Chrudimské noviny Jakub Valenta: Co vlastně letos slavíte, republikáni?

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Jakub Valenta: Co vlastně letos slavíte, republikáni?

Po roce republikáni opět slaví a letos možná někteří z nich i uroní slzičku. Připomínka republiky, která dávno neexistuje, byla založena na loupeži majetku šlechtě a církvi, zradě vlasti, mocnáře, je i letos dokonale absurdní ukázkou krátké české paměti a neochoty připustit chybu.

Málokdo z takzvaných „pravicových“ politiků, jakkoli v mainstreamové politice, chrudimský rybníček nevyjímaje – prakticky žádná ze stran čistě pravicové ideály nerazí –, si při vzpomínání na tatíčka zakladatele uvědomí, že od doby likvidace Rakouska-Uherska neměla republika prezidenta, který by byl pravičák. Ani slavně neslavný Václav Klaus, v současnosti koketující s prapodivnou formou kvazikonzervatismu, nenaplňoval tuto definici. Tím, že český národ už více než sto let formuje zhoubné levicové smýšlení, je vysvětlen i současný marasmus.

Vláda a nikým nevolený oficír osekali tolik občanských svobod, že si to ani starý Procházka v době své největší slávy nedovolil. Žalář národů byl totiž zemí svobodnější a fakticky i liberálnější, než totalitními levičáky těžce zkoušená vlast na počátku jednadvacátého století.

Lidé jsou po celé jedno století zvyklí na stát, který se postará. V době nedávno minulé i o pracovní místo, dnes zachrání své dojné kravičky, daňové poplatníky před zákeřným covidem, čínskou chřipkou. Jen pro naše dobro zakáže prakticky vše, co máme garantováno Listinou základních práv a svobod, ústavou. Nemůžeme se shromažďovat – pokud by snad někdo měl takové „cukání“, policie ho vykropí nesvěcenou vodou z vodního děla. Nemůžeme se svobodně pohybovat, nemůžeme dýchat bez náhubku, ozývají se hlasy volající po omezení svobody slova pro ty, kdo nerezonují s hysterickou, apokalyptickou náladou většinové společnosti. V represích a trestech za krádež pytlíku kafe chybí už jen polní soud, poprava za úsvitu, případně deportace na Ďábelské ostrovy.

Místo toho, aby takzvaní demokraté volali po svobodě volby, liberalismu, jímž se tak rádi zaklínají, a doporučeních ze strany státu, souhlasně přikyvují v rámci boje za zplošťování křivky k příkazům, zákazům a tyranii.

Svátek svobody a demokracie, vymanění z habsburského jha získává letos dokonale pitoreskní podobu.

Nezbývá, než připomenout Benjamina Franklina, bezpochyby nejslavnějšího samouka v dějinách: „Ten, kdo se ve jménu bezpečnosti vzdává svobody, nezaslouží si ani svobodu, ani bezpečnost.“

