Chrudimské noviny „Přednádraží mělo svůj potenciál, který nebyl vyčerpán,“ říká Milan Kušta

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

„Přednádraží mělo svůj potenciál, který nebyl vyčerpán,“ říká Milan Kušta

Chrudim – Na chrudimském přednádraží ladí dělníci poslední maličkosti a veřejnost stále čile diskutuje, zda projekt nešlo udělat jinak a lépe s ohledem na vynaložené náklady. Jedním z těch, kteří mění tvář našeho města a zajímají se o veřejné dění, je místní developer Milan Kušta. Co si myslí o rekonstrukci Popperova náměstí?

 „Nechci se primárně vyjadřovat k architektuře a designu, to je vždy otázkou vkusu každého z nás. Navíc by zájmy města v tomto ohledu měl hájit městský architekt Marek Janatka. Osobně ale nepovažuji celkové pojetí revitalizace území za zdařilé. Mimochodem přístřešek před nádražní budovou je podle mě zcela nepřiměřená a nabubřelá stavba“ říká Milan Kušta.

Projekt byl odstartován minulým vedením města. V radniční koalici tehdy zasedali zástupci SNK-ED, ČSSD, ODS, Koalice pro Chrudim. Právě na hlavu bývalého starosty Petry Řezníčka (SNK-ED) se současné vedení radnice snaží zodpovědnost za rekonstrukci hodit. V době, kdy se k moci dostali současní vrcholní politici, nešla prý již rozjetá akce zastavit. Podle našich informací však jde jen o jakési alibi nového vedení radnice a o vhodnou výmluvu.

Celý projekt v době, kdy na radnici zasedlo hnutí ANO 2011, Piráti, Chrudimáci a ČSSD, ještě stopnout šel. Byla sice schválená dotace zhruba 30 milionů korun, vysoutěžený dodavatel, ale starosta Pilný mohl projekt pozastavit a nechat přepracovat. Jistě, přišlo by se o dotaci, ale i za zhruba 40 milionů korun, které město do akce investovalo, by se dalo přednádraží zrekonstruovat. Domnívám se, že vkusněji a účelněji,“ uvádí Kušta.

Developer si navíc myslí, že projekt je předražený, jak už to v případě využívání dotací často bývá. „Zdá se mi, že cílem projektu bylo utratit co nejvíce peněz. Povrchy ze žuly, která se tu nikdy nevyskytovala a nevyskytuje, fontána z obrovského žulového monobloku, jakési prosklené slunečníky... Obdobnou funkci za méně peněz by splnili například moderní betonové materiály. Ty se dají pořídit za mnohem zajímavější peníze,“ tvrdí Milan Kušta.

Velkým problémem zde bude parkování. Absolutně zde chybí parkování pro taxi a „obrátkové parkování“. „Když přijedete autem a vyložíte toho, kdo chce odjet vlakem, nebo naopak musíte počkat na někoho, kdo vlakem přijíždí, kam odstavíte svůj vůz? Počet míst klidového parkování byl také snížen o desítky vinou nesmyslných vjezdů a sjezdů, které místa ubrala,“ připomíná Kušta.

Z hlediska nové zeleně je situace také tristní. „Autoři projektu zde fakticky rezignovali na umístění nových stromů. Jistě, lípy v jakýchsi bazéncích zůstaly zachovány, jestli tedy zásah přežijí. Ale nové zeleně je zoufale málo. Jeden ze stromů navíc připomíná spíše zákrsek, chudáka, který někde v zahradnictví zbyl a nikdo ho už nechtěl. Celý prostor šel rozhodně využít účelněji,“ říká Milan Kušta.

