Chrudimské noviny Proč se zase solí chodníky?

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Proč se zase solí chodníky?

Chrudim – Jakmile napadne troška sněhu, vyjedou na silnice sypače s radlicí a solí. Nejinak se, bohužel, děje i na chodnících v centru města. Technické služby, které se o ně z velké části starají, jako by zapomněly na sérii článků v Chrudimských novinách, které rok co rok upozorňovaly na chybnost tohoto řešení.

Že sůl na chodnících i na silnicích nadělá mnohdy v důsledku víc škody než užitku, není žádným tajemstvím. V samotném historickém centru slaný roztok naleptává podezdívky domů, dostává se samozřejmě i do historicky cenných nemovitostí, morový sloup nevyjímaje. Především pískovec se poté doslova rozpadá před očima.

Sůl však dělá vrásky i majitelům psů. Slané mapy na obuvi nerad vidí každý, kdo nechodí v holínkách. V roce 2013 přitom tehdejší starosta města Petr Řezníček (SNK-ED) vyslyšel stížnosti na solení chodníků, a technické služby tak začaly přednostně sypat spíše štěrkem a pískem. Nyní je však vše při starém a chodníky jsou prosolené jak slanečky.

Redakce Chrudimských novin se obrátila s dotazem na starostu Františka Pilného (ANO 2011), který slíbil, že situaci prověří. „Solit se přestalo z důvodu rozmetání soli na fasády domů, z toho důvodu technické služby pořídily novou techniku – válečkový sypač, který sůl jen pokládá. I tak se sype centrum drtí, ne vždy je to však z hlediska meteorologické situace a bezpečnosti občanů účinné – výjimečně používají sůl, většinou se jedná o první posyp v případě náledí nebo se tak řeší úseky, kde není drť účinná. Mají na paměti, že do centra patří drť, ale vhledem k bezpečnosti občas použijí sůl. Dnes z neznalosti projel velký sypač kolem pošty, bylo to jak sklo a zároveň to byl nový řidič, který si to neuvědomil,“ říká starosta.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele koala
#9794 koala 14. Leden 2021 - 20:05
No, pan starosta nemluví pravdu anebo mu lžou v Technických službách. Ten sypač rozhazuje jenom sůl po chodnících kolem renesančních domů úplně běžně a včera to nebylo poprvé. Buďto z něho v TS mají legraci, nebo je to všem úplně jedno, vždyť až se ty památkově chráněné portály rozsypou, tak už tady dávno starostovat nebudeme.
Obrázek uživatele Chrudim Ák
#9797 Chrudim Ák 18. Leden 2021 - 10:28
anžto je to jednoduchý? Štěpánkova byla v sobotu ráno jako celistvé kluziště. Parádní ekvivalent zimáku, když teda nejedete autem.. I toto nám přinesly "neopotřebované" hlavy :)