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Jana Novotná
#9670 Jana Novotná 27. Říjen 2020 - 21:29
Pěkný text, pane Valento.
Obrázek uživatele emik
#9672 emik 30. Říjen 2020 - 10:45
Jana Novotná: Pěkný text, pane Valento.
Ano, text je to rádoby líbivý, on je pan Valenta skoropoeta. Ale už chápu jeho "novinářskou nezaujatost", jednoduchost názorů atd. Doufám, že víte, že Země je kulatá? Když se za války zatemňovala okna a nesmělo se kouřit venku, také nám TÍM šlapali po svobodách? Až vás bude 8 potřebovat jeden z pěti obsazených ventilátorů, asi budete mít na roušky a srocování lidí jiný názor. Zkute použít trošičkuk rozumu.
Obrázek uživatele Jana Novotná
#9674 Jana Novotná 30. Říjen 2020 - 13:20
emik: Ano, text je to rádoby líbivý, on je pan Valenta skoropoeta. Ale už chápu jeho "novinářskou nezaujatost", jednoduchost názorů atd. Doufám, že víte, že Země je kulatá? Když se za války zatemňovala okna a nesmělo se kouřit venku, také nám TÍM šlapali po svobodách? Až vás bude 8 potřebovat jeden z pěti obsazených ventilátorů, asi budete mít na roušky a srocování lidí jiný názor. Zkute použít trošičkuk rozumu.
Čtu váš text již podruhé a stále se nemohu zorientovat. Vidím, že čínská chřipka přináší nejenom teploty a potíže s dýcháním, ale i zmatenost, strach a dysgrafii:)
Obrázek uživatele pes
#9675 pes 30. Říjen 2020 - 19:20
.... pane Valento, nepopletl jste si citáty Benjamina Franklina?? Nechtěl jste spíše použít tento? „Učený hlupák píše svoje nesmysly lepším stylem než hlupák nevzdělaný. Nejde však o nic menší nesmysly.“
Obrázek uživatele koala
#9676 koala 31. Říjen 2020 - 9:22
pes: .... pane Valento, nepopletl jste si citáty Benjamina Franklina?? Nechtěl jste spíše použít tento? „Učený hlupák píše svoje nesmysly lepším stylem než hlupák nevzdělaný. Nejde však o nic menší nesmysly.“
Koukám, že se nějaký levičák probral, na vlastní myšlenku se nezmohl a tak začal listovat knihou citátů.
Obrázek uživatele Heboučký
#9681 Heboučký 1. Listopad 2020 - 9:11
řešení – tady je, je velmi efektivní a snadné, akorát se některým vlivným skupinám nehodí. Krok 1: konečně přestat lhát že „všichni jsou ohrožení zabijáckým virem“, přiznat že existují velmi zranitelní a na 99% bezproblémoví. Krok 2: identifikovat zranitelné, informovat je dopisem, otestovat jim T-lymfocyty a tím zjistit jak moc zranitelní doopravdy jsou a kdo nejvíce. Krok 3: zranitelné SELEKTIVNĚ chránit, pro zbytek společnosti okamžitě zrušit veškeré restrikce a nechat to na odvaze jednotlivců. Jak zranitelné chránit? Ochrana A: zranitelné vybavit FFP3 respirátory a rukavicemi aby se mohli samochránit když jdou ven, Ochrana B: nabídnout zranitelným bezpečný dovoz potravin a zboží aby nemuseli do supermarketů, Ochrana C: nakoupit rychlotesty a testovat každého PŘEDTÍM než se zranitelnými vstoupí do kontaktu. V případě pozitivního testu sorry, buď je zranitelný k sobě pustí na vlastní riziko a vezme si respirátor, nebo se pozitivně testovaný nechá otestovat PCR na množství vironů a dokud nebude neinfekční, tak smí ke zranitelným jen přes plexisklo. Stačilo by změnit paradigma, přestat uzavírat plošně celou ekonomiku a ochránit zranitelné. Jenže: – Stát není organizačně schopen efektivně vybavit a chránti zranitelné, takže Babiš zadal výslovný úkol Prymulovi, že se nesmí „zavřít zranitelní“ ale „zavřít všichni“. – Média a IT firmy nesmírně vydělávají na plošné represi a doufají, že to konečně bude „Digitální Revoluce“ která popraví jejich „analogovou“ reps. fyzickou konkurenci a donutí všechny skrze státní represi přemístit se do jejich digitálního světa.
Obrázek uživatele Heboučký
#9682 Heboučký 1. Listopad 2020 - 9:13
pes: .... pane Valento, nepopletl jste si citáty Benjamina Franklina?? Nechtěl jste spíše použít tento? „Učený hlupák píše svoje nesmysly lepším stylem než hlupák nevzdělaný. Nejde však o nic menší nesmysly.“
Zajímavá sebekritka Zahrado :-))))