Nějaká nová zeleň se zde ale časem třeba objeví. „Zajímalo by mne, jak bude za pár let vypadat prosklený portál před nádražím – zda jeho skla nepokryje mech a řasa. Přednádraží mělo svoje kouzlo i potenciál, který ale nebyl vinou nepovedené rekonstrukce za zbytečně mnoho peněz vyčerpán. To mě mrzí a myslím, že je to velká škoda,“ uzavírá developer Milan Kušta.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele EEV-CR
#9695 EEV-CR 6. Listopad 2020 - 21:35
To je gól ... :-) Kuštovi se mj. nelíbí množství míst k parkování (rozumějte tomu tak, že jich je tam málo) ... Byl se teď podívat u Kopanického mlýnu (v místě, ke kterému se tak rád hlásí a kde i něco prožil), jak to tam vypadá s parkováním ? Noví "spolubydlící" z bytových domů cpou své plechové miláčky do všech okolních ulic a to tam ještě není ani ta slavná druhá etapa, ačkoliv všude neustále čteme vyjádření, jak je tam míst v areálu k parkování přemíra ... :-) Ten dvojí metr tu nabírá na obrátkách, hlavní je, že si je vždycky za co kopnout do současného vedení radnice, aniž bych se jí chtěl nějak zastávat. :-)
Obrázek uživatele Zbyněk Kotúč
#9696 Zbyněk Kotúč 7. Listopad 2020 - 12:36
Aha, takže ten přístřešek tam zůstane natrvalo?? Já si ještě donedávna myslel, že si tam někdo za úplatu dočasně "zaparkoval" součást nějaké pouťové atrakce. Takže teď už zbývá jenom zrekonstruovat sportovní halu a Chrudim se konečně zapíše na seznam UNESCO do kapitoly "Jak by to nemělo vypadat". Rekonstrukce domu ve Štěpánkově ulici, přednádraží, 17 hrbů v Široké ulici ... a Chrudim se zaplní senzacechtivými turisty. A jelikož jsou údajně kvůli covidu uzavřené městské hajzlíky tak počítejte s tím, že turisté se budou chodit vy.... do kráteru před Bohemkou.
Obrázek uživatele karel1
#9697 karel1 9. Listopad 2020 - 13:03
Tady to někdo nepochopil, našim radním šlo o vytvoření dalšího kšeftu který po pár letech bude "nevyhovující" rekonstrukci přednádraží znovu rekonstruovat. A nějaký kamarád zase dostane kšeft a zainteresovaní 7ku vína v krabici.
Obrázek uživatele daniel.lebduska
#9698 daniel.lebduska 9. Listopad 2020 - 19:32
Safra ... Koukám, že tady když člověku spadne na hlavu rozdělaný projekt, který je velmi složité přerušit, tak za to stejně může ten komu to spadlo na hlavu.
Obrázek uživatele Heboučký
#9699 Heboučký 9. Listopad 2020 - 22:11
daniel.lebduska: Safra ... Koukám, že tady když člověku spadne na hlavu rozdělaný projekt, který je velmi složité přerušit, tak za to stejně může ten komu to spadlo na hlavu.
Safra...jako bych slyšel výmluvy německejch oficírů...jenom sme plnili rozkazy :-))) "který je velmi složité přerušit"....díky za potvrzení toho co řekl Kušťák. Prostě ste na to neměli koule.
Obrázek uživatele emik
#9706 emik 11. Listopad 2020 - 21:35
EEV-CR: To je gól ... :-) Kuštovi se mj. nelíbí množství míst k parkování (rozumějte tomu tak, že jich je tam málo) ... Byl se teď podívat u Kopanického mlýnu (v místě, ke kterému se tak rád hlásí a kde i něco prožil), jak to tam vypadá s parkováním ? Noví "spolubydlící" z bytových domů cpou své plechové miláčky do všech okolních ulic a to tam ještě není ani ta slavná druhá etapa, ačkoliv všude neustále čteme vyjádření, jak je tam míst v areálu k parkování přemíra ... :-) Ten dvojí metr tu nabírá na obrátkách, hlavní je, že si je vždycky za co kopnout do současného vedení radnice, aniž bych se jí chtěl nějak zastávat. :-)
Skvělý postřeh, také jsem si všiml. Nejlepší je auto v zatáčce, kde ke Kopanici jedou v protisměru, od náhonu rychle a vyjedou do protisměru a do toho hrbatá silnice. Mám tam strach. To samé u vyjíždění z Hradištní ulice - přes auto hloupě zaparkované v oblouku není nic vidět. (Chytří, kteřím to ke koukání stačí, neunavujte se psaním.)
Obrázek uživatele emik
#9707 emik 11. Listopad 2020 - 21:37
Heboučký: Safra...jako bych slyšel výmluvy německejch oficírů...jenom sme plnili rozkazy :-))) "který je velmi složité přerušit"....díky za potvrzení toho co řekl Kušťák. Prostě ste na to neměli koule.
Kdyby projekt přerušili, zase byste tady hlasitě hudrali (v čele s panem Valentou), že jsme přišli o dotace a že se tady nic nového neudělá. Nechtěl bych být v zastupitelstvu.
Obrázek uživatele Lajos
#9710 Lajos 11. Listopad 2020 - 21:42
Tak hlavně že panu Kuštovi vycházejí parkovací místa v jeho projektech ... :(. Až vrátí městu ty miliony, o které nás odrbal za pozemku za Transportou, nechť kritizuje.