesmysl v historii lidstva, když obyvatelé Medlešic nemají ani kanalizaci a Chrudim samotná by by potřebovala investovat do x smysluplnějších projektů. To navíc v době, kdy je církev vlastníkem nehorázného bohatsví, které si nakradla v celém průběhu své existence, a kdy každou chvíli vyplouvá na povrch, jaká nechutná zvěrstva se uvnitř církve dějí..
Obrázek uživatele Jakub Valenta
#9065 Jakub Valenta 10. Leden 2020 - 20:28
Július Šuman: Je smutné, že Město i Kraj dotují největší lež a nesmysl v historii lidstva, když obyvatelé Medlešic nemají ani kanalizaci a Chrudim samotná by by potřebovala investovat do x smysluplnějších projektů. To navíc v době, kdy je církev vlastníkem nehorázného bohatsví, které si nakradla v celém průběhu své existence, a kdy každou chvíli vyplouvá na povrch, jaká nechutná zvěrstva se uvnitř církve dějí..
Lžete
Obrázek uživatele Július Šuman
#9069 Július Šuman 12. Leden 2020 - 9:58
Opravdu? Je mi jasné, že pánbíčkáři tolik znepokojující pravdy najednou jen těžce zkousávájí, ale ani Vaše osočování mé osoby ze lži na faktech, které jsem zde uvedl, nic nezmění. Hezký den. Petr Kopecký
Obrázek uživatele Chrudim Ák
#9070 Chrudim Ák 12. Leden 2020 - 17:56
v čem přesně?
Obrázek uživatele Jokl
#9071 Jokl 12. Leden 2020 - 22:09
Pane Kopecký, kdyby do Evropy nepřišlo křesťanství, tak dodnes budeme jíst rukama, manželky by nosily hadr přes obličej a 90 % národa by mělo IQ podobné tomu vašemu. Zabývejte se něčím pro vás vhodnějším, tohle už asi nedoženete:)