Chrudimské noviny Zastupitelstvo letos poprvé

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Zastupitelstvo letos poprvé

Chrudim – Začíná se to stávat pravidlem. Ať už městští zastupitelé projednávají 30 nebo jen 16 bodů, trvá jim schůze dlouhé hodiny. V pondělí 17. února začala ve čtyři hodiny odpoledne a skončila tři minuty před desátou. Opozice zkrátka ráda diskutuje, a to je dobře.

Chrudimští politici na úvod schválili komisi, která na každém zastupitelstvu přijímá pozměňovací návrhy. Ověřovatelem zápisu z jednání měl být jmenován Daniel Lebduška (Piráti). Ten však nepřišel dostatečně včas, ani nezaslal info o svém zpoždění. 

Následovalo schvalování programu jednání, v němž se narychlo, takzvaně „na stůl“, objevil jeden materiál, o němž opozice neměla tušení. Program byl schválen, stejně jako již tradiční rozpočtové opatření. V něm sice Petr Řezníček (SNK-ED) přišel s návrhem několika změn, jež by přinesly kýžený milion dvě stě tisíc korun na rekonstrukci vytápění domu dětí a mládeže, koalice však na jeho nápad nekývla. Diskutovalo se též o oslavách 75 let od skončení druhé světové války, jež ve městě letos proběhnou v poněkud větším stylu. Starosta František Pilný (ANO 2011) je totiž vášnivým milovníkem historie a tuto příležitost si zkrátka nechce nechat utéct.

Sociální podnik, o němž se rokovalo hned v závěsu za rozpočtovým opatřením, je pro velkou část opozice záhadou. Starosta proto vysvětloval, že nová městská „firma“ umožní jisté snazší začleňování sociálně znevýhodněných spoluobčanů do pracovního procesu, cílem je pak větší čistota města. Ve zkratce řečeno – nezaměstnatelní, zdravotně handicapovaní a další, kteří projeví touhu si nějaký ten „šesták“ vydělat, dostanou za úkol uklízet drobný nepořádek v ulicích, stříhat keře, sekat trávu. Bývalý místostarosta Roman Málek (Koalice pro Chrudim), jenž opět nachází ztracenou energii pro svou roli dotěrné a nenechavé „vši v kožichu“, vyslovil obavu, aby v tomto případě nešlo o chrudimské „Čapí hnízdo“. Tedy neprůhledné penězovody kamsi. Starosta tuto spekulaci kategoricky odmítl.

Čapí hnízdo v Chrudimi údajně nehrozí.  Foto: Chrudimské noviny

Dotace městským lesům schválilo městské zastupitelstvo bez potíží, diskusi vzbudil materiál, v němž, čistě teoreticky, šlo o prodej pozemku pod „Moravovou zahradou“. Vystoupila v ní i spolumajitelka parcely ležící v sousedství zahrady. Politiky konfrontovala se šokující informací – část uvažovaného parkovacího domu v této lokalitě je navržena i na soukromých pozemcích, přičemž se prý počítá s jejich vyvlastněním. Vyvlastňovat soukromý majetek pro stavbu parkoviště však městští zastupitelé bez rozdílu politické příslušnosti odmítli. Návrh do projektu vložila údajně architektka.

Jakkoli na prodej město nekývlo, chce starosta hledat kompromisní řešení. Část zahrady totiž obsadila černá stavba dílny, část si pro sebe chtějí „ukousnout“ místní technické služby.

Předkupního práva na pozemky na Skřivánku vedení radnice nevyužije, poplatky ze psů v několika místních částech byly uvedeny do souladu se zbytkem města.

V souvislosti se změnami odměňování některých politiků – především neuvolněných místostarostů – „vystartoval“ se svou počítačovou prezentací Roman Málek. V ní přítomné upozornil, že jde již o třetí zvyšování „platů“ pirátským místostarostům Pavlu Štěpánkovi a Aleši Nunvářovi za údajně diskutabilně odváděnou práci. Jejich odměny srovnal s tou, kterou on sám před pěti lety pobíral na stejném postu, přičemž za nadbytečnost to pravidelně „schytával“ od členů Svobodných. Ti nyní vládnou a drží „basu“ s Piráty, kteří si do koaliční smlouvy prosadili požadavek zdánlivě rozumný – místostarostové neuvolnění pro svou funkci dostanou polovinu toho, co bere místostarosta uvolněný. Tato částka nyní narostla pro každého ze zmiňovaných pánů na 37 tisíc korun, protože uvolněnému Petru Lichtenbergovi (Chrudimáci) se plat nařízením vlády letos o 10 % zvedl. Zvednout se proto musely i odměny Nunvářovi a Štěpánkovi.

Nutno zmínit, že v době, kdy Málek ve své funkci neuvolněného místostarosty končil, pobíral zhruba 30 tisíc korun. Stejně jako jeho tři kolegové na stejné pozici – Jan Čechlovský (ODS), Miroslav Tejkl a Jaroslav Trávníček (oba ČSSD). Tito čtyři politici si pak fakticky rozdělili menší peníze, než si dnes rozdělí dva neuvolnění a jeden uvolněný místostarosta.

Poslední dobou hovorný městský zastupitel Libor Pilař (SNK-ED) vznesl v diskusi k tomuto bodu ironický dotaz: „Není stokoruna odměny pro členy osadních výborů měsíčně příliš mnoho?“ V reakci na to Málek navrhl zvýšit tuto směšně nízkou částku na tři stovky, v hlasování však pohořel.

Původní návrh radniční koalice si politici odsouhlasili.

Čtvrt hodiny následně vysvětlovat zastupitel Tomáš Židek (SNK-ED), proč je vhodná doba na pojmenování Velkého sálu v Muzeu po slavném skladateli Zdeňku Fibichovi.

Fibichův sál, zvykněte si.  Foto: Chrudimská beseda

Podobnou historickou přednášku poskytl svým kolegům i zastupitel Pavel Kobetič (ODS), jenž argumentoval pro zdánlivě „kosmetický“ detail – nová ulice pod Kopanicí by měla nést název „U Podkopanického mlýna“, nikoli „U Kopanického mlýna“.

Oba návrhy byly schváleny.

Diskusi doprovázelo také téma hotelu Bohemia a díry zvící kráteru po letecké pumě před ním. Nezdolný Roman Málek chtěl zrušit nájemní smlouvu, pro starostu Pilného je prý příliš brzy. Jednání s majiteli, respektive právníky majitelů hotelu, vede právnička najatá městem, starosta se pokoušel jednateli Homa Holdingu v minulém roce dovolat, ale ten mu nezvedal telefon.

Zpátky už nezavolal.

Málkův nápad neprošel.

V osm hodin starosta vyhlašuje přestávku a po této „rauchpause“ se politici „realizují“ v téměř dvě hodiny trvající volné diskusi.

Následuje vytoužený konec jednání.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele ČECH
#9141 ČECH 19. Únor 2020 - 16:19
Umělecký dojem-boj pana P.Řezníčka s Větrnými mlýny,neb odpovědi "možná,asi,třeba,když to vyjde,snad generality z radnice byl trapný pokus o dialog.,obyčejná slibotechna.
Obrázek uživatele daniel.lebduska
#9142 daniel.lebduska 20. Únor 2020 - 10:07
Tak já se k tomu opět vyjádřím, neboť jsem zmiňován. To, že jsem měl být předsedou návrhové komise se dozvídám až odsud - při tomto zastupitelstvu jsem měl být ověřovatelem zápisu. Nedošlo k záměně? Za svůj pozdní příchod se omlouvám, přece jen jsem neuvolněný zastupitel a pracovní porady si svůj konec vetšinou nevybírají. Pan Málek byl s většinou návrhů spíš k smíchu, přinejmenším na zdvižené obočí. Ohledně hotelu Bohemia navrhoval "pojďme hodit do kanálu půl roku práce jedním hlasováním." Nicméně jeho poslední návrh na to, aby se město dopředu připravilo na situaci, která nastane pro podnikatele po dobudování druhé části obchvatu, jsem rád podpořil. Jen jsem upozornil na to, že půl roku je u komisí krátká doba (sejdeme se za tu dobu 3-4x) a máme už nějaký plán práce, takže nakonec jsme odhlasovali, že termín pro dodání koncepce se z 30.6.2020 posouvá na 31.12.2020 - obchvat má být hotový podle plánu v 05/2021, takže tam čas mít na realizaci budeme. Pokud budou nějaké další dotazy, tak prosím na mail daniel.lebduska@pirati.cz, nebo na Facebooku - díky.
Obrázek uživatele Heboučký
#9143 Heboučký 20. Únor 2020 - 13:45
daniel.lebduska: Tak já se k tomu opět vyjádřím, neboť jsem zmiňován. To, že jsem měl být předsedou návrhové komise se dozvídám až odsud - při tomto zastupitelstvu jsem měl být ověřovatelem zápisu. Nedošlo k záměně? Za svůj pozdní příchod se omlouvám, přece jen jsem neuvolněný zastupitel a pracovní porady si svůj konec vetšinou nevybírají. Pan Málek byl s většinou návrhů spíš k smíchu, přinejmenším na zdvižené obočí. Ohledně hotelu Bohemia navrhoval "pojďme hodit do kanálu půl roku práce jedním hlasováním." Nicméně jeho poslední návrh na to, aby se město dopředu připravilo na situaci, která nastane pro podnikatele po dobudování druhé části obchvatu, jsem rád podpořil. Jen jsem upozornil na to, že půl roku je u komisí krátká doba (sejdeme se za tu dobu 3-4x) a máme už nějaký plán práce, takže nakonec jsme odhlasovali, že termín pro dodání koncepce se z 30.6.2020 posouvá na 31.12.2020 - obchvat má být hotový podle plánu v 05/2021, takže tam čas mít na realizaci budeme. Pokud budou nějaké další dotazy, tak prosím na mail daniel.lebduska@pirati.cz, nebo na Facebooku - díky.
Omluvit se pirát měl hlavně přecedovi a to předem. Existujou mobily když vidim že nestíhám tak písnu zavolám. Ničeho takovýho sem si na youtube nevšim. Všim sem si, že starosta naopak říkal že se Lebduška neomluvil. Zvláštní vztahy mezi koalič partnerama.